Huba
17 °C
33 °C

Pocsék kenyereket eszünk

2008.03.13. 16:03
Nem szép formájú, koszos aljú, egyenlőtlen felületű – ezt állapította meg a Kosár magazin az általa tesztelt 16 kenyér többségéről. Fehéret, félbarnát, házi jellegűt, veknit és csomagoltat egyaránt górcső alá vettek. Többségük az ízpróbán is rosszul szerepelt- olvasható a magazin közleményében.

A Kosár magazin tizenhat fajta kenyeret tesztelt, a mintába egyaránt felvettek fehéret, barnát és házi jellegűt. A vizsgált 16-ból 12 vekni volt, a többi szeletelt vagy csomagolt. A veknik többségét egyenlőtlen felületűnek, mattnak, nyomottnak, koszos aljúnak találták, de nem bizonyultak jobbanak a csomagoltak sem. Ami a kenyérbél minőségét illeti, akadt olyan, amelyikben óriási lyukak tátongtak, vagy keletlen, élesztős ízű volt.

A kóstolás is hasonló eredménnyel járt: a kenyerek zöme leszerepelt az ízpróbán. Íztelen, jellegtelen éppúgy akadt köztük, mint élesztős ízű, savanyú, sőt dohos.

A veknik között csupán egy kiváló akadt, öt kapott jó minősítést, hat pedig közepest. A szeleteltek és csomagoltak közül 1 lett kiváló, 1 kapott közepes és 2 került a még megfelelt kategóriába.

Jelentős különbségek vannak az árakban is, és nem feltétlenül a jobb a drágább. Az egyik közepes minősítésű félbarna kenyér kilója 580 forint körül van, míg a kategória-győztes mindössze 280 forintba kerül.