Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az üzletláncokban kisebb lesz a kenyérár-emelés?

2003.07.24. 08:17
Az üzlethálózatok emelni fogják a kenyér árát, a drágulás mértéke azonban még nem ismert. Szakemberek szerint erős árcsökkentő nyomásra számíthat a sütőipar. Különösen azért, mert azok a bolthálózatok, amelyek saját pékséggel rendelkeznek, várhatóan a pékek által követelt 18-22 százaléknál kisebb mértékben emelnek.
A pékek szeptember elejétől szükségesnek tartják a kenyér 18-22 százalékos emelését, ám erről még nem tájékoztatták a kereskedő cégeket és kereskedelmi láncokat. A drágulás azonban a pékségek szerint szükségszerű, hiszen a búza ára az év elején regisztráltakhoz képest csaknem negyven százalékkal nőtt a Budapesti Árutőzsdén. Az árakat a július elsejétől 12 százalékkal magasabb gázár és a búza iránt megnyilvánuló jelentős exportkereslet is felfelé módosíthatja.

A kereskedelmi hálózatok árengedményre számítanak

A kereskedelmi hálózatok lényegesen eltérő mértékben reagálhatnak az árváltozásra attól függően, hogy rendelkeznek-e saját pékséggel vagy sem. Danks Emese, a Tesco kommunikációs igazgatója elmondta, hogy valószínűleg lesz áremelés, amennyiben drágulnak az alapanyagok. Ennek mértékéről azonban még nem döntöttek.

Az Auchan ugyancsak az árak emelésével számol, a beszerzési költségek emelkedésétől függően. A drágulás szintje viszont nem éri majd el a nyersanyagok esetében tapasztalhatót, legalábbis azokon a helyeken biztosan nem, ahol saját pékség süti a kenyeret.

Amelyik Auchanban nincs önálló pékség, ottt jobban megérzik a változásokat, mindez azonban a fogyasztói árban itt is mérsékelten érezteti majd hatását - állítja Gillemot Katalin, az üzletlánc igazgatói asszisztense. Hozzátette: a nagybeszerzői pozícióból adódóan árengedményekkel számolhat a hálózat.

Az áremelés kompenzálása nem kereskedelmi feladat

A Cora pékségének vezetője minimális mértékben növelné az alaptermékek árát. A búza és így a liszt árának emelkedését elsősorban a jelenleg olcsónak számító speciális termékek árába építené be.

A CBA üzletlánc beszállítóktól vásárol, így elviekben az előre jelzett 18-22 százalékos árnövekedéssel lenne kénytelen kalkulálni. Eddig azonban csak egy-két beszállító jelezte, hogy 8-10 százalékkal emelné árait, így jelenleg nem lehet tudni, hogy végül mekkora lesz a drágulás - hangsúlyozta Széniász Péter, kereskedelmi igazgatóhelyettes. A péktermékek áremelésének kompenzálása nem a kereskedelem feladata, így az üzletlánc a beszerzési árak minimalizálásánál többet nem tehet - vélekedett Széniász.