Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az új lakások ötöde üresen áll

2008.03.06. 09:00
Egyre magasabb az eladatlan új építésű lakások aránya Budapesten. A Budapesti Lakásprojekt Adatbázis adatai szerint a már elkészült otthonok 22 százalékának, a még épülők 37 százalékának nem volt még tulajdonosa a múlt év végén. Az összes új lakásnak így 26 százaléka vár még gazdára, egy évvel korábban ez a mutató csak 22 százalék volt.

Emelkedett az eladatlan új lakások aránya Budapesten tavaly, derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legújabb kutatásából. A fővárosban a múlt év végén 254 értékesítés alatt álló 4 lakásosnál nagyobb projekt volt, melyekben 21140 lakást kínáltak eladásra. Ez a szám a már átadott épületekből és a jelenleg épülő, de már eladás alatt álló beruházásokból tevődik össze.

A vizsgált újlakásprojektek közül 14 721 lakás már felépült, ebből 2007. év végéig 11 553-at értékesítettek, ami az összes lakásnak csak mintegy négyötöde. Vagyis 3168 lakás, az elkészült otthonok több mint húsz százaléka kereste még gazdáját. A vizsgálat időpontjában 6419 új lakást építettek vagy készültek a tervei, ebből 4039-et (63%) adtak el, 2380 (37%) vár még a vásárlókra, itt több mint egyharmados az el nem adott lakások aránya.

Összességében tehát a több mint 21 000 darab új lakásból a múlt év végén 5518-nak nem volt még gazdája. Ez 26,2 százalékos eladatlansági rátát jelent. A tavalyi év közepén mért helyzethez képest 4 százalékkal emelkedett az eladatlan otthonok akkor még csak nagyjából 22 százalékos aránya.

A legtöbb új lakás a XIII. kerületben található, ez a 4232 otthon az összes fővárosi lakás mintegy egyötöde. Angyalföldet a VIII. és a XI. kerület követi 2104 és 2095 lakással. A legkevesebb új lakás a XII., az V. és a XV. kerületekben volt, ezekben száznál kevesebb otthon épült, a XV.-ben például csak hetven.

A XII. és a XV. kerületre inkább a kis lakásszámú beépítések a jellemzőek, az V. kerületben pedig kevés az építkezésre alkalmas, üres telek, így érthető, hogy alacsony az új építésű lakások száma. A legtöbb eladatlan lakás épp azokban a kerületekben található, ahol a legtöbbet építik. A XIII. kerületben 707, a VIII.-ban 624, míg a XI.-ben 537 otthonnak nincs még tulajdonosa.