István, Vajk
19 °C
33 °C

Októberre mond valamit Brüsszel a konvergenciatervről

2006.09.01. 13:33
Az Európai Bizottság legkorábban szeptember végén mond véleményt a konvergenciatervről. A dokumentum hivatalos, végső változatát ma küldték el Brüsszelbe.

Legkorábban szeptember végén értékeli az Európai Bizottság a most elkészült magyar konvergenciaprogramot - közölte a testület szóvivője, Amelia Torres pénteken. A témáról egyelőre semmilyen előzetes kommentár nem várható, mert az értékelés csak most kezdődik, és várhatóan néhány hetet igénybe vesz.

A kormány az év elején szeptember 1-jéig kapott haladékot arra, hogy a brüsszeli testület által visszadobott 2005-ös konvergenciatervet átdolgozza. Ennek végső, hivatalos változatát elküldték Brüsszelbe.

A programban nem kötelező egyértelmű céldátumot említeni az euró bevezetésére - mondta Joaquín Almunia pénzügyi biztos felelős szóvivője. A testületnek nem is okoz meglepetést, ha ilyen időpont nem szerepel a dokumentumban. Mint mondta, érthető, ha a kormány később kívánja meghatározni a belépés dátumát. A konvergenciatervek és a közös pénzövezeten belüli országok által készítendő programok fő célja, hogy középtávon, mintegy öt évre meghatározzák a kormány célkitűzéseit az adósságról és a hiányról - emlékeztetett Torres.

Az EU a decemberben beadott program év eleji értékelésekor kérte a magyar kormányt, hogy szeptemberre dolgozza át a konvergenciaprogramot, egészítse ki azt konkrét és szerkezeti jellegű intézkedésekkel, a program költségvetési stratégiájának részletezésével. Gyurcsány Ferenc július végén Joaquín Almuniával találkozott Brüsszelben, míg ezen a héten az euróövezeti országok csoportjának pénzügyminiszteri tanácsát irányító Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfővel tárgyalt a konvergenciatervről.