Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz ezerforintos kft.

2006.09.25. 06:41
Hárommillió forint marad a kft. indításához szükséges tőkeminimum. A kormány a társasági törvény módosításával le akarta vinni ezerre, de a jogi szakemberek nem engedték.

Mégsem lesz ezerforintos kft., legalábbis az elkövetkező években hárommillió forint marad a cég elindításához szükséges tőkeminimum - értesült a Világgazdaság. Az igazságügyi kormányzat a nyáron azt tervezte, módosítja a társasági törvényt és lehetővé teszi a kft.-alapítást jelképes, ezerforintos összegért. A cégvagyon védelmét a vezető tisztségviselői felelősség növelésével erősítették volna. A változtatást egyebek között a cégalapítókért folyó szabályozási versennyel, a társaságalapítás költségeinek és adminisztrációs terheinek csökkentésével, a piacra lépés megkönnyítésével indokolták.

A javaslatot - bár elnyerte egyes gazdasági érdekképviseletek támogatását - a bírák, ügyvédek, jogi szakemberek elutasították. Érvként hozták fel, hogy az új társasági törvény éppen csak hatályba lépett, nem célszerű máris módosítani, mert jogbizonytalanságot okozhat. Hivatkoztak arra is, hogy szakmailag helytelen lenne a jegyzett tőke leszállítása, és társasági jogunk megsínylené, ha a bt-k tömegesen alakulnának át kft.-vé.

Így a társasági törvényt most nem módosítják, hiszen a terv - hiába látta elfogadhatónak a gazdasági szféra - nem nyerte el a törvényt leginkább alkalmazó jogásztársadalom támogatását, ami egy ilyen súlyú változtatáshoz elengedhetetlen. A szakemberek úgy vélik: néhány esztendő elteltével, hosszabb - törvényekkel megalapozott - előkészítő munka után kerülhet ismét napirendre a kft. jegyzettőke-minimumára vonatkozó szabályozás.