Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jövőre bővül a lakáskeret

2003.11.13. 09:32
Kapcsolódók (1)
Jövőre az ideinél 38 milliárd forinttal több jut lakástámogatási célokra - derül ki a költségvetés tervezetéből. Megháromszorozódik a jelzáloglevelek támogatására szánt keret, és bővül az új lakások hiteleihez igényelhető kamatkedvezmények előirányzata.
Az idén sem sikerült pontosan eltalálni a lakástámogatási kereteket a büdzsében: a kiadások túlnyomó részét adó pénzügyminisztériumi költségvetési fejezetben az egész évre közel 82 milliárd forint az előirányzott tétel. Ezzel szemben már máig ennél jócskán többet költöttek. A PM-től kapott információ szerint szeptember végéig 100 milliárdot tett ki az átutalt összeg.

Különösen a jelzáloglevelek kamattámogatására ment el több a tervezettnél; a ténylegesen kiadott összeg az előirányzatban szereplő 14 milliárdnak a dupláját is meghaladta, bőven 30 milliárd fölött van. A jövő évi költségvetésben azonban ennél is jóval több, 45 milliárd forint szerepel ezen a soron. Ezt a fajta állami támogatást főként használt lakásokhoz kínálják. Az új lakások építését, vásárlását segíteni hivatott kiegészítő kamattámogatás kerete is bővül a szándékok szerint: az idei 20 milliárddal szemben 27 milliárd fordítható erre a célra. Kétmilliárd forinttal megugrik a lakásépítési kedvezményre - ismertebb nevén a szociálpolitikai támogatásra - elkülönített összeg is, itt 23 milliárd áll rendelkezésre jövőre.

Összesen 120 milliárd forint

A 2004-es költségvetési tervezet pénzügyminisztériumi fejezetében különféle jogcímeken összesen 120 milliárd forint szerepel lakástámogatásra, ami 38 milliárddal több az idei előirányzatnál, és csaknem a duplája a tavalyi tényleges teljesítésnek. Ezt az összeget további milliárdok fejelik meg - egyebek között a Belügyminisztérium fejezetében szereplő bérlakás-támogatási keret -, így összességében 148 milliárd forint juthat valamilyen címen a lakásproblémájukat megoldani kívánó polgárokhoz.

Érdekes, hogy éppen az említett bérlakáskeret szűkösebb az ideinél: a 2003-as 10 milliárddal szemben (ami időközben egymilliárddal csökkent, áldozatul esve a tárcáktól megkövetelt takarékossági intézkedéseknek) 7 milliárd forint a javasolt előirányzat. Azért meglepő ez az adat, mert a hosszú távú lakáskoncepció kiemelt támogatási területként jelöli meg a szektor erősítését. Ugyanakkor örvendetes, hogy a lakossági energiamegtakarítási fejezetben az ideinek csaknem a duplája található, azaz 3 milliárd fordítható a főként a panellakásokban élők energiagondjainak megoldására.