Auguszta
-4 °C
2 °C

Drágulhat a kenyér

2005.11.23. 08:19
A liszt árát 8-10 százalékkal emelnék a malmok jövő év elejétől. A kenyér árának 15-20 százalékos - még az idei - emeléséről a sütőipari vállalkozások már egyezkednek a kereskedőkkel.
Hiába volt jó gabonatermés legutóbb is, az idén végre jól működő intervenció "beavatkozik" a piaci folyamatokba. Ez lényegében azt jelenti, hogy míg a nyáron tonnánként 21-22 ezer forintért tudtak jó minőségű búzát vásárolni a molnárok, most azonban az intervenció miatt senki nem adja oda az áruját 25-26 ezer forintnál olcsóbban. Nőtt az energia- és a fuvarköltség is, így 2006. januárban 8-10 százalékkal, a jelenlegi 42-44 forintos kilogrammonkénti - zsákos kiszerelésű - átadási árról 3-4 forinttal emelnék a lisztárakat a malmok, egyes helyeken az áremelés már idén decemberben elkezdődik - mondta a Napi Gazdaságnak Juhász István, az Első Pesti Malom- és Sütőipari Rt. vezérigazgatója. A liszt árát legutóbb a nyáron emelték a cégek 2-3 százalékkal, azóta azonban nőtt az energia- és a búzaár - hangsúlyozta ismét a cégvezető.

Az új intervenciós raktárak tovább emelik az árat

Az áremelést indokolja, hogy az év végéig kétmillió tonnányi új gabonatároló-kapacitást adnak át, s az új raktárak is "felszívják" majd az árut. Holott az intervenció elvben jó is a malmoknak, mivel nem kell megvásárolniuk a korábban megszokott módon háromnegyed évre vagy egy évre előre az alapanyagot, nem kell ugyanis tartaniuk attól, hogy a termelők később akár a dupláját is elkérik a gabonáért a betakarításkori árnak. Az ár legfeljebb az intervenciós szintet érheti el jó termés esetén, amire már csak a raktározási költség rakódik rá. Csakhogy a feldolgozók nem vásárolnak be előre, legfeljebb 3-4 hónapra - véli Juhász István. A pénzintézetek ugyanis könnyebben adnak kisebb hiteleket a még mindig magas kockázati besorolású malomipari vállalkozásoknak, mint nagyobb kölcsönt.

A lisztárak emelésével párhuzamosan a sütőipari cégek, pékek is emelik az árat, a kereskedőkkel jelenleg folyó tárgyalásokon 15-20 százalékos áremelést szorgalmaznak már az idén. Juhász szerint az egy kilogrammos fehér kenyér átadási ára jelenleg 90-100 forint kilogrammonként, ez növekedne 110 forintra. Az emelési elképzelések megvalósulása nyomán a kereskedelemben a 120-160 forintos kilogrammonkénti kenyérárak 10-20 forinttal nőnének.