Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyedévente rovancsol a PM

2007.02.09. 07:45
Várhatóan március végére, április elejére elkészül az állami pénzügyek tervezésére és ellenőrzésére a jelenleginél jóval transzparensebb, a kiadások kordában tartására erősebb garanciákat nyújtó közpénzügyi javaslatcsomag. A munkában a Pénzügyminisztérium és az Állami Számvevőszék szakemberei mellett a pénzügyi élet meghatározó személyei is részt vesznek.

A koncepció kidolgozása előrehaladott állapotban van - mondta a lapnak Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke. A javaslatok alapján új szemlélet honosodna meg a költségvetési tervezésben: megkezdődne az áttérés a szabályalapú tervezésre. A mostani, az intézményi struktúrákra alapozó tervezés helyett a feladatok számba vételéből indulna ki a munka, s e szerint állapítanák meg a forrásokat.

Az elnök szerint a szabály alapú tervezésnek egy másik lényeges jellemzője a masszív garanciarendszer, ami nem engedi a költségvetési korlátok átlépését. A jogszabályokkal körülbástyázott garanciát azonban nemcsak a folyó pénzügyekre, hanem már a tervezési folyamatokra is kiterjesztenék.

Ahhoz, hogy ezek az elvek érvényesülni tudjanak, Kovács Árpád szerint az alkotmány módosítására is szükség lesz, ezért fontosnak tartja, hogy ebben az ügyben - is - jöjjön létre konszenzus a kormánypártok és az ellenzék között. A tavasz táján elkészülő koncepcióban azt is áttekintik, hogy mely javaslatok alkalmazhatók a leghamarabb. A szabályalapú tervezésbe illeszkedő elemek mindazonáltal már megjelentek a költségvetési politikában.

Ez évtől forrásaik egy részéhez csak akkor juthatnak a költségvetési intézmények, ha év közben tartani tudják előirányzataikat - ennek ellenőrzésére pedig negyedévente "rovancsot" tart a Pénzügyminisztérium. Hasonló célt szolgál az állami társaságok eladósodásának határt szabó jogszabály, valamint az az intézkedés, amely ezentúl nem teszi lehetővé deficites elsődleges (vagyis a kamatkifizetések nélkül számolt) egyenleg elfogadását.