György
14 °C
24 °C

Fessünk kutyát! - Kis üzleti ötletek I.

2001.05.29. 16:00
Egyelőre kicsi, de egyre jobb üzlet a házi emlősök vizuális reprodukálása. Amerikában már az Internet, nálunk székhez támasztott kartonlapok segítségével fogják a vevőt. A szakma két markánsan különböző ágra oszlik. A portré jellegű egyedi darabokat kézzel készítik és sokért, míg a zsánerképeket limitált darabszámban, ám ahhoz képest jó drágán nyomtatják. Az Index Kinológiai Laboratóriumának legutóbbi vizsgálata szerint a festés-rajzolás vetélytárs nélkül hódít, hiszen az állatpreparátorok konkurens üzletága visszavonulóban van erről a területről.
A magyar piacon az egyedi, általában színes rajz uralkodik
Talán azóta nem volt ekkora tömegigény a házikedvenc-festők szolgáltatásaira, amióta Viktória királynő udvari piktorától megrendelte a királyi kutyák portréit. Legalábbis az Egyesült Államokban. Ráadásul, mint Susan Irish, a MuttArt.com alapítójának példája bizonyítja, végre az internet forradalmi hatása elérkezett a gazdaság és a művészet e szerényebb és méltatlanul elhanyagolt szegletébe.

Bimbózik a magyar piac

A helyzet az Index tapasztalatai szerint Magyarországon sem reménytelen, bár a megrendeléseket egyelőre nem a hálón, hanem balatoni mólókon szerzik a művész-vállakozók . A hazai kutya- és kisállatrajzolók szépen megélnek, bár a megrendelők jelentős része ma még külföldi.

Milliókat a mopszlimért

Ölebet diszkontáron
A muttart.com galériáját analizálva világosan kirajzolódó tendencia, hogy a kisebb, gyengébb fajták ábrázolásai kevesebbe kerülnek. Darlene Wilson "Madárnézőben" című munkája - 300 példány készült összesen! - amely agárszerű vézna ölebeket ábrázol, címéhez hűen madárnézőben, mindössze 35 dollár, Darle Heck skót terrier portréja is csak 40. Hiába néz ki "Félelmetes biztonsági őrnek" Jill Dorrnbosch francia bulldogja, ő sem jutott tovább 45 dollárnál.

Bezzeg az agresszívabb rasszok! Laura Farrell nőstény boxere már 80 dollár, Lora S. Irish süteményt lopó dobermannjai 70-ért vihetőek, Russel Hoover "Ártatlan turistákat lemészároló deformált rottweilerek" című, a művész által szignált és számozott nyomata pedig 75 dollárba kerül.

Bár a technológiai fejlődés gyakran lerombolja a régi életformák alapjait, a kutya- és macskakiállításokon feltűnő portréfestőknek azért még nem kell aggódniuk megélhetésükért. Az interneten ugyanis csak most kezd körvonalazódni az animal art biznisz. A szektorba igen könnyű belépni, az indulási költségek 2 és 5 ezer dollár közé tehetők. A portrék ára 100 és 3000 dollár között alakul. Ismeretlen alkotók persze elég keveset kapnak munkáikért, és a megrendelések is szórványosan érkeznek, egy nevesebb kutyaportré-festő, mint például Robert Christie, azonban akár 30 ezer dollárt is elkérhet egy-egy munkájáért.

Ez is jobban megy a hálón

Az internet egyik nagy előnye, hogy jelentősen csökkentette a marketingköltségeket, új potenciális megrendelőket tett elérhetővé, a szolgáltatás iránt érdeklődők pedig könnyebben tájékozódnak a kínálatról, árakról és minőségről, anélkül, hogy ki kellene lépniük az otthoni idillből.

A turisták a legnagyobb megrendelők

Hazai céget vagy vállalkozót nem találtunk a neten, offline viszont pezseg a piac. Egy neve elhallgatását érthető okoból kérő diplomás festőművész érdeklődésünkre elmondta: ha nem lenne nehézkes a közös utazás, a megrendelők (gazdik) szerinte ugyanannyi kutyarajzot kérnének, mint gyermekportrét. A vevők többsége ugyanis turista, aki a távollét kínjait enyhítendő rajzoltatja le háziállatát.

A legjobb terep a Balaton

Interjúalanyunk évek óta egy balatoni fürdőváros kikötőjében dolgozza végig a nyarat és rendszeresen kap kutya, illetve ritkábban macska, még ritkábban madár-megrendeléseket. Utóbbiak között szerepelt papagáj, kanári, illetve egy német metálrajongó esetében dögkeselyű (fotó alapján).

Egy kutyáról könnyebben és gyorsabban készíthető portré, mint egy emberről
A művész szerint egy kutyáról könnyebben és gyorsabban készíthető portré, mint egy emberről, hiszen a megrendelő nem kéri annyira számon a karakteres hasonlóságot, elég ha kijön a "fajtajelleg". A balatoni csúcsszezonban "minden napra jut kutya".

Az exportpiacokon is versenyképesek a hazai árak

Egy középtermetű vizsla egész alakos portréja A/2-es papíron nagyjából 10 ezer forint. Az ár hosszú szőrű fajtáknál magasabb, mert ezek megrajzolása "kész gyötrelem", és igen nehéz "karaktert kihozni" belőlük. A művészek réme a West Highland White terrier. A leghálásabb kuncsaft a közepes szőrzetű farkaskutya.

Kutatási eredményeink alapján a magyar piacon az egyedi, általában színes rajz uralkodik, míg az Egyesült Államokban egyként találunk grafikákat, olajportrékat és sokszorosított nyomatoakt.

Nincs alternatíva

A házikedvenc megőrzésének alternatív módszere lehetne a kitömés. De csak lehetne. Az Index riportere inkognitóban - önmagát aggódó dakszlitulajdonosnak kiadva - érdeklődött ugyanis egy patinás budapesti állatpreparátor műhelyben, ahol a mester azt a lefegyverzően őszinte választ adta, hogy "nem lesz olyan, mint élőben". Ez a megállapítás egy közepes színvonalú pasztellportréra is igaz, ám a preparátor arra is figyelmeztetett, hogy a szeretett kutya üveges tekintete "csak a fájdalmat hosszabbítja meg". A munkát ettől függetlenül elvállalták volna, 50 és 100 ezer forint közötti áron. Vagyis a tömés más riasztó vonzatai mellett árban is versenyképtelen. A jövő üzlete a kutyaportré.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft