Stefánia
0 °C
3 °C

A héten megjelenik a lakáshitel-rendelet

2003.06.03. 16:54
A lakáshitelek állami támogatásáról szóló kormányrendelet módosítása ezen a héten megjelenik a Magyar Közlönyben, mondta az Index online interjújában Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott. Ez azt jelenti, hogy az új szabályok előreláthatólag június 16-tól lépnek életbe. Az adókedvezmény mértéke januártól változik, és csak kis mértékben érinti a hitelszerződéssel már rendelkezőket. A lakáscélú kedvemények továbbra is alanyi jogúak maradnak.
"A május 21-én elfogadott kormányrendelet ezen a héten megjelenik" - közölte az Index olvasóival Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott a keddi online interjúban. A jogszabály megjelenése utáni tizedik napon, előreláthatólag június 16-tól lép hatályba. A már a bankok által befogadott építési engedéllyel vagy adásvételi szerződéssel rendelkező hiteligényeket a régi kormányrendelet szerint bírálják el.

Nincsenek alkotmányossági aggályok

Csabai Lászlóné
A kormánymegbízottnak nincsenek fenntartásai a rendeletmódosítás alkotmányosságával kapcsolatban. A kamattámogatási rendszer visszamenőleges hatállyal sehol sem módosult. Ezért nincs értelme annak, hogy az Alkotmánybíróság ezzel a kérdéssel foglalkozzon.

A változás Csabainé szerint még kedvezményeket is jelent, hiszen a kamattámogatás mértéke eddig csak öt évig volt garantálva, most a kormány öt éven túl is kiszámíthatóvá tette ennek a mértékét. Az adótörvények évente változnak, az adótörvény mindig a költségvetési törvény része.

Az adószabályok januártól, de nem visszamenőlegesen változnak

Az Index olvasói több mint 400 kérdéssel ostromolták Csabainét, a legtöbben az adókedvezménnyel kapcsolatban várható változásról érdeklődtek. A kormánypolitikus leszögezte, hogy a fiatalok, alacsonyabb jövedelműek, akik a gyermekkedvezményt igénybe veszik, nem minden esetben tudják a lakásvásárláshoz kapcsolódó kedvezményeket igénybe venni, míg a jól keresők ezt maximálisan kihasználhatják. Szerinte ezt az igazságtalan helyzetet meg kell szüntetni.

A változások azonban nem lesznek visszamenőleges hatályúak. A politikusasszony úgy fogalmazott, hogy akik felvették a hitelüket, azoknak az adókedvezmény igénybevételének idejét meghatározzák, és így az kiszámíthatóvá válik. A megkötött szerződéseknél nincs szó az adókedvezmények megszüntetéséről, csak bizonyos korrekciókról. A szakemberek azt javasolják, hogy az adótámogatást - a jelenlegi összeg és felső határ megtartása mellett - a kamat mértékéig biztosítsák. Erről várhatóan októberben, az adótörvények módosításakor döntenek.

Szocpol: végleges döntés ősszel

Ugyancsak ősszel határoznak a szociálpolitikai támogatásokról. Az már biztos, hogy a támogatás a jövő évtől emelkedik, ennek mértékéről és ütemezéséről azonban csak szeptemberben határoznak. A mostani tervek szerint január elsejétől egy gyereknél 800 ezer, két gyereknél 2 millió, 3 gyermeknél 3,2 millió, 4 gyereknél 4 millió forint lesz a szocpol.

Meglehet azonban, hogy az emelést két ütemben valósítják meg, és bevezetik használt lakáshoz a fél szocpolt. "Ezzel sok fiatal házas, és a falun élők jelentős többsége könnyebben megoldhatja lakásproblémáját" - véli a kormánypolitikus. A szociálpolitikai támogatás emelésének mértékéről és a fél szocpol bevezetéséről szeptember végéig döntés születik, ígérte Csabainé.

A kormány, mint ahogy eddigi intézkedéseiben, ezután is figyelembe fogja venni, hogy az emberek milyen gazdasági környezetben vettek fel lakásépítéshez vagy vásárláshoz hitelt, mondta Csabainé. Arra is figyelmeztetett, hogy egy bank csak bank akkor kapja meg az állami támogatást, ha a kamat és a kezelési költségek (és ebben benne foglaltatnak az egyszeri díjak is) együttes mértéke nem éri az adott futamidő alatt az évi hitelplafont.

A bankeladás nem okoz változásokat

Az új rendelet szerint ez a hitelplafon új lakás vásárlása esetén évi 5, használt lakás vásárlásakor 5 százalék. Ha a hitelfolyósító pénzintézet ezt nem lépi túl, akkor évi 6, illetve 7 százalékos állami támogatást kaphat. A politikus szerint az FHB és a Postabank eladása nem érinti a lakáshitelezőket, a privatizált bankok semmivel sem kínálnak rosszabb feltétellel hitelt, mint az állami tulajdonú pénzintézetek.

Orbán, Kósa, Magyar: nem etikus, de törvényes hitelfelvétel

Csabainé szerint nem etikus, de törvényes az, hogy közismert politikusok is felvettek támogatott hiteleket. Mint fogalmazott, a többek között Orbán Viktor, Kósa Lajos és Magyar Bálint is kapott 30 millióhoz közeli támogatott hitelt. Akik ezt igénybe vették, havonta 173 ezer forint állami támogatást kapnak, ami 324 ezer forintos havibér nettó jövedelmének felel meg. Bár az ilyen hitelfelvétel az összes hitelszerződésnek mindössze 3-4 százaléka és a teljes hitelösszeg 8-9 százaléka, az igazságosság mégis azt diktálja, hogy ezt ne támogassák, mondta.

Helyette kiterjesztik a kedvezményeket a rendvédelmi állományra (a köztisztviselői törvény már parlament előtt lévő módosításával), emelik a gyermekes családok szocpolkedvezményét, és megteremtik a fél szocpol használt lakásra való igénybevételének feltételeit, ígérte a politikus asszony. Azt is kijelentette, a szociálpolitikai támogatás és a kamattámogatás hosszú távon is alanyi jogosultság marad.