Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Ősztől megint drágul a kenyér

2006.08.02. 09:45
Drágább a búza és az energia, több az áfa - ezért lisztárat emelnek a molnárok. Drágul a liszt és egyébként is hat a megszorító csomag - ezért kenyérárat emelnek a pékek.

Szeptembertől várhatóan újabb kenyéráremelésre kényszerülnek a pékek - közölte a Világgazdasággal Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. Mint ismert: a cégek az utóbbi hetekben - növekvő kiadásaikra hivatkozva - már elfogadtattak egy 10-15 százalékos drágítást partnereikkel. Ilonka Boldizsár szerint az őszi második drágítási "fordulót" elsősorban a liszt árának emelkedése és a kormányzati megszorító csomag teheti szükségessé - mondta az elnök. Az újabb kenyérárnövelés konkrét mértékéről a sütödék még nem végeztek kalkulációkat. Tény mindenesetre, hogy a malomipar már a közelmúltban jelezte: augusztustól 20 százalékos lisztdrágítást tart indokoltnak. A molnárok a búzaárak jelentős növekedésével, az 5 százalékos áfaemeléssel és az energiadrágulással magyarázzák terveiket.

Az MP felmérései szerint az 1300 hazai pékségből tavaly 56 ment tönkre a jövedelmezőségi gondok miatt. E folyamat az idén felgyorsult, mivel az első fél évben már 34 üzem zárt be. Az érdekképviselet további csődökre számít azok körében, akik valamilyen okból nem tudják érvényesíteni áremelési elképzeléseiket.

Ugyanakkor általános tapasztalat, hogy a már végrehajtott, nyári kenyérdrágítás is csak a 2004. végi-2005. eleji árszint helyreállításához volt elegendő. Mivel a cégek költségei folyamatosan nőttek, az új árak is legfeljebb "nullszaldó körüli" gazdálkodást tesznek lehetővé. Ma az alapterméknek mondható fehér kenyér sütőipari átadási ára rendkívül széles sávban, kilónként 80-140 forint körül mozog, a fogyasztói árak pedig többnyire 200 forint alatt maradnak. A nyugat-európai (például az osztrák és a német) kenyérárak viszont e termékkategóriában meghaladják az egy eurót (a mintegy 270 forintot), miközben a magyar és az uniós költségszintek már csaknem azonosak - állítja a sütőipari érdekképviselet.  • Vennék
  • Hírek