Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nagy teher az államnak a lakáshitel

2003.12.03. 08:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Évről évre több pénzébe kerül a költségvetésnek a lakástámogatási rendszer fenntartása: ha a trend folytatódik, előbb-utóbb módosítani kell a most érvényben lévő feltételeken, bár ez egyelőre a nyilatkozatok alapján nincs napirenden.
Az államkasszának egyre többel kell hozzájárulnia a lakástámogatási rendszer fenntartásához: a jövő évi költségvetés tervezete már 120 milliárd forint kiadást irányoz elő e címen, ami másfélszerese az ideinek. A javaslatban 1500 milliárdot meghaladóra becsülik az építési és ingatlanvásárlási hitelek jövő évi állományát, amiből támogatott lakáshitelek 1140 milliárdot tesznek ki.

Változtatni kell

A támogatott lakáshiteleket folyósító bankok hasznát kissé leapasztották a rendszerben nyáron végrehajtott módosítások: erre utal az a tény is, hogy a hitelintézetek kivétel nélkül az előírt kamatplafon - amely az ügyfelet terhelő kamat és a kezelési költség együttes mértékét maximalizálja - közelében árulják kölcsöneiket. Nem használ a lakáshitelek jövedelmezőségének a kamatszint jelenlegi alakulása sem, mert a bankok drágábban juthatnak forráshoz.

Ha a támogatott lakáshitelek iránti intenzív érdeklődés továbbra is fennmarad, esetleg erősödik, és a kamatszint sem mérséklődik jelentősen Magyarországon, a kormánynak előbb-utóbb változtatnia kell a rendszer jelenlegi feltételein is, hiszen a finanszírozás egyre többe kerül a költségvetésnek. Ez a lehetőség viszont a hitelfelvevőket csak akkor érintheti érzékenyen, ha változik vagy eltűnik a bankok számára előírt kamatplafon: egyéb módon ugyanis már nem emelkedhet számottevő mértékben az ügyfelet terhelő kamat.

A lakástámogatási összegek közül a kedvezményes hitelek kamattámogatása teszi ki a legnagyobb összeget, erre a célra az idén 34 milliárd forint, szerepel a költségvetésben, jövőre 82 milliárdot terveznek. Felülről nyitott előirányzatról van szó - mondta a Világgazdaságnak Csák Csongor, a pénzügyi tárca szóvivője -, így elvileg bármeddig vállalja a költségvetés az esetleges pluszkiadásokat. A szóvivő nem tud arról, hogy szó lenne a lakáskedvezmények átfogalmazásáról. Horváth Csaba, a parlament illetékes albizottságának elnöke sem kapott információkat ilyen szándékokról, mint mondta, nem is kell azonnal reagálni a pénzpiaci történésekre, hosszabb folyamatok tükrében lehet csak esetlegesen változtatni a lakáskoncepción.