Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kormányválság: erős nyomás a forintra

2004.08.20. 15:54
A magyar kormányfő lemondása nyomán londoni elemzők szerint erős nyomás nehezedik a forintra. A lemondás a forintot a megelőző 1 euró=247 forint árfolyamról péntekre Londonban 251,60 forintra gyengítette, és azóta is e körül tartotta, ami elemzők szerint jórészt annak tudható be, hogy Magyarországon augusztus 20-án nemzeti ünnep miatt a piacok zárva vannak.
Elemzők szerint ha a forint tovább gyengül a pénteki londoni kereskedésben - 253 forint/euró árfolyamon túl - ez már károkat okozhat a szomszédos országok valutáinak is.

A nyugtalanság nem tesz jót a forintnak

Úgy vélik, az új kormányfő kinevezése sem biztos, hogy meghozza a forintnak szükséges stabilitást, mivel a baloldali retorika bármiféle erősödése - márpedig elemzők erre számítanak - a forintot a befektetők számára kevésbé vonzóvá teszi, mint más kelet-európai valutákat, azt sugallva, hogy a kelet-európai politika soha sem stabil.

Az ABN Amro londoni elemzője szerint megvan a kockázata, hogy az MSZP a balos politikára teszi a hangsúlyt, népszerűsége visszaszerzésére.

Paul Mackel, az ABN Amro londoni pénzügyi elemzője szerint még az új kormányfő kinevezése előtt bármely politikai nyugtalanság további károkat okozhat a forint árfolyamának, amely, ha a 253 forintos euró-szintet átlépte, akár a 256, vagy 258 forintos szinteket is könnyen meghaladhatja.

A forint korábban vonzó volt a jó hozamot kereső befektetők számára, mivel árfolyamának tényleges hullámzása általában alacsony - tette hozzá Mackel.

A Credit Suisse First Boston elemzője a fejleményeket "kis mértékben piacnegatívnak" nevezte, hiszen - mint mondta - a valószínű utód, Kiss Péter baloldali bizonyítvánnyal rendelkezik, így engedékenyebb költségvetési és jövedelmi politika felé mozdulhat el.

Draskovics posztján a piac szeme

Emellett a jelenlegi pénzügyminisztert, Draskovics Tibort is lemondásra késztetheti, ami az elemző szerint további ok lehet a piaci borúlátásra a kormány hajlandóságát és képességét illetően, hogy az idén teljesítse ambíciózus, a GDP 4,6 százalékában meghatározott államháztartási hiány előirányzatát, miközben azokat az aggodalmakat is növeli, hogy a jövő évi 4,1 százalékra tervezett deficitcél szintén felhígul.

A Citibank elemzője szerint a piac most azt figyeli: Draskovics Tibor marad-e. Andrew Roberts úgy véli: ahogyan a kormányfő távozik, azt sugallja, hogy a költségvetési politikát nem szigorítják majd a szükséges mértékben.

Draskovics Tibor mindenesetre a befektetők megnyugtatásának szándékával csütörtökön a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy várakozásai szerint az új kormány fenntartja a fokozatos költségvetési szigorítás politikáját. Mint mondta, biztos abban, hogy a gazdaságpolitika, amely a konvergencia-programon, és azokon a célokon alapul, hogy az unió többi részéhez felzárkózzunk, nem fog változni.

Közép-európai idő szerint pénteken kora délután az euró 252,25 forint volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, miután korábban 252,40 forinton is járt.