Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Negyedévente rovancsol a PM

2007.02.09. 07:45
Várhatóan március végére, április elejére elkészül az állami pénzügyek tervezésére és ellenőrzésére a jelenleginél jóval transzparensebb, a kiadások kordában tartására erősebb garanciákat nyújtó közpénzügyi javaslatcsomag. A munkában a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék szakemberei mellett a pénzügyi élet meghatározó személyei is részt vesznek.

A koncepció kidolgozása előrehaladott állapotban van - mondta a lapnak Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke. A javaslatok alapján új szemlélet honosodna meg a költségvetési tervezésben: megkezdődne az áttérés a szabályalapú tervezésre. A mostani, az intézményi struktúrákra alapozó tervezés helyett a feladatok számba vételéből indulna ki a munka, s e szerint állapítanák meg a forrásokat.

Az elnök szerint a szabály alapú tervezésnek egy másik lényeges jellemzője a masszív garanciarendszer, ami nem engedi a költségvetési korlátok átlépését. A jogszabályokkal körülbástyázott garanciát azonban nemcsak a folyó pénzügyekre, hanem már a tervezési folyamatokra is kiterjesztenék.

Ahhoz, hogy ezek az elvek érvényesülni tudjanak, Kovács Árpád szerint az alkotmány módosítására is szükség lesz, ezért fontosnak tartja, hogy ebben az ügyben - is - jöjjön létre konszenzus a kormánypártok és az ellenzék között. A tavasz táján elkészülő koncepcióban azt is áttekintik, hogy mely javaslatok alkalmazhatók a leghamarabb. A szabályalapú tervezésbe illeszkedő elemek mindazonáltal már megjelentek a költségvetési politikában.

Ez évtől forrásaik egy részéhez csak akkor juthatnak a költségvetési intézmények, ha év közben tartani tudják előirányzataikat - ennek ellenőrzésére pedig negyedévente "rovancsot" tart a Pénzügyminisztérium. Hasonló célt szolgál az állami társaságok eladósodásának határt szabó jogszabály, valamint az az intézkedés, amely ezentúl nem teszi lehetővé deficites elsődleges (vagyis a kamatkifizetések nélkül számolt) egyenleg elfogadását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!