Klaudia
-4 °C
2 °C

Keddig lehet pályázni a Konzumbankra

2003.10.06. 12:09
A Konzumbank állami tulajdonára és a bank székházára vonatkozó vételi ajánlatokat keddig kell benyújtani az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt-nek a pályázati kiírás szerint.
A pályázat nyilvános, egyfordulós. A privatizációs szervezet az MFB tulajdonában lévő, összesen 7.184.747.000 forint névértékű, a bank alaptőkéjének 90,6 százalékát kitevő törzsrészvényt, illetve 711.036.000 forint névértékű, az alaptőke 9 százalékát képviselő, a TŐKETÁRS Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tulajdonában álló törzsrészvényt kínál megvételre.

A pályázat része a Konzumbank által székházként használt ingatlan is. A vevőnek a teljes vételárat készpénzben kell megfizetnie. A pályázati dokumentációért 1 millió forintot kellett fizetni, a pályázati biztosíték 100 millió forint volt.

Egy százalékos részesedés

A kis- és középcégek finanszírozására szakosodott Konzumbank piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján mintegy 1 százalék, mérlegfőösszege 2002 végén 112,1 milliárd forint volt, az MFB megbízásából kihelyezett agrárhitelekkel együtt meghaladta a 179 milliárd forintot. A bank tavaly üzemi szinten 1,93 milliárd forint nyereséget termelt, de csak 183 millió forint adózott profitot könyvelt el, mert egy több évvel korábbi peres ügy kapcsán több mint 1 milliárd forint céltartalékot kellett képeznie. Idén a hitelintézet mintegy 1,5 milliárd forintos üzemi nyereséget tervezett.

A Konzumbank iránt korábban érdeklődők közül a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. megerősítette, hogy pályázik az idén is. A két évvel korábbi tenderen még induló IC Bank Rt. azóta úgy döntött, hogy inkább kisebb takarékszövetkezeteket vásárol fel. A harmadik korábbi pályázó, az Erste Bank a Postabankot veheti meg. Elképzelhető, hogy az érdeklődők között lesz a HVB Bank Hungary Rt. is. A Budapest Bank már jelezte: nem fognak ajánlatot tenni a Konzumbankra, mert a pénzintézet nem illeszkedik a BB stratégiájába.