Jenő
-3 °C
6 °C

Adna egymilliót egy vadidegennek?

2007.05.17. 07:44
A betéti kamatoknál többet kereshet, aki kölcsönad, a hitelkamatoknál kevesebbet fizet, aki kölcsönkér. Nincsenek extra költségek, csak a kölcsön és a kamatai – ezt ajánlják az Angliában és az USA-ban egyre nagyobb tömegeket vonzó portálok, amelyek pénzüket hitelezni hajlandó és hitelt kereső ismeretlenek összehozását vállalták. A felek maguk határozzák meg a hitel összegét, a futamidőt és a kamatot, persze úgy, hogy mindenki jobban jár, mintha bankba menne. Elemzők szerint a pénzintézetek előbb-utóbb kénytelenek lesznek csökkenteni díjaikat, ha a szolgáltatás tovább hódít.

A Zopa a világ első olyan közösségi szájtja, amely arra jött létre, hogy összehozza azokat, akik pénzt adnának kölcsön azoknak, akiknek pénzre van szükségük – és mindezt a hitelintézetek kihagyásával. A szolgáltatásnak az elmúlt két évben 140 ezer regisztrált felhasználója lett, ezek harminc százaléka hitelező. A Zopa még csak Nagy-Britanniában működik, de a tervek szerint az idén már az Egyesült Államokban is elérhető lesz. Európában csak ezt követően indulhat be a közösségi kölcsönzés. Az Egyesült Államokban is indult hasonló szolgáltatás, a Prosper.com egyéves fennállása alatt 140 ezer regisztrált felhasználót tud felmutatni.

Kölcsönzés egymás között

Hogyan is működnek az ilyen honlapok? A legfontosabb ezeknél a szájtoknál a bizalom, hiszen idegen embereknek kölcsönöznek idegeneknek. Éppen ezért regisztráláskor szigorú ellenőrzésen esnek át a leendő felhasználók. A szolgáltatók leellenőrzik, valós személy iratkozott-e fel, illetve hitelképes-e. Ezt a legkönnyebben hitelintézeteken keresztül tehetik meg. Utánajárnak, voltak-e korábbi hitelei a leendő ügyfélnek, és mennyire pontosan fizettek. Azt is megvizsgálják, nem szerepelnek-e valamilyen pénzintézeti feketelistán.

A Zopa szolgáltatónál a hiteligénylőket négy csoportba osztják: A*, A, B és C. Az A*-val jelölt igénylők a legmegbízhatóbbak, náluk a legkevésbé valószínű, hogy bukik a kölcsönzött összeg, 0,5 százalék az esélye annak, hogy nem tudják behajtani a követelést. Az A-val jelölteknél ez az arány 1-1,5 százalék között van, a B-vel jelölteknél 2,5 százalékos, C jelűeknél pedig 3 százalékos a behajthatatlan követelés.

Akik pénzt adnának kölcsön, eldöntik, mekkora összeget ajánlanak fel, mekkora kamatra és mennyi időre. Azt is el kell dönteni, milyen típusú igénylőnek hajlandók kölcsönadni. A minimum kölcsönözhető összeg a Zopánál tíz font, felső határ nincs. A Prosper.comnál 50 dollár, és itt meghatároznak egy 25 ezer dolláros határt is. Péládul a hitelező dönthet úgy, hogy kétszáz fontot ad, öt százalékos kamatra A* jelű igénylőnek, vagy nyolc százalékos kamattal B jelűnek. Ha akad olyan igénylő, aki elfogadja az ajánlatot, jelzi ezt a hitelezőnek, és megkötik az üzletet. Ha senki nem jelentkezik, az összeg a Royal Bank of Scotlandnél pihen 4,5 százalékos kamatozással.

A Prosper.comnál több lehetőséget adnak a hitelezőnek. Például fényképek alapján is dönthetnek, kölcsönöznek-e az igénylőnek. Természetesen itt is csak hitelképes ügyfeleket engednek regisztrálni.

Olcsóbban, egyszerűbben

Az üzlet a hitelintézetek kihagyásával történik. Sokak szerint pontosan ez a vonzereje az egésznek. A hitelezők magasabb kamatot tudnak szerezni, mintha bankokban kötnék le pénzüket. Az igénylők meg alacsonyabb kamattal kapnak pénzt, hiszen nem rakódnak rá különböző banki díjak, mint például a folyósítási költség, a kezelési költség, a hitelbírálati díj. Arra azért figyelmeztetnek az alapítók és az üzemeltetők, hogy ez nem olyan, mintha egyszerűen lekötnénk a pénzünket. Kockázatos is lehet az üzlet, hiszen elképzelhető, hogy az igénylő nem fizeti vissza a kapott pénzt.

Ha ez megtörténik, akkor sem marad pénz nélkül a hitelező. A hitelező és az igénylő között ugyanis teljesen hagyományos szerződés jön létre, végső esetben bírósághoz is fordulhat a pórul járt hitelező. A Zopa ráadásul az adósságot behajtócégeknek adja el, akiktől sikeres behajtás esetén a hitelező visszakapja a jussát. A havi részleteket is a szolgáltatókon keresztül fizetik az adósok. Ha késik a részlet, a szolgáltatók késedelmi bírságot szabnak ki. Természetesen előtörleszteni is lehet, a pénzintézetekkel ellentétben külön díj nélkül.

Az International Herald Tribune által idézett bankpiaci elemzők szerint a hasonló szolgáltatások népszerűsége azt eredményezheti, hogy idővel megváltozik a banki hitelezési rendszer. Itt nincsenek drága ingatlanok, drága munkaerő, a rendszer egyszerű, kevés emberrel is működik, ezért igen olcsók hitelek. A hagyományos bankok érzékelik a veszélyt, de szerintük a tapasztalat és az elérhetőség többet ér, mint az alacsony kamatok. A bankok állítják, ha pénzről van szó, a fogyasztók előnyben részesítik a kényelmet és a biztonságot.

Itthon még nincs

Magyarországon csak PSZÁF-engedéllyel, regisztrációval lehet hitelezni. Vagyis ha valaki ilyen tevékenységet szeretne folytatni, engedéllyel kell rendelkeznie. A Zopa a brit felügyelet engedélyével működik, így ha Magyarországon is szeretnének ilyen szolgáltatást nyújtani, a PSZÁF-nál kellene regisztrálniuk.

Az uniós szabályozás lehetővé teszi azoknak a cégeknek, amelyek anyaországukban már megkapták az ottani pénzügyi felügyelet engedélyét, hogy más EU-s országokban regisztráció után végezhessék ugyanazt a tevékenységet. A regisztráció a hazai felügyeletek igazolásával történik.

A PSZÁF nem tud itthon közösségi alapon szerveződő kölcsönzésről – nyilatkozta az Indexnek Binder István szóvivő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?