Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Nem lesz ezerforintos kft.

2006.09.25. 06:41
Hárommillió forint marad a kft. indításához szükséges tőkeminimum. A kormány a társasági törvény módosításával le akarta vinni ezerre, de a jogi szakemberek nem engedték.

Mégsem lesz ezerforintos kft., legalábbis az elkövetkező években hárommillió forint marad a cég elindításához szükséges tőkeminimum - értesült a Világgazdaság. Az igazságügyi kormányzat a nyáron azt tervezte, módosítja a társasági törvényt és lehetővé teszi a kft.-alapítást jelképes, ezerforintos összegért. A cégvagyon védelmét a vezető tisztségviselői felelősség növelésével erősítették volna. A változtatást egyebek között a cégalapítókért folyó szabályozási versennyel, a társaságalapítás költségeinek és adminisztrációs terheinek csökkentésével, a piacra lépés megkönnyítésével indokolták.

A javaslatot - bár elnyerte egyes gazdasági érdekképviseletek támogatását - a bírák, ügyvédek, jogi szakemberek elutasították. Érvként hozták fel, hogy az új társasági törvény éppen csak hatályba lépett, nem célszerű máris módosítani, mert jogbizonytalanságot okozhat. Hivatkoztak arra is, hogy szakmailag helytelen lenne a jegyzett tőke leszállítása, és társasági jogunk megsínylené, ha a bt-k tömegesen alakulnának át kft.-vé.

Így a társasági törvényt most nem módosítják, hiszen a terv - hiába látta elfogadhatónak a gazdasági szféra - nem nyerte el a törvényt leginkább alkalmazó jogásztársadalom támogatását, ami egy ilyen súlyú változtatáshoz elengedhetetlen. A szakemberek úgy vélik: néhány esztendő elteltével, hosszabb - törvényekkel megalapozott - előkészítő munka után kerülhet ismét napirendre a kft. jegyzettőke-minimumára vonatkozó szabályozás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!