Jenő
-3 °C
6 °C

Közérdekű per a K&H ellen

2008.09.17. 15:04
Az OTP után a K&H-t is beperli az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület: a szervezet ismét azt kifogásolja, hogy a bank egyoldalúan módosította már élő szerződéseit, új díjakat vezetve be. A K&H a hitelszerződések végtörlesztési díját emelte fel nulláról százezer forintra.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) megítélése szerint tisztességtelen a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. (K&H Bank) eljárása, melyben 0 forintról 100 000 forintra emelte a végtörlesztés minimális díját visszamenőleg, a már több éve megkötött szerződésekre vonatkozóan is. Ezért az OFE közérdekű keresetet indít a jogszabálysértő gyakorlatot folytató hitelintézet ellen – áll az egyesület közleményében. Az egyesület korábban a PSZÁF-nál is panaszt tett, illetve felszólította a bankot a szerződések újbóli módosítására, de ez eredménytelen maradt.

Az OFE álláspontja szerint a K&H Bank tisztességtelenül, egyoldalúan, a fogyasztók számára súlyosan hátrányosan módosítja a már korábban megkötött szerződéseket. Emlékeztetnek: a Polgári Törvénykönyv is kimondja, hogy a szerződési feltételeket nem lehet egyoldalúan és indokolatlanul módosítani.

Emellett a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi határozata is rámutat: a lakossági folyószámla-szerződésekkel kapcsolatban a banknak lehetősége van a szerződés egyoldalú módosítására, így a bank jogában áll "a hirdetményben közzétett költségeket, díjakat felszámítani, de újabb díjat, költséget nem vezethet be."

Az OFE megítélése szerint a hitelintézet pusztán üzletpolitikai érdekből egyoldalúan, a fogyasztók hátrányára módosítja a szerződéseket, a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megsértésével - ezzel jelentős egyenlőtlenséget előidézve a felek szerződésből eredő jogaiban és kötelezettségeiben.

Az egyesület korábban szintén közérdekű keresetet indított az OTP Bank Nyrt. ellen, mert az, megítélése szerint ugyancsak tisztességtelenül, a fogyasztók hátrányára módosította a már korábban megkötött hitelszerződések elő- és végtörlesztési díjait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?