Géza
-12 °C
-4 °C

Négy hellyel hátrébb az országkockázati listán

2006.03.02. 16:34
Magyarország javuló kockázati pontszámmal is lejjebb csúszott, de még mindig a térségbeli első három helyezett között van a londoni Euromoney gazdasági folyóirat márciusi kiadásában ismertetett új, globális országkockázati sorrendben. A 185 országból a 41. helyen hazánk.
A legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin 185 országot rangsoroló, félévente összeállított listáján Magyarország a tavaly szeptemberi 37-ik hely után most négy helyezésnyi eséssel a 41. helyre került. Szlovénia, amely a kelet-európai EU-országok közül a legjobb helyen áll, a szeptemberi 29. helyről a márciusi listán a 28. helyre emelkedett.

Luxemburg továbbra is az élen

Magyarország a térségbeli EU-tagok közül a szeptemberi listához hasonlóan a 2006. márciusin is a harmadik legjobb országkockázati helyezést érte el, Szlovénia és a globális listán 39. helyezett Csehország mögött. Utánuk Észtország (42.), Lengyelország (43.), Szlovákia (45.) és Litvánia (53.) következik a térségi kockázati rangsorban.

A globális listán a márciusi első helyezett a szeptemberihez hasonlóan Luxemburg, a megszerezhető általános 100 pontból 99,65-tel, utána a szeptemberben harmadik Norvégia (98,44) és a tavaly őszi harmadik Svájc (98,03) következik. Az Egyesült Államok, csakúgy, mint fél éve, a negyedik helyen áll, 96,72 ponttal.

A számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszerben a 100 pontból Magyarország a szeptemberi 67,57 pont után a márciusi kockázati listán 68,50 pontot szerzett az általános kockázati kategóriában. A legfontosabb összetevők közül a politikai kockázat pontszáma a szeptemberi 17,07 pontról jelentősen, 19,30 pontra javult.

Ebben a kategóriában 25 pont a legjobb osztályzat, vagyis ez jelzi a legkisebb kockázatot. E kategória nem a tényleges belpolitikai kockázatot méri, hanem azt, hogy az egyes országok milyen eséllyel válnak nem fizetővé az import és az adósság után, illetve tagadják meg a külföldi részvénybefektetések osztalékának, vagy a befektetett tőkének a hazautalását.

A leminősítések miatt estünk vissza

A Euromoney az átfogó gazdasági teljesítményre a lehetséges 25 pontból az őszi 10,04 pont után most 9,50 pontot adott Magyarországnak, és romlott a hitelminősítési kategóriára adott pontszám is. Magyarország az e kategóriában adható 10-ből a fél évvel ezelőtti 6,67 pont után most 6,41 pontot kapott, tükrözve a magyar szuverén adósság hitelminősítői megítélésében azóta bekövetkezett romlást.

Tavaly decemberben a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak megszorításokkal befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB plusz"-ra vitte le a magyar szuverén hosszú futamú devizakötelezettségek osztályzatát, és azóta a Standard & Poor's, a Moody's Investors Service és a Japan Credit Ratings Agency is leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta stabilról a Magyarországra érvényben tartott - mindazonáltal náluk még elsőrendű "A" kategóriás - osztályzatok kilátását.

A Euromoney ugyanakkor a szuverén hiteltörlesztési késedelmek és átütemezések kategóriájában értelemszerűen most is megadta a lehetséges legjobb 10,00 pontot, mivel Magyarországnak az elmúlt fél évben sem voltak hátralékai és átütemezett adósságai. A tőkepiaci hozzáférés könnyűségét vagy nehézségét osztályozó kategóriában azonban a Euromoney a lehetséges 5 pontból az őszi 4,28 pontot után most 4,16-ot adott Magyarországnak.

A szeptemberi lista utolsó, 185. helyére a - a tavaly őszi utolsó Irak helyett - Észak-Korea került, amely a lehetséges 100 pontból a szeptemberi 3,87 pont után ezúttal 2,89 pontot szerzett. Az utolsó öt helyen - Észak-Koreával együtt - Szomália, Kuba, Afganisztán és Irak osztozik.