Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Brüsszeli OK a konvergenciaprogramra

2007.02.07. 14:29
A bejelentett szerkezeti reformok további pontosításától és végrehajtásától függ, hogy Magyarország 2008-ban és azt követően is képes lesz-e a konvergenciaprogram által kijelölt úton haladni - értékelt az Európai Bizottság. Az idei évvel nem lesz gond, piaci elemzők szerint még alacsonyabb is lesz a hiány a kormány által tervezett 6,8 százaléknál.

"Málta nagy utat tett meg azóta, hogy a hiánya alig négy éve még 10 százalékos volt. A hamarosan tényleges adatokkal is alátámasztott 2006-os kiigazítást követően a kihívást várakozásaink szerint az jelenti majd, hogy Málta továbbra is a jó úton haladjon, és még fenntarthatóbb szintre szorítsa le a hiányt és az államadósságot. Magyarország még az út legelején jár. Remélem azonban, hogy egy év múlva a magyarok is magabiztosan gondolhatják, hogy már nagy lépést tettek a jó irányba" - nyilatkozta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos, miután közétették a két ország konvergenciaprogramjáról szóló értékelést.

Konkretizálni kell

A bizottság megállapítása szerint a magyar program nagy vonalakban összhangban van a túlzott hiány kiigazítására megszabott 2009-es határidővel. A pozitív elemek között a konszolidációt célzó konkrét intézkedések szerepelnek. A túlzott hiány tervezett kiigazítása azonban a program szigorú végrehajtásától, és különösen a bejelentett szerkezeti reformok további pontosításától függ - hívja fel a figyelmet a kockázatokra a bizottság.

Az értékelés szerint a magyar kormány a magas hiány azonnali, gyors csökkentése érdekében 2006 nyara óta számos bevételnövelő és kiadáskorlátozó intézkedést hozott, többek között a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíjak és az oktatási rendszer területén. Ugyanakkor középtávon a költségvetési célkitűzések megvalósításának kockázata - főként 2008-tól - a kiadásbefagyasztás hatékony végrehajtásának bizonytalanságával, illetve a szükséges strukturális reformok végrehajtása terén várható esetleges késlekedéssel kapcsolatos.

Veres: kevesebb lehet

"A kormánynak nincs olyan szándéka, hogy ne engedje egy túl jó hiányérték kialakulását" - reagált Veres János pénzügyminiszter a portfolio.hu beszámolója szerint a kormányszóvivői tájékoztatón a kérdésre, hogy a konzervatív tervezés miatt kialakulhat-e a tervezett 6,8 százalékosnál kisebb deficit is idén, vagy a költekezés elviszi az esetleges többletet.

A miniszter úgy fogalmazott, "reális program reális értékelésének tartjuk" az Európai Bizottság jelentését, "amely felhívja a kockázatokra is a figyelmet". A pénzügyminiszter kiemelte a bizottság legfontosabb megállapításait, többek között azt, hogy a testület (is) 2008-tól kockázatokat lát a deficitcél elérhetőségére. Hangsúlyozta azt is, hogy a bizottság szerint "erősen konzervatívak" a 2007-2008-as számok. Veres jelzése szerint a testület a december végéig meghozott intézkedéseket vette figyelembe.

Nincs új előrejelzés

A bizottság utoljára ősszel adott meg a 2007-es magyar költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzést. Brüsszel továbbra is az akkor megjelölt 7,4 százalékos várható deficitet tartja nyilván. Ez lényegesen magasabb, mint a konvergenciaprogramban szereplő 6,8 százalék.

Nincs érdemi ellentmondás a 7,4-es adat és a bizottság értékelése között - mondta az Indexnek Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Felhívta a figyelmet, hogy a bizottság évente kétszer, ősszel és tavasszal ad prognózist. Így a még most is érvényes 7,4 százalékos előrejelzés nem jelenti azt, hogy a bizottság ténylegesen arra számítana, hogy a 2007-es hiánytervet nem teljesíti a magyar költségvetés. Az értékelésből az látszik, hogy Brüsszel inkább középtávon látja kockázatosnak az előirányzott makrogazdasági pálya teljesíthetőségét, amivel kapcsolatban a piaci elemzők között is vannak kételyek.

A piac most kifejezetten rövid távra, az idei évre koncentrál, és 2007-et illetően még optimistább is, mint a kormány. Az elemzői várakozások szerint biztosan a kitűzött, 6,8 százaléknál biztosan alacsonyabb lesz az idei hiány. A kérdés az, hogy a 6-6,5 százalék között szóró előrejelzések közül melyik bizonyul majd pontosabbnak. Az idei kedvező várakozások nem módosítottak azon, hogy a piac továbbra is 2013-2014-re tartja reálisan elérhetőnek az euró bevezetését.

Londoni optimizmus

Egyöntetűen derűlátóbbak a magyar kormánynál a költségvetési kilátások megítélésében a londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerdai elemzései szerint az előző este közzétett januári hiányszámok is jelzik az optimizmus megalapozottságát - jelentette az MTI. (A pénzügyminisztérium bejelentése szerint az államháztartás önkormányzatok nélküli januári hiánya 196,1 milliárd forint lett a korábban jósolt 224,6 milliárd forint helyett.)

A Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport szerdai elemzése szerint a fő számok máris valamelyes megkönnyebbülést hozhatnak a piacokra, mivel a kormány saját hiányelőrejelzését is alulteljesítette. Ez növeli az egész évre szóló, 6,8 százalékos (ESA95-ös szabványú) deficitcél hitelességét.

A Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlege - amely januárra 190 milliárd forintos hiány jósolt - nemcsak az első havi, de a 895 milliárd forintos első negyedévi hiányról szóló pénzügyminisztériumi előrejelzést is "eltúlzott mértékben borúlátónak" tartja. A GS szerint a magyar kormány el fog maradni saját "konzervatív" költségvetési céljaitól, és valószínű, hogy mind az első negyedévi, mind az év végi hiány alacsonyabb lesz a hivatalos várakozásnál. A ház elemzése szerint a kormány jelenleg éppen hitelességét építi újjá a piacokon, és ebből az okból "hajlamos inkább óvatos irányban tévedni".

A Goldman Sachs szerint a 2006-os államháztartási hiány is valószínűleg elmaradt a 10,1 százalékos tervtől, és a cég 2007-re 6,4 százalékos GDP-arányos deficitet jósol a konvergenciaprogramban szereplő 6,8 százalék helyett. A 6,8-as szint alá várja az idei hiányt a JP Morgan is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?