Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elkapkodják a kunát

2004.07.06. 08:18
A nyári turistaszezonban minden valuta után élénkült a kereslet, az egzotikus országok pénzei azonban jellemzően hiányoznak a bankok kínálatából. A legnagyobb sláger idén is a horvát kuna, a pénzintézetek felkészültek a fokozott igények kielégítésére.
Jellemzően nem lehet a bankokban egzotikus valutákat kapni, jóllehet egyre több magyar utazik ilyen helyekre - derül ki a a Napi Gazdaság által megkérdezett bankok válaszaiból. A hitelintézetek és a pénzváltók is azt ajánlják, hogy valamilyen helyettesítő valutát, dollárt vagy eurót, illetve utazási csekket vigyenek magukkal a világjárók. Egyiptomban például egyértelműen a dollár ajánlható, bár ez kétszeres átváltási költséggel jár (idehaza a forint dollárra váltása, majd a dollár egyiptomi fontra váltása). Az utazásokra érdemes minél kisebb címletű helyettesítő valutát vinni, mivel az átváltott pénzt már korántsem biztos, hogy vissza lehet váltani - hívja fel a figyelmet a HVB Bank.

Sláger a kuna

Az európai fizetőeszközök közül idén is sláger a horvát kuna - tájékoztatott az Inter-Európa Bank. A kuna mellett az eurót és az amerikai dollárt említi az Erste Bank, a HVB Bank, a K&H, az OTP Bank a CIB és a Raiffeisen. Ugyanakkor a HVB Bank szerint a nyári valuták közé tartozik a szlovén tolár is, s tapasztalataik szerint a nyaralós valuták forgalmának 60-70 százaléka jut az üdülési időszakokra. Az Erste Bank a svájci frankot és a kanadai dollárt is említi, ez utóbbiból idén jelentős nőtt a kereslet.

Néhány fiókban fennakadás lehet

A valuták, különösen a kuna iránti igény olyan nagy, hogy a bankok külföldről vásárolnak a horvát pénzből. A tájékoztatások szerint a bankok jó előre felkészültek a nyári dömpingre és előre megrendelik a szükséges pénzmennyiséget, így az ellátás zavartalan. A CIB és az OTP Bank közlése szerint legfeljebb néhány fióknál fordulhat elő, hogy egyes valutákból nincs alacsonyabb címlet. Nagy összegű valutánál nem árt előre gondolkodni, mivel a bankok ilyen esetben általában két nappal előre kérik az igénybejelentést.

Bevásárlótúrák Szlovákiába

A szlovák korona iránt a jelek szerint a téli szezonban szokásos érdeklődés már a nyári hónapokban sem csökken - mondta el lapunknak Halász György, az IBUSZ valutaváltási üzletágának igazgatója. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a magyarországinál lényegesen kedvezőbb áfaszabályok miatt mind több terméket érdemes északi szomszédunknál beszerezni, sőt hallani már arról is, hogy a szerzői jogdíjak eltérése miatt jelentős mértékben érkezik be magánimportban Szlovákiában vásárolt hanghordozó is.

Lényegében minden valuta iránt megnőtt a kereslet az elmúlt hetekben - nyilatkozta Madarász Gyula. Az M&M Exclusive Change vezetője szerint többször előfordult már, hogy a hálózatba beérkező euró nem volt elegendő a kereslet kielégítésére, így azt partnerbankjuktól kellett beszerezni. Madarász szerint a korábbiaknál keresettebbek lettek az észak-európai országok valutái is, ami összefügghet azzal, hogy több fapados légitársaság repül már Skandináviába. Ő is említette a szlovák korona iránti megélénkült keresletet. Hozzátette még: az EU-n kívüli környező országok valutái közül jelentős mértékben megnövekedett a román lej iránti érdeklődés a bevásárlóturisták körében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?