Benedek
-4 °C
5 °C

A cégek még rosszabbra számítanak

2006.11.02. 11:28
Bár némileg javult, még mindig csupán 44 százalékos a magyar nagyvállalatok konjunktúraindexe. Az Ecostat felmérése szerint a cégek elsősorban a növekvő exportban bíznak, de így is csak 39 százalékuk számít arra, hogy bővíteni tudja termelését. A hazai gazdaság rövid távú lehetőségeiről a nagyvállalatok 65 százaléka nyilatkozott kedvezőtlenül.

Továbbra is kedvezőtlennek ítélik a makrogazdasági mutatókat, és a termelési feltételeknek is csak lassú javulását várják az Ecostat Top-100 konjunktúra-felmérésében szereplő magyar nagyvállalatok. A konjunktúraindex ennek ellenére kis mértékben emelkedett októberben, az előző havi 40 százalékos mélypont után most 44 százalék.

Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a nagyvállalatok élénk és élénkülő külgazdasági kereslettel számolnak. A hazai gazdaság rövid távú lehetőségeiről ugyanis 65 százalékuk kedvezőtlenül nyilatkozott. Így nem meglepő, hogy a termelés növelésére a vállalkozásoknak csak 39 százaléka lát esélyt - két hónapja ez az arány még elérte az 50 százalékot.

A cégeknek azért is fontos a külpiaci értékesítés, mert azt várják, hogy jövő tavaszig tovább szűkül a hazai kereslet. A következő hat hónapra a belföldi kereslet élénkülésével a cégeknek csak egytizede számol, a nagyvállalatoknak körülbelül a fele változatlanságra, a maradék negyven százalék a kereslet beszűkülésére számít.

A belföldi értékesítés feltételeinek javulását a válaszadóknak csak 14 százaléka várja, így nem meglepő, hogy immár 36 százalék azok aránya, akik pénzügyi helyzetük változását rosszabbodónak ítélik. Váratlannak tűnik ugyanakkor, hogy a nagyvállalatok beruházási hajlandósága októberben rekordszintre, 78 százalékra emelkedett, az Ecostat kommentárja szerint a beruházások növekedését az uniós támogatások érdemben fogják segíteni.