Jolán
2 °C
4 °C

Hogyan adja el jól a lakását?

2007.02.28. 07:50
Ahhoz, hogy jó áron adjuk el a lakásunkat, nem elég türelmesnek lenni. Tudni kell, mennyit ér a lakás, kik a potenciális vevők, mennyit érdemes engedni az árból. De még az is fontos, hogy milyen megvilágításban, mely napszakban és milyen illatok mellett mutatjuk meg az eladni szánt otthont.

Amikor az ingatlanunk eladása szóba kerül, mindenekelőtt tudni kell, hol fogunk ezután lakni, és a váltás – beleértve akár az ideiglenes megoldást is – milyen anyagi vonzattal jár. Legalább ilyen fontos, hogy elkerüljük a tulajdonosok leggyakoribb csapdáját, azaz lakásunk túlárazását: tisztában kell lennünk az ingatlan valós piaci értékével. Faluhelyi György, a Célpiac/Ingatlanmax szakértője szerint ehhez ajánlatos egy ingatlanközvetítő szolgáltatását igénybe venni.

Legjobb, ha az ingatlan helye szerinti körzetben dolgozó irodával vesszük fel a kapcsolatot, hiszen jó eséllyel a majdani vevő is a kinézett környéken működő ingatlanosnál keres majd. Azt is jó tudni, hogy a legtöbb ingatlanközvetítő egy szervezett csapathoz tartozik, amelynek saját weboldala is van. Ebből eredően, ha ilyen közvetítőt bízunk meg, akkor a megbízási szerződés aláírását követően, akár több száz irodához is eljuthat az ingatlan.

Kockázatos a csináld magad

Biztonsági szempontból is érdemes közvetítőhöz fordulni, a "csináld magad" módszer ugyanis kockázatos lehet. Könnyen lehet, hogy a tulajdonos a kiérkező érdeklődőnek – akiről valójában nem is tud semmit – mindent igyekszik megmutatni.

Vannak, akik az ingatlanos szolgáltatásának igénybevétele után úgy hiszik, hogy a közvetítői jutalék fizetését el lehet hagyni. Faluhelyi György az ilyen esetek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai bírói gyakorlat a bizonyítékok alapján az ügyek 95 százalékában már a közvetítők javára dönt.

Hagyjunk teret az alkunak

Az ingatlan reális árának megállapításakor figyelembe kell venni, hogy az egy háztömbben, egymás mellett lévő, azonos méretű lakások között is lehet jelentős árkülönbség, másrészt a hirdetésekben szereplő árak csak irányárak, nem a megkötött adásvételi szerződésekben kialkudott szintet tükrözik. Mindemellett célszerű az eladási árat úgy kialakítani, hogy a vevő a vásárlás után úgy érezhesse, milyen jól tudott alkudni.

Mindenképpen ajánlatos az ingatlan tulajdoni lapját kiváltani az eladási szándék eldöntése után, hiszen ezt kéri a közvetítő, de a komoly érdeklődő is. Ezzel egyrészt azt tudjuk bizonyítani, hogy a tulajdonunkat áruljuk, másrészt azt, van-e teher at ingatlanon, ráadásul a vevő a számára esetéeg szükséges bankhitelhez is e dokumentumról nyerhet adatokat. Az adásvételi szerződéshez az ügyvéd vagy a közjegyző fogja kiváltani az utolsó napon érvényeset.

És ha hitelre vásárolna?

Az eladóknak a korábban említetteken túl egy fontos alapszabályra hívja fel a figyelmet. Ha a vevő kiválasztotta a szerződő ügyvédet, az eladó ebben az esetben is ragaszkodjon ahhoz, hogy saját ügyvéddel véleményeztethesse a szerződés tervezetét. Ez egyébként megtörténhet akár egyetlen e-mail váltásával is.

A jogi szakértők szerint aktuális probléma, hogy néhány bank kéri, ha a vevő az utolsó vételárrészt bankhitelből kívánja finanszírozni, abban az esetben eladó még a hitel kifizetése – azaz a teljes vételár kifizetése – előtt írja alá a tulajdonjogról lemondó nyilatkozatot. Fontos, hogy ilyen esetben az eladó csak a bank által kiállított, cégszerűen aláírt és lepecsételt kötelezettségvállaló nyilatkozat ellenében írja alá és adja át vevőnek a nyilatkozatot.

Villanyt fel!

Legyen világos és megnyerő, amit el akarunk adni, így lehetőleg akkor fogadjunk vevőjelöltet, ha besüt a nap. A délutáni és esti időszakban nem mindig ad előnyös benyomást egy épületbelső, ilyenkor az udvari lámpát és a lakás belső világítását is célszerű felkapcsolni. A 40 wattos izzókat se sajnáljuk nagyobbra cserélni.

Az ingatlannak belülről és kívülről – beleértve a kertet is – jól ápoltnak kell lennie. Az eladás előtt nem érdemes teljes körű felújítást végezni, hiszen egyrészt ennek költsége nem érvényesíthető az árban (részben azért, mert nem biztos, hogy az általunk kiválasztott tapéta vagy padlóburkolat a majdani vevőnek is tetszeni fog), másrészt elképzelhető, hogy az új lakó teljesen átalakítaná az ingatlant.

Célszerű viszont minden olyan apróságot javítani, szépíteni, amellyel a jobb benyomást tudjuk fokozni. Ilyen lehet például a lakás bejáratának, akár a lépcsőház lakáshoz közeli részének rendbetétele, illetve a kapualjban szétdobált szórólapok összeszedése. Ugyanide tartozik, hogy az előszobából tüntessük el a cipőhegyeket, a fogason pedig legyen elegendő hely. A csöpögő csapok melletti rozsda- és vízkőnyomokat tüntessük el, ha már a szokásos takarítás során nem tettük meg.

A család kedvenc kutyáját talán erre az időre ki lehet adni albérletbe, hiszen sokan nem szeretik az állatokat a lakásban, na meg félnek is az ebektől. Többe kerül, de behozhatja az árát, ha a lakást, de legalább a kisebb, lekoszolódott konyhát, étkezőt, fürdőszobát sima, világos pasztellre, esetleg fehérre festjük – véli Faluhelyi György.

Pacal vagy illatgyertya?

Egy másik ingatlanos ennél sarkosabban fogalmazott. Tapasztalatai szerint siralmas a magyar lakáskultúra, sokszor az ingatlan fotózása előtt neki kell leszedni, odébbhúzni a száradó ruhákat, mosatlant, vödröt. Ha meghalt a lakás előző tulajdonosa, az örökösöknek nem ártana már az eladás előtt legalább elkezdeni a lakás kiürítését, mert néha az az érdeklődő érzése, hogy ezt is mind rá akarják sózni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?