Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai cég is termel ki földgázt

2003.09.12. 09:59
Már nem csak a Mol végez gázkitermelést Magyaroszágon, a közelmúltban az amerikai El Paso olajkutató cég is megkezdte a folyamatos kitermelést. 2004. január 1-jétől a magyarországi gázpiacot részlegesen liberalizálják, új lendületet adhat a szénhidrogén-kutatások területén.
A Napi Gazdaság információi szerint a közelmúltban megkezdte a folyamatos kitermelést az El Paso amerikai olajkutató cég magyarországi leányvállalata Törökkoppány térségében, ahol még 2001 végén földgázmezőre bukkantak. Így most már nem csak a Mol Rt. folytat kitermelést az országban.

Négy-öt évre elegendő

A szénhidrogént jelenleg a Mol Rt.-n keresztül a Ddgáz Rt.-nek értékesíti az El Paso, végeredményben mintegy 10-11 ezer fogyasztó számára. A Mol rendelkezik ugyanis megfelelő szállítókapacitással, s a gázpiac megnyitásáról rendelkező törvény idevágó passzusai is csak januártól lépnek életbe.

A Ddgáz szakemberei szerint itt nyáron kétezer, télen 12 ezer köbméter földgáz termelhető ki óránként. Ilyen ütem esetén négy-ötven évre elegendő a mező tartalma. Az El Paso szerint a kutatási területen további földgázmezők is találhatók.

Eddig ötvenmilliót költöttek

Jelenleg mintegy 10 vállalkozó folytat kutatásokat Magyarországon - mondta a Napi Gazdaságnak Szabó György, az Ipari Fejlesztési és Mérnöki Kft. ügyvezetője. A legelső koncessziós szerződéseket négy társaság írta alá még 1995-ben, azóta több cég kapta meg, illetve adta vissza ezt a jogot. A külföldi társaságok kutatásokra eddig mintegy 50 millió dollárt költöttek Magyarországon, ezen felül 70-75 millió dollárra tehető kötelezettségeik összege.

Amennyiben a kutatások eredménnyel járnak, egy kisebb mező kitermelése 20-30 millió dollárba, egy nagyobb területé pedig 200-300 millió dollárba kerülhet - véli Szabó. Az eddig elért eredmények alapján a befektetők továbbra is érdemesnek tartják feltárni az ország szénhidrogénmezőit, sőt vannak cégek, melyek már középtávú termelési tervet is készítettek.

Új lendületet ad a liberalizáció

A földgázellátásról szóló új törvény (közismert nevén GET) és ezzel együtt az a tény, hogy 2004. január 1-jétől a magyarországi gázpiacot részlegesen liberalizálják, új lendületet adhat a szénhidrogén-kutatások területén - tette hozzá az ügyvezető. A GET hatályba lépésével ugyanis a piaci viszonyok tisztábbak és kedvezőbbek lettek a befektetők számára.

Így például az 1998 után feltárt földgázkészletek esetében 12 százalékos a bányajáradék mértéke, szemben az ennél korábban, állami finanszírozással kiképzett kutak 45-65 százalékos bányajáradékával. A bányajáradék terhére kompenzálják a lakosságot a gázáremelés kapcsán. A törvény szerint a befektetők 35 évre kapnak kitermelési jogot, melyet 17 évvel lehet meghosszabbítani.