Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre többet költünk könyvre és számítógépre

2003.09.23. 11:37
Júliusban ismét lendületesebben nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ebben a hónapban főként a légkondicionálókat, számítógépeket, szórakoztatóelektronikai cikkeket kerestek a fogyasztók. A kiskereskedelmi forgalom volumenindexe júliusban 9,8 százalékkal, az első hét hónapban 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A júliusi forgalom volumene 1,4 százalékkal volt magasabb a júniusinál - derül ki a KSH adataiból.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 júliusában folyó áron 420,6 milliárd forint, az első hét hónapban 2552,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrisebb adataiból.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma júliusban 7,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami kissé elmaradt az első hathavi növekedéstől. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) forgalma dinamikusabban (7,6 százalékkal) nőtt, miközben az élelmiszer-szaküzletek forgalma tovább csökkent (1,9 százalékkal).

Könyvet és légkondit veszünk

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának (12,2 százalékos) bővülése jelentősen meghaladta az előző hónapokban regisztrált növekedést. Ezen belül a leggyorsabban (17,3 százalékkal) a könyv, újság, papíráru- és egyéb iparcikkek eladásai bővültek, főként az egyéb iparcikkek közé sorolt számítógépet és kiegészítő termékeket forgalmazók értékesítésének (részben a Sulinet-programhoz kapcsolódó) felfutása miatt.

Ugyancsak dinamikusan bővült a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelmen belül az elektromos háztartási cikkeket (főként a légkondicionálókat, szórakoztatóelektronikai cikkeket) forgalmazók értékesítése. Számottevő emelkedést regisztráltak a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelemben is, ahol az előző év azonos hónapjához képest 13,8 százalékkal emelkedett a forgalom volumene.

Az EU lassabban bővül

Az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma 2003 júniusában, a publikált legfrissebb adatok szerint, kissé tovább bővült. Az előző év azonos hónapjához viszonyított adatok szerint, a 15 EU-tagország átlagában 2,3 százalékos, az eurózóna országaiban 0,7 százalékos növekedést regisztráltak, ami meghaladta a májusi 0,8 százalékos, illetve 0,4 százalékos dinamikát.

Az átlagosnál jelentősebb bővülés következett be Svédországban és az Egyesült Királyságban (7,1-7,1 százalék), Írországban és Spanyolországban (2,9-2,9 százalék). Németországban 1,0 százalékos növekedést, Olaszországban (2,1 százalékos), Portugáliában (4,1 százalékos) csökkenést regisztráltak. A 15 EU-tagország egészére becsült adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 2,7 százalékkal nőtt, a nem élelmiszerkiskereskedelmi forgalom 2,2 százalékkal emelkedett.