Gusztáv
-4 °C
1 °C

Árleszállított cég kézzel írt ajánlatért

2005.01.29. 09:46
Áron alul adta el az ÁPV Rt. a komáromi állami gazdaságot egy olyan cégnek, amelynek egyik tulajdonosa Raskó György, az ÁVÜ igazgatótanácsának egykori MDF-es delegáltja - állítja a Magyar Nemzet.
Kézzel írt, néhány mondatos ajánlattal, a részvénycsomag könyv szerinti értéke alatt szerezhette meg a karácsony előtti napokban a komáromi állami gazdaságot az ÁPV Rt.-től a Kemenesalja Agráripari Kft. - tudta meg a Magyar Nemzet.

Az ügyletre létrehozott vállalkozás tulajdonosai között található Raskó György, az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának egykori MDF-es delegáltja is.

Áron alul

"A Kemenesalja Kft. ajánlata összességében nem felel meg a privatizációs célkitűzéseknek, elfogadása a vagyonértékhez képest jelentős veszteséggel jár" - idéz a lap az ÁPV Rt. 2004. december 21-én készült ügyvezetői értekezleti előterjesztésből.

A dokumentum szerzője megemlíti ugyanakkor azt is, hogy a Komáromi Mezőgazdasági Rt. pénzügyi helyzete kritikus, jelentős veszteséget termel, így elkerülhetetlen a jelentős tőkeemelés.

A Magyar Nemzet információi szerint az 1,14 milliárd forint névértékű, az aktualizált becslés szerint 553,5 millió forintot érő cég 80,6 százalékáért végül 201 millió forintot fizetett a Kemenesalja Kft.

A napilap a szokatlan, kézzel írt, helyesírási hibákat tartalmazó dokumentummal kapcsolatban megkereste Koleszár Istvánt, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatóját. Koleszár leszögezte, a kézzel írt ajánlat éppúgy hivatalos, mint amit számítógéppel készítenek. Tájékoztatása szerint a privatizációs eljárás közjegyző előtt zajlott, így teljes képet a történtekről csak a jegyzőkönyvek áttanulmányozása után lehet alkotni.