Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

5000 fős kongresszusi központ épül Budapesten

2007.04.24. 13:44
Az idén elindulhat az ötezer fő befogadására alkalmas kongresszusi központ építése Budapesten - mondta Somogyi Zoltán, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) turisztikai szakállamtitkára az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának ülésén. A szakállamtitkár szavai szerint 2009 elején már konferenciát lehetne szervezni az új konferenciaközpontban. A kongresszusi központot a lágymányosi tüskecsarnok fejlesztésével építenék meg, hangzott el.

A kongresszusi turizmus helyzetéről, aktualitásairól szóló tájékoztató szerint jelenleg előkészítés alatt van az ÖTM vagyonkezelésében lévő, a lágymányosi volt Expo területen található, befejezetlen "tüskecsarnok" kongresszusi központi funkciónak megfelelő átalakításának előkészítése.

A beruházás célja, hogy létrejöjjön Budapesten egy nagy befogadóképességű kongresszusi központ, amely a nemzetközi elvárásoknak megfelel. Ennek megvalósítása érdekében kezdte meg a beruházás befejezésének előkészítését az ÖTM.

Az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy nem új, zöld mezős beruházás keretében épül meg a kongresszusi központ. Mint mondták ezt a csarnokot inkább sportlétesítményként kellene használni. Somogyi Zoltán erre reagálva elmondta, most az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban elkészüljön a központ, mert jelentős versenyelőnyhöz jutna így Magyarország a környező országokhoz képest.

Köves Tamás, a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségének (Maresz) elnöke hangsúlyozta, bár előkelő helyen szerepel Budapest a rendezvényszervezések világranglistáján, ezek elsősorban pár száz fős konferenciákat jelentenek. Véleménye szerint mindenképpen szükség van nagyobb, több ezer fő befogadására alkalmas kongresszusi központ létrehozására.