István, Vajk
19 °C
33 °C

Brüsszeli OK a konvergenciaprogramra

2007.02.07. 14:29
A bejelentett szerkezeti reformok további pontosításától és végrehajtásától függ, hogy Magyarország 2008-ban és azt követően is képes lesz-e a konvergenciaprogram által kijelölt úton haladni - értékelt az Európai Bizottság. Az idei évvel nem lesz gond, piaci elemzők szerint még alacsonyabb is lesz a hiány a kormány által tervezett 6,8 százaléknál.

"Málta nagy utat tett meg azóta, hogy a hiánya alig négy éve még 10 százalékos volt. A hamarosan tényleges adatokkal is alátámasztott 2006-os kiigazítást követően a kihívást várakozásaink szerint az jelenti majd, hogy Málta továbbra is a jó úton haladjon, és még fenntarthatóbb szintre szorítsa le a hiányt és az államadósságot. Magyarország még az út legelején jár. Remélem azonban, hogy egy év múlva a magyarok is magabiztosan gondolhatják, hogy már nagy lépést tettek a jó irányba" - nyilatkozta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos, miután közétették a két ország konvergenciaprogramjáról szóló értékelést.

Konkretizálni kell

A bizottság megállapítása szerint a magyar program nagy vonalakban összhangban van a túlzott hiány kiigazítására megszabott 2009-es határidővel. A pozitív elemek között a konszolidációt célzó konkrét intézkedések szerepelnek. A túlzott hiány tervezett kiigazítása azonban a program szigorú végrehajtásától, és különösen a bejelentett szerkezeti reformok további pontosításától függ - hívja fel a figyelmet a kockázatokra a bizottság.

Az értékelés szerint a magyar kormány a magas hiány azonnali, gyors csökkentése érdekében 2006 nyara óta számos bevételnövelő és kiadáskorlátozó intézkedést hozott, többek között a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatási rendszer területén. Ugyanakkor középtávon a költségvetési célkitűzések megvalósításának kockázata - főként 2008-tól - a kiadásbefagyasztás hatékony végrehajtásának bizonytalanságával, illetve a szükséges strukturális reformok végrehajtása terén várható esetleges késlekedéssel kapcsolatos.

Veres: kevesebb lehet

"A kormánynak nincs olyan szándéka, hogy ne engedje egy túl jó hiányérték kialakulását" - reagált Veres János pénzügyminiszter a portfolio.hu beszámolója szerint a kormányszóvivői tájékoztatón a kérdésre, hogy a konzervatív tervezés miatt kialakulhat-e a tervezett 6,8 százalékosnál kisebb deficit is idén, vagy a költekezés elviszi az esetleges többletet.

A miniszter úgy fogalmazott, "reális program reális értékelésének tartjuk" az Európai Bizottság jelentését, "amely felhívja a kockázatokra is a figyelmet". A pénzügyminiszter kiemelte a bizottság legfontosabb megállapításait, többek között azt, hogy a testület (is) 2008-tól kockázatokat lát a deficitcél elérhetőségére. Hangsúlyozta azt is, hogy a bizottság szerint "erősen konzervatívak" a 2007-2008-as számok. Veres jelzése szerint a testület a december végéig meghozott intézkedéseket vette figyelembe.

Nincs új előrejelzés

A bizottság utoljára ősszel adott meg a 2007-es magyar költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzést. Brüsszel továbbra is az akkor megjelölt 7,4 százalékos várható deficitet tartja nyilván. Ez lényegesen magasabb, mint a konvergenciaprogramban szereplő 6,8 százalék.

Nincs érdemi ellentmondás a 7,4-es adat és a bizottság értékelése között - mondta az Indexnek Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Felhívta a figyelmet, hogy a bizottság évente kétszer, ősszel és tavasszal ad prognózist. Így a még most is érvényes 7,4 százalékos előrejelzés nem jelenti azt, hogy a bizottság ténylegesen arra számítana, hogy a 2007-es hiánytervet nem teljesíti a magyar költségvetés. Az értékelésből az látszik, hogy Brüsszel inkább középtávon látja kockázatosnak az előirányzott makrogazdasági pálya teljesíthetőségét, amivel kapcsolatban a piaci elemzők között is vannak kételyek.

A piac most kifejezetten rövid távra, az idei évre koncentrál, és 2007-et illetően még optimistább is, mint a kormány. Az elemzői várakozások szerint biztosan a kitűzött, 6,8 százaléknál biztosan alacsonyabb lesz az idei hiány. A kérdés az, hogy a 6-6,5 százalék között szóró előrejelzések közül melyik bizonyul majd pontosabbnak. Az idei kedvező várakozások nem módosítottak azon, hogy a piac továbbra is 2013-2014-re tartja reálisan elérhetőnek az euró bevezetését.

Londoni optimizmus

Egyöntetűen derűlátóbbak a magyar kormánynál a költségvetési kilátások megítélésében a londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerdai elemzései szerint az előző este közzétett januári hiányszámok is jelzik az optimizmus megalapozottságát - jelentette az MTI. (A pénzügyminisztérium bejelentése szerint az államháztartás önkormányzatok nélküli januári hiánya 196,1 milliárd forint lett a korábban jósolt 224,6 milliárd forint helyett.)

A Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport szerdai elemzése szerint a fő számok máris valamelyes megkönnyebbülést hozhatnak a piacokra, mivel a kormány saját hiányelőrejelzését is alulteljesítette. Ez növeli az egész évre szóló, 6,8 százalékos (ESA95-ös szabványú) deficitcél hitelességét.

A Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlege - amely januárra 190 milliárd forintos hiány jósolt - nemcsak az első havi, de a 895 milliárd forintos első negyedévi hiányról szóló pénzügyminisztériumi előrejelzést is "eltúlzott mértékben borúlátónak" tartja. A GS szerint a magyar kormány el fog maradni saját "konzervatív" költségvetési céljaitól, és valószínű, hogy mind az első negyedévi, mind az év végi hiány alacsonyabb lesz a hivatalos várakozásnál. A ház elemzése szerint a kormány jelenleg éppen hitelességét építi újjá a piacokon, és ebből az okból "hajlamos inkább óvatos irányban tévedni".

A Goldman Sachs szerint a 2006-os államháztartási hiány is valószínűleg elmaradt a 10,1 százalékos tervtől, és a cég 2007-re 6,4 százalékos GDP-arányos deficitet jósol a konvergenciaprogramban szereplő 6,8 százalék helyett. A 6,8-as szint alá várja az idei hiányt a JP Morgan is.