Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Októberre mond valamit Brüsszel a konvergenciatervről

2006.09.01. 13:33
Az Európai Bizottság legkorábban szeptember végén mond véleményt a konvergenciatervről. A dokumentum hivatalos, végső változatát ma küldték el Brüsszelbe.

Legkorábban szeptember végén értékeli az Európai Bizottság a most elkészült magyar konvergenciaprogramot - közölte a testület szóvivője, Amelia Torres pénteken. A témáról egyelőre semmilyen előzetes kommentár nem várható, mert az értékelés csak most kezdődik, és várhatóan néhány hetet igénybe vesz.

A kormány az év elején szeptember 1-jéig kapott haladékot arra, hogy a brüsszeli testület által visszadobott 2005-ös konvergenciatervet átdolgozza. Ennek végső, hivatalos változatát elküldték Brüsszelbe.

A programban nem kötelező egyértelmű céldátumot említeni az euró bevezetésére - mondta Joaquín Almunia pénzügyi biztos felelős szóvivője. A testületnek nem is okoz meglepetést, ha ilyen időpont nem szerepel a dokumentumban. Mint mondta, érthető, ha a kormány később kívánja meghatározni a belépés dátumát. A konvergenciatervek és a közös pénzövezeten belüli országok által készítendő programok fő célja, hogy középtávon, mintegy öt évre meghatározzák a kormány célkitűzéseit az adósságról és a hiányról - emlékeztetett Torres.

Az EU a decemberben beadott program év eleji értékelésekor kérte a magyar kormányt, hogy szeptemberre dolgozza át a konvergenciaprogramot, egészítse ki azt konkrét és szerkezeti jellegű intézkedésekkel, a program költségvetési stratégiájának részletezésével. Gyurcsány Ferenc július végén Joaquín Almuniával találkozott Brüsszelben, míg ezen a héten az euróövezeti országok csoportjának pénzügyminiszteri tanácsát irányító Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfővel tárgyalt a konvergenciatervről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?