Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Végleges a konvergenciaprogram

2006.08.31. 14:27
Elfogadta a konvergenciaprogramot a kormány - közölte Danks Emese kormányszóvivő, aki szerint a jegybank elnöke is hitelesnek minősítette a tervet. Azt nem árulta el, módosítottak-e rajta az utolsó tervezethez képest. Az MNB közleménye szerint "az államháztartás hosszú távon kiegyensúlyozott pozíciója ma megalapozatlan".

Véglegesítette és elfogadta a kormány a konvergenciaprogramot balatonőszödi ülésén - közölte az MTI-vel Danks Emese kormányszóvivő. Tájékoztatása szerint a tanácskozáson először Járai Zsigmond jegybankelnök fejtette ki véleményét. Danks Emese úgy fogalmazott, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a konvergenciaprogram valóságos és hiteles képet fest a költségvetés és a magyar gazdaság helyzetéről.

Inflációs vita

A jegybank elnöke ugyanakkor jelezte, vita van a nemzeti bank és a kabinet között az inflációs előrejelzést illetően, de hozzátette, ez a véleménykülönbség a normális szakmai vita keretein belül van.

Mit mondott hétfőn Járai?
A jegybank elnöke hétfőn előbb a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón, majd egy konferencián is élesen bírálta a kormány konvergenciaprogramját. "Reformot nem látok, fejetlen össze-vissza kapkodást látok. A nagy átverés időszaka átment a nagy kapkodás időszakába" - fogalmazott az elnök, aki szerint ez a program nem konvergenciáról szól. Négy maastrichti kritériumból háromban távolodunk a következő években, ezt bátor dolog konvergenciának hívni - mondta Járai Zsigmond. Szerinte nem lesz tartható a programban felvázolt pálya: az nemcsak, hogy nem felel meg az uniós egyezményeknek, a lisszaboni programnak, azaz nem növeli Magyarország versenyképességét, de emiatt az egyensúlyhiány újratermelődik a következő években. Ez a lecsúszás programja, a jó pálya az állami kiadások csökkentése lett volna - mondta az MNB elnöke hétfőn.

Az euró bevezetésének időpontjával összefüggésben a jegybank elnöke azt mondta, a program hitelességét növeli, hogy nem szerepel benne az európai valuta magyarországi bevezetésének céldátuma. Járai szerint a fiskális stratégia hiányossága nem jelentős hiányosság, illetve az államháztartási egyensúly megteremtésére és a folyó fizetési mérleg javítására tett programbeli intézkedések komolyak, hitelesek.

Tartalékokkal is számol

Danks Emese elmondta, Járai szerint pozitívum, hogy a konvergenciaprogram tartalékokkal is számol, viszont azt is kifejtette, hogy a bevételek növekedésére tett intézkedések lassíthatják a gazdaság növekedését. A pénzpiacok számára nagy változást nem fog okozni a konvergenciaprogram - ismertette a kormányszóvivő a jegybank elnökének véleményét.

Szükségtelen növekedési áldozatok
A Magyar Nemzeti Bank további intézkedések nélkül kérdésesnek tartja a konvergenciaprogram eredményeinek hosszú távú fenntarthatóságát, és arra figyelmeztet, hogy a bevételi oldalra koncentráló hiánycsökkentés szükségtelen növekedési áldozatokkal járhat. Az MNB csütörtökön hozta nyilvánosságra álláspontját a konvergenciaprogramról, amelyben kifejti: a kiadási oldal alapvető strukturális változtatása nélkül a költségvetési centralizáció magas szinten állandósul, ami végső soron konzerválja az alacsony növekedési ütemet, a reformok azonban szakmailag és társadalmilag előkészítetlenek. Így végső soron az államháztartás hosszú távon kiegyensúlyozott pozíciója ma megalapozatlan - áll a közleményben. Ebben a helyzetben érthetőnek nevezik, hogy a kormány nem vállal konkrét határidőt az euró bevezetésére, de azzal a kockázattal az MNB szerint számolni kell, hogy megszűnik a céldátum horgony szerepe is, ami további tőkepiaci volatilitáshoz vezethet a jövőben

Ugyancsak hitelesnek nevezte a programot a konvergenciatanács nevében Simor András. A pénzügyi szakember úgy vélte, versenyképességi szempontból fontos az államháztartás belső struktúráinak átalakítása, illetve a következő konvergenciaprogramban részletesen meg kell jeleníteni a 2009 utáni időszakra vonatkozó terveket.

Gyurcsány megköszönte

Danks Emese elmondta még, a konvergenciaprogram vitájában Veres János pénzügyminiszter is felszólalt, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszönetet mondott a Magyar Nemzeti Banknak és a konvergenciatanácsnak a program elkészítésében játszott szerepéért. A kormányszóvivő arról nem mondott részleteket, hogy a kormány az elfogadás előtt változtatott-e még a programon.

A kormányülés az egészségügyi reform részletes vitájával folytatódik. Danks Emese tájékoztatása szerint e napirendi pont vitájánál jelen van az Egészségügyi Minisztérium teljes vezetése, a konvergenciaprogram vitájában a konvergenciatanács tagjai közül Simor András mellett Bogsch Erik vett részt, és kabinet ülésén tartózkodik Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is.