József, Bánk
-7 °C
0 °C

Tavaly ismét nőtt a külkereskedelem forgalma

2004.01.27. 10:47
Az export hét, az import nyolc százalékos növekedése után a kivitel forintban mért árszínvonala egy százalékkal csökkent. A KSH jelentése szerint jelentősen nőtt a gázexport, a feldolgozott termékek kivitele azonban nyolc százalékkal visszaesett.
A forgalom növekedésének üteme mindkét irányban meghaladta a 2002. évben tapasztalt szintet, az import az egész év során, az export pedig az utolsó hónapokban nőtt jelentősen. A KSH jelentése szerint a kiviteli volumen hét százalékos növekedésén belül a forgalom háromnegyedét magáénak tudó Európai Unióba közel öt százalék volt a bővülés. A tagállamokba irányuló gépexport mintegy tíz százalékkal haladta meg a 2002. január-novemberi szintet.

Megszűnt a videojáték

Az energiafejlesztő gépek, a híradás-technikai termékek és irodagépek, továbbá a villamos gépek exportja jelentősen nőtt. A feldolgozott termék-export ugyanakkor nyolc százalékkal visszaesett, a videojáték-export megszűnése mellett csökkent a ruházati cikk és a lábbeli forgalma is. Élelmiszer-exportunknak közel fele irányult az Unióba. A szállítások volumene több mint három százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Csökkenő gabonaexport

A hús-, a zöldségféle és gyümölcs-, valamint az állati takarmányexport bővült, ugyanakkor közel felére csökkent az országcsoportba irányuló gabonaexport. A közép- és kelet-európai országokba irányuló kivitel, amely az összes exportnak mintegy 16 százalékát jelenti, közel ötödével emelkedett. A fejlődő országokkal lebonyolított export volumenének dinamikus, 14 százalékos bővülése ellenére is az országcsoport csupán négy százalékkal részesedik az exportból.

Növekvő gépimport

A behozatal volumene összességében tíz százalékkal bővült, az Európai Unióból importált áruk forgalma mérsékeltebben, hat százalékkal. Ezen belül a gépimport hat százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, jelentősen bővült a zöldség-gyümölcs, a kávé, a tea behozatala is. A Közép-és Kelet-Európából származó import 12 százalékkal nőtt: a gépek és szállítóeszközök forgalma ötödével, a feldolgozott termékeké 12, az energiahordozóké tíz százalékkal. A fejlődő országokból származó import ötödével bővült.

Csökkenő árszínvonal

A kivitel forintban mért árszínvonala 2003 első tizenegy hónapjában 2002 január-novemberéhez képest összességében százalékkal csökkent. Az Európai Unióba az előző év azonos időszakinál kissé alacsonyabb, míg a közép- és kelet-európai országokba kissé magasabb árszínvonalon bonyolódott le az export. A fejlődő országokba irányuló kivitel árszintje számottevően, mintegy nyolc százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A behozatal árszínvonala a kivitelhez hasonlóan egy százalékkal mérséklődött. Az Európai Unióból, Közép- és Kelet-Európából származó import árszintje nőtt, ugyanakkor a fejlődő országoknál hét százalékos volt az árszint csökkenése.