Endre, Elek
17 °C
30 °C

Amerikai cég is termel ki földgázt

2003.09.12. 09:59
Már nem csak a Mol végez gázkitermelést Magyaroszágon, a közelmúltban az amerikai El Paso olajkutató cég is megkezdte a folyamatos kitermelést. 2004. január 1-jétől a magyarországi gázpiacot részlegesen liberalizálják, új lendületet adhat a szénhidrogén-kutatások területén.
A Napi Gazdaság információi szerint a közelmúltban megkezdte a folyamatos kitermelést az El Paso amerikai olajkutató cég magyarországi leányvállalata Törökkoppány térségében, ahol még 2001 végén földgázmezőre bukkantak. Így most már nem csak a Mol Rt. folytat kitermelést az országban.

Négy-öt évre elegendő

A szénhidrogént jelenleg a Mol Rt.-n keresztül a Ddgáz Rt.-nek értékesíti az El Paso, végeredményben mintegy 10-11 ezer fogyasztó számára. A Mol rendelkezik ugyanis megfelelő szállítókapacitással, s a gázpiac megnyitásáról rendelkező törvény idevágó passzusai is csak januártól lépnek életbe.

A Ddgáz szakemberei szerint itt nyáron kétezer, télen 12 ezer köbméter földgáz termelhető ki óránként. Ilyen ütem esetén négy-ötven évre elegendő a mező tartalma. Az El Paso szerint a kutatási területen további földgázmezők is találhatók.

Eddig ötvenmilliót költöttek

Jelenleg mintegy 10 vállalkozó folytat kutatásokat Magyarországon - mondta a Napi Gazdaságnak Szabó György, az Ipari Fejlesztési és Mérnöki Kft. ügyvezetője. A legelső koncessziós szerződéseket négy társaság írta alá még 1995-ben, azóta több cég kapta meg, illetve adta vissza ezt a jogot. A külföldi társaságok kutatásokra eddig mintegy 50 millió dollárt költöttek Magyarországon, ezen felül 70-75 millió dollárra tehető kötelezettségeik összege.

Amennyiben a kutatások eredménnyel járnak, egy kisebb mező kitermelése 20-30 millió dollárba, egy nagyobb területé pedig 200-300 millió dollárba kerülhet - véli Szabó. Az eddig elért eredmények alapján a befektetők továbbra is érdemesnek tartják feltárni az ország szénhidrogénmezőit, sőt vannak cégek, melyek már középtávú termelési tervet is készítettek.

Új lendületet ad a liberalizáció

A földgázellátásról szóló új törvény (közismert nevén GET) és ezzel együtt az a tény, hogy 2004. január 1-jétől a magyarországi gázpiacot részlegesen liberalizálják, új lendületet adhat a szénhidrogén-kutatások területén - tette hozzá az ügyvezető. A GET hatályba lépésével ugyanis a piaci viszonyok tisztábbak és kedvezőbbek lettek a befektetők számára.

Így például az 1998 után feltárt földgázkészletek esetében 12 százalékos a bányajáradék mértéke, szemben az ennél korábban, állami finanszírozással kiképzett kutak 45-65 százalékos bányajáradékával. A bányajáradék terhére kompenzálják a lakosságot a gázáremelés kapcsán. A törvény szerint a befektetők 35 évre kapnak kitermelési jogot, melyet 17 évvel lehet meghosszabbítani.