Emília
18 °C
26 °C

Egyre többet költünk könyvre és számítógépre

2003.09.23. 11:37
Júliusban ismét lendületesebben nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ebben a hónapban főként a légkondicionálókat, számítógépeket, szórakoztatóelektronikai cikkeket kerestek a fogyasztók. A kiskereskedelmi forgalom volumenindexe júliusban 9,8 százalékkal, az első hét hónapban 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A júliusi forgalom volumene 1,4 százalékkal volt magasabb a júniusinál - derül ki a KSH adataiból.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 júliusában folyó áron 420,6 milliárd forint, az első hét hónapban 2552,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrisebb adataiból.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma júliusban 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami kissé elmaradt az első hathavi növekedéstől. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) forgalma dinamikusabban (7,6 százalékkal) nőtt, miközben az élelmiszer-szaküzletek forgalma tovább csökkent (1,9 százalékkal).

Könyvet és légkondit veszünk

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának (12,2 százalékos) bővülése jelentősen meghaladta az előző hónapokban regisztrált növekedést. Ezen belül a leggyorsabban (17,3 százalékkal) a könyv, újság, papíráru- és egyéb iparcikkek eladásai bővültek, főként az egyéb iparcikkek közé sorolt számítógépet és kiegészítő termékeket forgalmazók értékesítésének (részben a Sulinet-programhoz kapcsolódó) felfutása miatt.

Ugyancsak dinamikusan bővült a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelmen belül az elektromos háztartási cikkeket (főként a légkondicionálókat, szórakoztatóelektronikai cikkeket) forgalmazók értékesítése. Számottevő emelkedést regisztráltak a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelemben is, ahol az előző év azonos hónapjához képest 13,8 százalékkal emelkedett a forgalom volumene.

Az EU lassabban bővül

Az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma 2003 júniusában, a publikált legfrissebb adatok szerint, kissé tovább bővült. Az előző év azonos hónapjához viszonyított adatok szerint, a 15 EU-tagország átlagában 2,3 százalékos, az eurózóna országaiban 0,7 százalékos növekedést regisztráltak, ami meghaladta a májusi 0,8 százalékos, illetve 0,4 százalékos dinamikát.

Az átlagosnál jelentősebb bővülés következett be Svédországban és az Egyesült Királyságban (7,1-7,1 százalék), Írországban és Spanyolországban (2,9-2,9 százalék). Németországban 1,0 százalékos növekedést, Olaszországban (2,1 százalékos), Portugáliában (4,1 százalékos) csökkenést regisztráltak. A 15 EU-tagország egészére becsült adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 2,7 százalékkal nőtt, a nem élelmiszerkiskereskedelmi forgalom 2,2 százalékkal emelkedett.