Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nőtt a reálkereset

2001.08.28. 17:15
Az év első hét hónapjában folytatódott az ipari termelés lassulása, miközben nőttek a reálkeresetek.
Az ipari termelés lassulása az idei év második negyedévében is folytatódott, amelynek szerepe a magyar gazdaságban egyre jelentősebbé válik - közölte a júniusi adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jobb volt az előző negyedév

Az ipar második negyedéves termelése nem érte el az előző negyedévi szintet, a múlt év azonos időszakához képest pedig a növekedési ütem jelentősen mérséklődött. A termelés tavaly az első és a második negyedévben egyaránt 20 százalékkal volt nagyobb, mint a megelőző év azonos időszakában. A növekedési ütem az idei év első három hónapjában 10 százalékra, a másodikban 5 százalékra csökkent. Júniusban 1,2 százalékos volt a mérséklődés. Az első félévi átlagos növekedés 7 százalékot tett ki.

Lassuló exportnövekedés

Az export az idei év első félévében 14 százalékkal nőtt, ami alig fele a tavalyi ütemnek. Az építőipar teljesítménye az első félévben 9 százalékkal, ezen belül a második negyedévben 11 százalékkal nagyobb, mint az múlt év azonos időszakában volt. Tavaly 5 százalékos volt az ágazat első hathavi növekedése.

Tavaly óta 9,4 százalékos drágulás

Az első hét hónap átlagában a múlt évben 9,5 százalékkal, idén 10,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A júliusi fogyasztói árak a tavaly júliusiakat 9,4 százalékkal haladták meg. A munkaerő-felmérés adatai szerint 2001. II. negyedévében a foglalkoztattak száma 3,85 millió főt tett ki. Ez 0,6 százalékkal több volt, mint az előző év azonos időszakában. A második negyedévi munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,5 százalékról 5,6 százalékra csökkent.

A reálkereset 4,5 százalékkal nőtt

Az idei év első félévében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nominális bruttó átlagkeresete 17,0 százalékkal, nettó keresete 15,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 4,5 százalékkal emelkedett, a megnövelt gyermekkedvezményt is figyelembe véve az emelkedése 5,9 százalékos volt.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft