Nándor
3 °C
16 °C

Csak látszólag nőnek a közszféra bérei

2007.12.06. 08:10
Idén először a közszféra béremeléséről született megállapodás: az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban létrejött egyezség szerint a közalkalmazotti bértábla illetménytételei átlagosan, továbbá a köztisztviselői illetményalap is bruttó öt százalékkal emelkedik 2008-ban. Abban is egyetértett a kormány és a szakszervezet, hogy a jövő évi béremelés nem lehet indok a létszámleépítésre.

Egyelőre nem tudni, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban zajló bérajánlási tárgyalásokat mindez hogyan befolyásolja. Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője mindössze annyit mondott: ismerik a megállapodás tartalmát, ugyanakkor a közszféra csak orientálhatja az OÉT-ot. A megegyezés nem jelenti azt, hogy minden közalkalmazott fizetése bruttó öt százalékkal növekszik, csak azoké, akik jelenleg a bértábla szerint kapják a fizetésüket - tudták meg Bánk Gábortól, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés titkárától.

A táblán belül lesznek eltérések, az alsóbb fizetési kategóriákban előfordul átlag fölötti, másutt - például az F, G és H kategóriában - pedig az alatti növekedés lesz: mindez az adójóváírás egységesítésének és szélesítésének a nettó illetményeket differenciáló hatása miatt alakul így, a felek ugyanis ennek ésszerű kiegyenlítésére törekedtek. A megállapodás rögzíti, hogy a legalacsonyabb kategóriában kapható fizetés érje el a jövő évi minimálbér 69 ezer forintos összegét, valamint azt is, hogy a középfokú végzettséget igénylő munkaköröknél az OÉT hároméves megállapodásában rögzített garantált bérminimumokat kell figyelembe venni akkor, ha a bértábla szerinti fizetés kevesebb lenne.

Azok, akik a közalkalmazotti bértábla fölött kapják javadalmazásukat, az öt- helyett csak háromszázalékos emelésre számíthatnak. A megállapodás kitér a köztisztviselői illetményalap - amely öt százalékkal, 38 650 forintra nő - növelése mellett a felsőoktatási intézmények oktatói és kutatói külön illetménytáblázatának változására is: az egyetemi tanári munkakör első fizetési fokozatának garantált illetménytétele jövőre 437 300 forint lesz. A közalkalmazotti pótlékalap két százalékkal növekszik 2008-ban, és a megállapodás változatlanul hagyja a teljesítményösztönzés keretösszegét.

A bruttó öt százalék reálértéken gyakorlatilag változatlan bérszintet jelent, hiszen a kabinet 4,8 százalékos fogyasztói inflációval számol. A közalkalmazottak azonban némi pluszra számíthatnak jövőre: januárban kapják kézhez a 2007-ben esedékes 13. havi fizetésük második felét - az elsőt arányosan elosztva az idei második félévben fizetik ki nekik -, ezenfelül pedig a 2008 után járó tizenharmadik havi illetményt már jövőre, előlegként, havi részletekben kiutalják számukra. Az esetleges különbözet rendezése pedig 2009. januárban esedékes. A megállapodás azt is rögzíti, hogy 2009 januárjában legkevesebb négy százalékkal kell növelni a közalkalmazotti bértábla tételeit, továbbá hogy a 2009 után járó 13. havi bért még 2009 decemberében ki kell fizetni.