Krisztina
19 °C
25 °C

Huszonhétezerrel nőtt a cégek száma

2003.10.28. 10:59
A működő gazdasági szervezetek száma 2003. szeptember 30-án huszonhét és fél ezerrel haladta meg az előző év azonos időszakát, ezen belül a működő társas vállalkozások száma huszonhat és fél ezerrel emelkedett, a működő egyéni vállalkozások száma viszont több mint ezerrel csökkent, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A növekmény fennmaradó részét a nonprofit szervezetek számának bővülése okozta, számuk 2002. szeptember 30-a óta több mint ezerötszázzal nőtt. Közel hétszázzal emelkedett a költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma is.

Kevesebb egyéni

A működő társas és egyéni vállalkozások aránya az elmúlt évek tendenciáját követve a társas vállalkozások irányába tolódik el. Egy évvel ezelőtt az összes működő vállalkozás között a társas vállalkozások aránya csak negyvennégy százalék, az egyénieké ötvenhat százalék volt. Az elmúlt 12 hónap során a működő társas vállalkozások száma több mint hét százalékkal bővült, eközben a működő egyéni vállalkozások száma kismértékben csökkent.

Közép-Magyarország vezet

Területi eloszlásukat tekintve 2003 III. negyedévének végén a vállalkozások 39,2 százalékának központját a közép-magyarországi régióban jegyezték be. Az észak-alföldi és a dél-alföldi régióban 11,6, illetve 11,4 százalékuk, a többiben 8,8-10,3 százalékuk működött. A társas vállalkozásokat vizsgálva a közép-magyarországi régió továbbra is jelentősen kiemelkedik, 2003. szeptember 30-án az összes társas vállalkozás 50,8 százaléka itt működött, míg a többi régióban megoszlásuk 7,2-9,5 százalék volt. Az egyéni vállalkozások tekintetében kiegyenlítettebb a területi eloszlás, Közép-Magyarország 29,3 százalékos részesedését a többi régió 10,1-13,6 százalékkal követi.

Az elmúlt egy év során a társas vállalkozások száma minden régióban emelkedett, legnagyobb arányban Észak-Alföldön. A működő egyéni vállalkozások száma 2002. szeptember vége óta kismértékben csökkent. A változást a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű egyéni vállalkozások számának csökkenése okozta.

Ingatlanügyletek

Főtevékenység szerint 2003. szeptember végén a legtöbb működő vállalkozás az "Ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás" nemzetgazdasági ágban tevékenykedett (arányuk 30,2 százalék), ezt követte a "Kereskedelem, javítás" (22,1 százalék), majd közel azonos arányban az "Ipar" (9,2 százalék) és az "Építőipar" (9,1 százalék). Létszám-kategóriák szerint 2003. szeptember végén a működő vállalkozások legnagyobb része foglalkoztatottak nélkül (vagy ismeretlen számú foglalkoztatottal) tevékenykedett (62,5 százalék), jelentős arányt képviseltek még az 1-9 fős vállalkozások (33,7 százalék). A működő vállalkozások 3,7 százaléka 10-249 fő közötti munkavállalót, ennél nagyobb létszámot pedig alig több mint 0,1százalékuk foglalkoztatott.