Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Módosítják az idei költségvetést

2006.11.06. 08:49
A kormány benyújtotta a parlamentnek az idei költségvetési törvény módosítására irányuló javaslatot. Az államháztartási deficit legújabb száma 2050 milliárd forint, ebből 1921 milliárd a központi költségvetésé, 158 milliárd a társadalombiztosításnál.

A múlt hét végén nyújtotta be a kormány a parlamentnek az idei költségvetési törvény módosító javaslatát. Veres János pénzügyminiszter korábbi magyarázata szerint ezt az indokolja, hogy a megszorító csomag bevételekre gyakorolt hatását, illetve bizonyos kiadási tételeknél az elszaladást át kell vezetni a jogszabályon, azaz változtatni szükséges az érintett előirányzatokon.

Tovább nő a hiány

Ha a képviselők is rábólintanak az előterjesztésre, úgy a központi költségvetés előirányzott hiánya 1921 milliárd forintra, a tb-alapoknál pedig 158 milliárdra nő. A központi kormányzat harmadik alrendszerének, az elkülönített állami pénzalapoknak a többletét figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a három alrendszerben ez évben összesen 2050 milliárdosra rúgó deficit halmozódhat fel.

Ez a szám éppen 300 milliárddal haladja meg a legutóbbi hivatalos prognózisban olvasható adatot. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az elmúlt hetekben közzétett előrejelzésben figyelembe vették az adóemeléseket és a kiadáselszaladást, ám a Nemzeti Autópálya Zrt. 350 milliárdos adósságának az átvállalását még nem. A mostani törvénymódosításban azonban már kalkulálnak ezzel, éppen ezért kívánják úgy megállapítani az alrendszerek egyenleg-előirányzatát, hogy annak eredményeként az eddig vártnál 300 milliárddal nagyobb hiány adódna.

Négymilliárdos ajándék a tévének

Az azonban furcsának tűnik, hogy az adósságátvállalással érintett központi költségvetésnél – az előrejelzést alapul véve – nem a kiadási sort emelik közel 400 milliárddal (ami indokolt lenne), hanem a bevételi előirányzatok összegéből „csípik le” ezt a tételt.

Az eddig ismerteken túl egyébként két figyelemre méltónak nevezhető passzust tartalmaz az idei büdzsétörvényt módosító jogszabályjavaslat. Egyrészt a kormány elengedi az MTV 4 milliárdos tartozását. Másrészt kitűnik az is, hogy nem az idén bonyolítják le a MÁV Cargo privatizációját, és ráadásul nem az ÁPV Rt., hanem maga az állami vasúttársaság fogja értékesíteni a céget.