Emőke
-4 °C
9 °C

Mennyit keresnek a pénzügyesek?

2005.11.09. 08:14
Az igazgatók után a főkönyvelők és a kontrollerek keresik a legtöbbet a pénzügyi posztokon dolgozók közül. A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint az elemzők jövedelme között akár egymillió forint különbség is lehet. Ez azt bizonyítja, hogy a pénzügyi pozícióknál díjazzák leginkább a felelősséget.
Közel másfél millióval keresnek többet könyvelőtársaiknál azok a szakértők, akik létrehozzák és koordinálják a könyvelést. Amíg az ő éves bruttó keresetük 3,8 millió körül mozog, addig a teljes felügyelet mellett dolgozó könyvelők 2,4 milliót kapnak. A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint akár egymillió forint különbség is lehet az elemzők jövedelme között, így a bruttó kereset 2,8-3,8 millió forint körül alakul - ez havi szinten bruttó 203-322 ezer forintot jelent. A kompenzációkat vizsgálva a pénzügyi terület a "legfegyelmezettebb", vagyis minél nagyobb a felelősség, illetve a döntési jogkör egy-egy munkaterületen, annál magasabb az összkereset - fogalmazott a Világgazdaságnak a Hewitt szakértője, Jakobsen Ákos. A szakember szerint a tavalyihoz képest csak csekély mértékben emelkedtek a pénzügyi posztok bérei.

A kompenzációs adatbázisból kiderül, a kontrollerek havi javadalmazása meghaladja a bruttó 680 ezret, vagyis az évi 7,3 milliót. Az igazgatói - évi 17 millió körüli - keresetek és a főkönyvelői jövedelmek után a kontrollerek keresik a legtöbbet a pénzügyi posztokon dolgozók közül. Az átlagos bérösszegek közül kiemelkedik még a vállalati adóügyi szakértőké, őket átlagosan bruttó 463 ezerrel díjazzák havonta. Feladatuk a cég adópolitikájának megfelelő alkalmazása, illetve végrehajtása, vagyis hogy minimalizálja az adózási kötelezettségeket és maximalizálja az adózás utáni nyereséget, illetve cash-flow-t. A treasurerek (azok a szakértők, akik irányítják a szervezet banki, hitel- és biztosítási tevékenységét) 3,5 milliót keresnek bruttóban egy év alatt.

A jövedelemfelmérések adatai eltérést mutathatnak a szerint, hogy milyen tulajdonú, székhelyű vállalati kört térképeznek fel, illetve mekkora az éves árbevéte-lük, és hány főt foglalkoztatnak. A pénzügyi pozícióknál a Hewitt által vizsgált 65 cég árbevétele 25 és 50 milliárd között mozgott, illetve az egyes munkakörökre vetített átlagos dolgozói létszám 500-1200 fő között változott. A 2005-ös kompenzációs adatbázisból egyébként az is kiderült, hogy a pénzügyi posztokon a mozgó bérek, bónuszok éves átlagos mértéke 10-15 százalék a fix bérhez képest. Kivétel ez alól a pénzügyi igazgatói poszt, ahol a 25 százalékot is megközelítheti, illetve az alacsony munkakörök is a precedensek közé tartoznak. Így például a bérszámfejtők bónusza még az éves bruttó jövedelem (2,8 millió) tíz százalékát sem éri el.