Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kenyéráremelés a héten

2003.10.15. 08:52
A sütőipari társaságok 5-12 százalékkal növelik a kenyér átadási árát. A hipermarketek idén "lenyelik" az áremelkedését, több bolthálózat viszont emel.
A kenyér átadási árának 5-12 százalékos növelését sikerült elérniük a sütőipari társaságoknak a kereskedőkkel folytatott alku során - mondta a Napi Gazdaságnak Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnökhelyettese, megbízott elnöke. A kenyér árának emeléséről szóló tárgyalások nagy része lezajlott a piacon meghatározó szerepet betöltő kereskedőkkel, így a Penny Markettel, a Sparral, a CBA-val.

A hipermarketek lenyelik

A lap információi szerint a hipermarketek idén gyakorlatilag "lenyelik" a liszt és az energia áremelkedését, az alapanyagok drágulását nem kívánják a fogyasztókra hárítani. A Tesco-áruházakban kapható péksütemények 70 százalékát helyben állítják elő, ami meglehetősen nagy előnyt jelent a kenyér és a péksütemények árának kalkulálásában. Danks Emese, a Tesco-Global Áruházak Rt. szóvivője elmondta: idén nem emeltek és nem is várható a termékek árának növelése. Ugyanakkor egyelőre nem tudják, hogy a jövő év elején várható jelentős energia-áremelkedés mennyiben befolyásolja majd a kenyér árát. Hasonló választ adtak az Auchan Magyarország Kft-nél is, amely szintén nem tervezi idén a kenyér és péksütemények árának növelését. A jövő évi energia-áremeléssel pedig egyelőre nem foglalkoznak, hiszen a november-decemberi kereskedelmi rohamra készülnek.

Van, aki emel

A nagy beszerzési társaságok viszont október közepétől, vagyis ezen a héten már drágábban veszik át beszállítóiktól a kenyeret. Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. kereskedelmi igazgatója azt mondta a lapnak, hogy átlagosan 10 százalékos áremelkedésre lehet számítani, amely jóval alatta marad a szeptemberre tervezett 12-18 százalékos mértéknek. Mint mondta, a szállítóik alaposan felülvizsgálták árpolitikájukat és az akkorra tervezett növekedést egészen október közepéig képesek voltak kitolni. A gyártók közül mindig akadt, aki olcsóbban vállalta a szállítást, ennek az eredménye, hogy a korábban tervezett változásnak csak a fele valósul meg.

A pékek egyébként már idén februárban is növelni kívánták áraikat, ám ebből végül nem lett semmi. Szeptember elsejétől 18-22 százalékos áremelést tartottak reálisnak a sütőipari vállalatok képviselői, mert nyáron 12 százalékkal nőtt az energia ára, illetve a nyári szárazság miatt 40 százalékkal drágult a búza. Az elmúlt egy év alatt egyébként csökkent a kenyér ára a múlt évhez képest, főként a kereskedőkkel kötött szállítási szerződések miatt. A mostani emelés részben ennek is kompenzációja - tette hozzá Ilonkai Boldizsár. Ráadásul idén ez az első kenyéráremelés, miközben az önköltség egy év alatt 12-14 százalékkal nőtt.

A pékek jövőre is emelnének

A pékek remélik, hogy az év végén, a jövő év elején ismét növelni tudják áraikat. A kenyér átadási ára jelenleg 115-126 forint kilogrammonként, szemben az egy évvel ezelőtti 120-130 forinttal. A szakember szerint a kereskedőknek el kellene felejteniük végre, hogy a kenyeret vevőcsalogató árucikknek használva olcsón kínálják a fogyasztóknak, miközben például a mosópor árára jócskán "rátesznek". Az európai uniós csatlakozással a kenyér árának is fokozatosan növekednie kell Magyarországon, jelenleg Nyugat-Európában az árak 1-2 euró között vannak - érvelt a pékszövetség elnökhelyettese.