Jusztina
1 °C
16 °C

Elkapkodják a kunát

2004.07.06. 08:18
A nyári turistaszezonban minden valuta után élénkült a kereslet, az egzotikus országok pénzei azonban jellemzően hiányoznak a bankok kínálatából. A legnagyobb sláger idén is a horvát kuna, a pénzintézetek felkészültek a fokozott igények kielégítésére.
Jellemzően nem lehet a bankokban egzotikus valutákat kapni, jóllehet egyre több magyar utazik ilyen helyekre - derül ki a a Napi Gazdaság által megkérdezett bankok válaszaiból. A hitelintézetek és a pénzváltók is azt ajánlják, hogy valamilyen helyettesítő valutát, dollárt vagy eurót, illetve utazási csekket vigyenek magukkal a világjárók. Egyiptomban például egyértelműen a dollár ajánlható, bár ez kétszeres átváltási költséggel jár (idehaza a forint dollárra váltása, majd a dollár egyiptomi fontra váltása). Az utazásokra érdemes minél kisebb címletű helyettesítő valutát vinni, mivel az átváltott pénzt már korántsem biztos, hogy vissza lehet váltani - hívja fel a figyelmet a HVB Bank.

Sláger a kuna

Az európai fizetőeszközök közül idén is sláger a horvát kuna - tájékoztatott az Inter-Európa Bank. A kuna mellett az eurót és az amerikai dollárt említi az Erste Bank, a HVB Bank, a K&H, az OTP Bank a CIB és a Raiffeisen. Ugyanakkor a HVB Bank szerint a nyári valuták közé tartozik a szlovén tolár is, s tapasztalataik szerint a nyaralós valuták forgalmának 60-70 százaléka jut az üdülési időszakokra. Az Erste Bank a svájci frankot és a kanadai dollárt is említi, ez utóbbiból idén jelentős nőtt a kereslet.

Néhány fiókban fennakadás lehet

A valuták, különösen a kuna iránti igény olyan nagy, hogy a bankok külföldről vásárolnak a horvát pénzből. A tájékoztatások szerint a bankok jó előre felkészültek a nyári dömpingre és előre megrendelik a szükséges pénzmennyiséget, így az ellátás zavartalan. A CIB és az OTP Bank közlése szerint legfeljebb néhány fióknál fordulhat elő, hogy egyes valutákból nincs alacsonyabb címlet. Nagy összegű valutánál nem árt előre gondolkodni, mivel a bankok ilyen esetben általában két nappal előre kérik az igénybejelentést.

Bevásárlótúrák Szlovákiába

A szlovák korona iránt a jelek szerint a téli szezonban szokásos érdeklődés már a nyári hónapokban sem csökken - mondta el lapunknak Halász György, az IBUSZ valutaváltási üzletágának igazgatója. Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a magyarországinál lényegesen kedvezőbb áfaszabályok miatt mind több terméket érdemes északi szomszédunknál beszerezni, sőt hallani már arról is, hogy a szerzői jogdíjak eltérése miatt jelentős mértékben érkezik be magánimportban Szlovákiában vásárolt hanghordozó is.

Lényegében minden valuta iránt megnőtt a kereslet az elmúlt hetekben - nyilatkozta Madarász Gyula. Az M&M Exclusive Change vezetője szerint többször előfordult már, hogy a hálózatba beérkező euró nem volt elegendő a kereslet kielégítésére, így azt partnerbankjuktól kellett beszerezni. Madarász szerint a korábbiaknál keresettebbek lettek az észak-európai országok valutái is, ami összefügghet azzal, hogy több fapados légitársaság repül már Skandináviába. Ő is említette a szlovák korona iránti megélénkült keresletet. Hozzátette még: az EU-n kívüli környező országok valutái közül jelentős mértékben megnövekedett a román lej iránti érdeklődés a bevásárlóturisták körében.