Piroska
-2 °C
5 °C

MSZP-követelések a költségvetésben

2004.06.30. 07:49
Az MSZP-frakció megrendelőként lép fel a 2005. évi költségvetéssel kapcsolatban - ezt jelenti a miniszterelnök által felkarolt igény, hogy a jövő évi büdzsé politikai legyen. A képviselőcsoport kívánja megmondani, mik legyenek a prioritások.
A nyilvánossághoz már úgy jutott el, a kormányfő az MSZP országos választmányán kijelentette, politikai lesz a 2005. évi költségvetés. A szocialista képviselők azonban azt mondják, az erre vonatkozó igény tőlük ered.

Az MSZP-frakció két-három hete létrehozott egy munkacsoportot, amely a jövő évi költségvetés és adótörvények előkészítésével foglalkozik. Ennek ülésein fogalmazódott meg, legyenek olyan világos prioritások, amelyek előnyt élveznek, azzal együtt is, hogy a szűk mozgásteret tudomásul veszik. A szocialista képviselőcsoport jövő kedden tart informális ülést, amelyen konkrét formában megfogalmazzák, melyek legyenek a kitüntetett célok. A történések üzenetet hordoznak a pénzügyminiszter számára is.

Kinek a dolga?

Eszerint a szakma határozza meg a mozgásteret - ebben nem lehet alkudozni -, a "társadalompolitikai célokat viszont a pártnak, jelen esetben a frakciónak kell kitűznie". Ekként öszszegzett a Világgazdaságnak egy szocialista politikus. Az igény az, hogy az idén így készítsék elő a költségvetést. Minden szocialista tudomásul vette, hogy a hiánynak fél százalékkal csökkennie kell - ahogy a konvergenciajelentésben is áll -, és az is tiszta sor, hogy valamennyi adócsökkentést el kell érni. "A szocialisták eddig sem verték szét a költségvetést, és most sem erre készülnek, ám a jövő évi büdzsének politikai megrendelésre kell készülnie" - tették hozzá a lapunk által megkérdezettek.

Nem osztogatásról, nem is kampányköltségvetésről van szó - hangoztatta a Világgazdaságnak Lendvai Ildikó. A frakcióvezető elmondta: a lényeg, hogy olyan prioritásokat neveznek meg, amelyek köré kell rendezni a többletet, s amelyekért átcsoportosításokat kell elvégezni. Szekeres Imre, a párt gazdaságpolitikai kabinetjének - ez hétfőn a témában ülést tart - vezetője azt mondta, a fentiek nyomán megalapozottabb lesz a költségvetés, mint ha kizárólag pénzügyi vagy "apparátusi" szemléletet tükrözne. Az MSZP álláspontja világos, amennyiben az adópolitikában igazságosabb elosztást, a költségvetésben társadalmi előrejutást és felzárkóztatást várnak el. Bár tartalmi elemekről egyelőre nem nyilatkoztak a szocialisták, az eddigiek alapján úgy tűnik, ilyen területnek számít a versenyképesség, a minden évben megkerülhetetlen önkormányzatok, esetleg az elesett rétegek helyzete.

Nem lesz osztogatás, de a 2005-ös politikai költségvetés jól érezhetően bizonyos csoportok helyzetén javít majd - ezt Medgyessy Péter mondta a szocialisták választmányi ülésén. Ez a mondat azt is jelenti, hogy "egy kottából énekelünk" - magyarázta egy szocialista képviselő. A munkát a kormány, a frakció és az elnökség egy-egy delegáltjából álló testület intézményesíti.