Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Drágulhat a bt.-k könyvelési díja

2003.12.01. 09:01
A legkisebbeket és a legnagyobbakat is érintik azok a változások, melyeket az adóztatásban hoz az új év. Egy hónap múlva kettős könyvvitel szerint kell könyveltetniük a betéti társaságoknak. A háromezer legnagyobb adózó februártól már csak interneten tehet bevallást.
A számviteli törvény szabta határidő 2004. január 1., eddig az időpontig kell áttérniük az egyszeresről a kettős könyvvitelre a bt.-knek és a közkereseti társaságoknak (kkt.). A változás vonatkozik a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokon (bt., kkt.) túl az iskolaszövetkezetekre és a jogi személyiséggel bíró munkaközösségekre is, azaz mindenki érintett, akit a számviteli törvény 8. paragrafusának (4) bekezdése egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozónak minősít.

Nem kell szólni

Az érintetteknek az adóhatóságot külön kellene értesíteniük a könyvviteli váltásról - legalábbis az adózás rendjéről szóló törvény (artv.) értelmében. A minap azonban az adóhivatal sajtóközleményben tudatta, hogy az APEH hivatalból végrehajtja a könyvvezetési mód változásának bejegyzését, vagyis az érintett adózóknak nem kell az adóhatóságnak bejelenteniük azt, hogy január elsejétől kettős könyvvezetésre kötelezettek. Minden egyéb változást azonban továbbra is az artv. vonatkozó rendelkezései szerint kell bejelenteni.

A kettős könyvvitel magasabb költségét megspórolni úgy lehet, ha a társaság - már ha teheti - áttér az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá, és az egyszerűsített nyilvántartási módot választja.

Csak interneten

Kisebb, de adóerőben mégis jelentősebb kört érint az a jogszabály, mely szerint jövő februártól már csak elektronikus úton adhatja be bevallását Magyarország 3000 legnagyobb adózója. Az "eBEV" nevet viselő új rendszer lényegében nem más, mint elektronikus aláírással hitelesített, nyilvános internetes hálózaton beküldött adóbevallási forma. A tervek szerint 2005-től már bárki, tehát társas vállalkozás, vagy akár magánszemély is jelentkezhet a rendszerbe.

Az adózók egyik legnagyobb tábora, a személyi jövedelemadót fizetők köre 2005-ben szembesülhet változással. A jövő évről elkészülő bevallásokat már nem kell majd az adózónak elkészítenie, pusztán ellenőriznie. Az új módszer lényege: azok a magánszemélyek, akiknek egyetlen helyről származik jövedelmük, továbbra is választhatják azt a megoldást, hogy helyettük munkáltatójuk készíti el a bevallást. Akiknek több olyan helyről származó jövedelemforrásuk van, amelyről az APEH hivatalból értesül, azok nem elkészítik, hanem csak ellenőrzik, és jó esetben jóváhagyják az APEH által megállapított adó mértékét.