Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Néhány tízezer forint az állami garancia ára

2005.01.17. 08:01
A Fészekrakó program keretében elérhető állami hitelgarancia legfeljebb 108 ezer forint többletköltsséget jelent évente. Kisebb laksáoknál csak néhány tízezer forintról lehet szó.
Nem kerül majd túlságosan sokba az állami kezességvállalással nyújtott hitelek után fizetendő garanciadíj. A maximális hitelfelvételi lehetőséget kihasználva ezzel legfeljebb évi 108 ezer forinttal drágulna a hitel, kisebb értékű lakások, házak esetén pedig csak néhány tízezer forintról lehet szó. Ráadásul az idén megkötött szerződések esetében az állam átvállalja a díjfizetést, tehát ezt "megússzák" a hitelfelvevők.

A Napi Gazdaság számításai szerint amennyiben az idén hatezer ilyen szerződés köttetne, átlagosan hétmilliós hitelösszeggel számolva, akkor az államnak ez csak egymilliárdjába (980 millióba) kerülne - miközben hárommilliárdot szánnak e célra.

Nagyobb hitelek

A Fészekrakó program másik fontos eleme a köztisztviselői kezességvállalási program kibővítése. Ez 600 ezer közalkalmazottra (pedagógusokra, óvónőkre, egészségügyi dolgozókra, ügyészségi és bírósági alkalmazottakra) terjeszti ki az állami kezességvállalási programot. Mindkét típusú kezességvállalásnál meghitelezhető a lakás hitelbiztosítéki értékének száz százaléka. A közalkalmazotti jogviszony esetleges megszűnésekor az állami garancia fennmarad, a kétszázalékos garanciadíj megfizetése fejében. A garanciát igénybe vevő állami dolgozók száma a döntéssel ugrásszerűen emelkedhet.

Banki szakértők szerint az állami kezességvállalásról szóló rendelet hatására növekedhet a devizahitelek esetében a meghitelezettségi arány is. Eddig ugyanis az ingatlanfedezetű devizahitelek esetében a hitelbiztosítéki érték 45-55 százalékára adtak hitelt a bankok (attól függően, hogy a hitel jövedelem- vagy fedezetalapú-e volt-e). Azonban a Fészekrakó program állami garanciavállalásáról szóló rendelet kiköti, hogy a bankoknak a hitelbiztosítéki érték legalább 60 százalékát meg kell hitelezni, az ingatlan fedezete mellett, a fennmaradó 40 százalékra pedig állami kezességvállalású hitel kérhető.

Lehetséges, hogy ezért a bankok a többi (állami kezességvállalás nélküli) devizahitelnél is felemelik a hitel mértékét a hitelbiztosítéki érték 60 százalékára. A kamattámogatott, forintalapú lakáshiteleknél jellemzően eddig is elmentek 60 százalékig a bankok - ezt egyes esetekben a jelzálog-hitelintézetekről szóló törvény is előírja. E konstrukcióknál a hitelezés mértéke várhatóan marad a régi. Akadnak persze olyan pénzintézetek, amelyek e korláton is túlmennek, és akár hitelbiztosítéki érték 80-90 százalékát is odaadják forinthitelek esetén, míg egy-két bank a devizahiteleknél is elmegy 65 százalékig. Ennek ellenére nem valószínű, hogy ez lesz a jellemző az állami garanciás hiteleknél.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft