Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Jön a Veres-csomag

2005.06.28. 13:18
Az adócsökkentésekről szóló hétfői bejelentések során még nem volt szó arról, honnan teremti elő az állam azok fedezetét. Ma már egy kicsivel többet tudunk: a pénzügyminiszter szerint 200 milliárddal csökkentik a költségvetési fejezetek - vagyis az állami finanszírozású közintézmények - kiadásait. Ennek részletes terve elkészült, de egyelőre nem nyilvános. Persze lehet, hogy ennyi pénz nem is lesz elég.
A kormányfő hétfőn hozta nyilvánosságra adócsökkentési elképzeléseit, amely értelmében jövőre 300 milliárd forinttal kevesebb adót kell fizetni. Ennek következtében a kormányzati számítások szerint várhatóan 194 milliárd forinttal csökkennek az állam bevételei (a 106 milliárdos különbség a pénzügyminisztérium számításai szerint a forgalomnövekedéssel és a minimálbéremelés bevételnövelő hatásaival magyarázható). Arról hétfőn nem volt szó, honnan teremtik elő az adócsökkentés fedezetét, bár az Index adott néhány tippet.

Titok, honnan mennyit vesznek el

A pénzügyminiszter kedden közzétette, hogy a kormány hogyan képzeli a be nem folyó adóbevétel ellentételezését. Pontosabban csak megerősítette azt a hétfőn már nyilvánosságra hozott adatot, hogy a kormány körülbelül 100 milliárd forintos pótlólagos adóbevételre számít az adócsökkentés hatásából, valamint annyit közölt: "szűkülni fognak a kiadási tételek, a költségvetési fejezetek kiadásai 200 milliárd forinttal lesznek kisebbek az ideinél".

Arról, hogy milyen kiadáscsökkentésekkel kompenzálják a bevételelmaradásokat, részleteket nem árult el Veres János. Mint mondta, elkészült a részletes terv arról, hogy költségvetési fejezetenként - vagyis minisztériumonként és egyéb államigazgatási intézményenként - hány milliárd forinttal csökkennek a kiadások jövőre az ideihez képest. Ez az anyag a jövő hétre várható kormánydöntésig nem nyilvános.

A 200 milliárdos megszorítás aligha lesz elég

Gyurcsány Ferenc egy hétfői háttérbeszélgetésen annyit mondott, hogy várhatóan elvonják a minisztériumok saját hatáskörben lévő pályázati és támogatási forrásait, valamint tovább szigorítják a létszám- és dologi kiadásokat. A miniszterelnök szerint a két intézkedéssel akár 250 milliárd forintot is lehet spórolni, ám részleteket ő sem közölt.

Annyi viszont valószínűnek tűnik, hogy a 200 milliárd forintnál valóban többet kell elvonni. Kedden ugyanis Molnár Albert, a PM politikai államtitkára is megerősítette az Indexnek, hogy egy százalékpontnyi áfacsökkentés 45 milliárd forint kiesést jelent, így a bejelentett változtatás miatt várhatóan legalább 225 milliárd forinttal csökkennének - a forgalomnövekedés okozta korrekció nélkül - az áfabevételek.

Kérdésünkre, hogy ennek ellenére miért szerepel ennél a tételnél csak 166 milliárdos - forgalomnövekedési korrekció nélküli - bevételkiesés, a pénzügyminisztériumban azt válaszolták: ez az összeg már tartalmazza a jövedéki adó és a regisztrációs adó emeléséből várható pluszbevételt. A kormány, mint azt Gyurcsány hétfőn bejelentette, jelentősen növeli januártól a jövedéki adót és a regisztrációs adót, hogy az alkoholos italok, dohánytermékek és a gépjárművek ára ne csökkenjen. Mint a számokból kiderül, ettől a két megemelt adótól a kabinet legalább 50-60 milliárd forintos bevételre számít.

Ragaszkodnak a 2010-es euróbevezetéshez

A pénzügyminiszter megerősítette: a kormány ragaszkodik a 2010-es euróbevezetéshez, a gazdaságpolitika továbbra is az ezt a célt szolgáló konvergenciapályán marad. "Meg tudjuk és meg fogjuk csinálni" - fogalmazott. Felidézte azt is: amíg a Fidesz-kormány alatt 25,6 százalékos volt az átlagos szja-terhelés, már ez a szint 19 százalékra csökkent, és jövőre tovább mérséklődhet.

Arról, hogy kinek mennyiben csökken adóterhelése - ha tényleg csökken -, mindenki meggyőződhet a pénzügyminisztérium honlapján közzétett jövedelemszámító programmal. Veres elmondta, ez a 2006-ra vonatkozó nettó jövedelem-kalkulátor a hétfőn bejelentett szabálymódosításokat már figyelembe veszi.

Nem kompenzálják az evásokat

A pénzügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy az áfakulcs változtatása miatt rosszabbul járnak az evások, leszögezte: az egyszerűsített vállalkozói adót választók nem számíthatnak semmiféle kompenzációra. A pénzügyminiszter szerint az evások "egy méltánytalan extra lehetőségtől esnek el", és megerősítette, hogy a 15 százalékos adókulcs csökkentését sem tervezik.

Mindent a részletekről - majd ősszel

Veres János a kamatadó bevezetéséről elmondta: nem tart attól, hogy emiatt nagyobb összegben vinnék ki az országból pénzüket a betétesek. A nemzetközi egyezmények az EU valamennyi országát (továbbá Svájcot és Lichtensteint) kötelezik a kamatjövedelemmel kapcsolatos adatszolgáltatásra, így az ilyen jogon élvezett jövedelem adóköteles. Tartósan nem lehet majd kibújni a kamatadó bevezetése elől.

A kamatadó bevezetésével kapcsolatos részleteket, valamint egy átfogó megtakarítás-ösztönző programot hoznak nyilvánosságra ősszel. Ennek részleteit egyelőre nem közölte Veres János. Ugyancsak ősszel teszik közzé, milyen metódussal számolják ki a luxusadóhoz (amely a pénzügyminiszter szerint legfeljebb néhány száz önkormányzatot érint majd) az ingatlanok értékét. Arról a kampányról, amelyet a fogyasztóvédelemmel közösen indítanak annak érdekében, hogy az öt százalékos áfacsökkentés nyeresége ne a kereskedőké, hanem a vásárlóké legyen, szintén ősszel közölnek részleteket.