A nevezési díj egy szál kolbász, amelyet október 18-19-én kell leadni Békéscsabán a Szlovák Kultúra Házában, vagy postai úton megküldeni a csabai Kolbászklub Egyesületnek.
Hordóban eltett savanyúsággal nevezni nem lehet
A Csabai Szlovákok Szervezetének közreműködésével sorra kerülő országos savanyúságversenyre befőttes üvegben eltett üzemi és házi előállítású készítményekkel lehet nevezni; nem fogadják el a hordóban eltett és utóbb üvegbe átrakott savanyúságokat.
A savanyúságversenyre üzemektől szakiskolákon át háziasszonyokig bárki jelentkezhet, a nevezési díja fajtánként két üveg savanyúság az előállítás leírásával; ezeket október 18-19-én kell majd leadni a Szlovák Kultura Házában.
A győztesek jutalma
A fesztivál két versenyére beküldött termékeket a csabai kolbászvásárban kiállításon mutatják be, a legjobbak értékes díjakat nyernek.
A kolbászhagyományokat őrző európai nemzeteket is várják a viadalra
A Csabai Kolbászfesztiválokon a helyszíni kolbászkészítő verseny aratja mindig a legnagyobb közönségsikert, s e viadal az elmúlt években nemzetközivé szélesedett a nagy kolbászhagyományokat őrző európai nemzetek képviselőinek részvételével.
A rendezők csak asztalt, kolbászhúst és belet adnak
Az ötödik csabai kolbászvásárra is meghirdették a rendezők - a Csabai Rendezvényiroda Bt., valamint a helyi Kolbászklub Egyesület - a kolbászkészítő versenyt, amelyben háromtagú csapatok vehetnek részt.
A csapatoknak a helyszínen átvett tíz-tíz kiló húsból kell két óra alatt sütni való kolbászt készíteniük. A rendezők adják az asztalt, a kolbászhúst, a töltéshez szükséges belet.
A versenyzők viszik a hagyományos kézi darálót és kolbásztöltőt, a fűszereket, és a munkálatokhoz szükséges eszközöket (például a kést, és a műanyag vágódeszkát), valamint a fehér hentesköpenyt vagy kötényt.
Közéleti kolbászhús-darálók, -ízesítők és -töltők megjelenésére is számítanak
Az október 22-i kolbászkészítő verseny szervezői az idén is számítanak jeles közéleti személyiségek részvételére a látványos kolbászhús-daráló, kolbászízesítő és kolbásztöltő viadalon.
A közönség pedig megeheti
A közönség a különböző kóstolók s a lacikonyhák jóvoltából meg is ízlelheti a viharsarki ételkülönlegességeket.