Géza
-11 °C
-4 °C

Felére csökkenhetnek a lakáshitelezés közjegyzői díjai

2003.12.04. 09:55
Januártól összességében több mint ötven százalékkal csökkentenék a kereskedelmi bankok államilag támogatott lakáshitel-szerződéseinek közjegyzői költségeit. Úgy néz ki, olcsóbb lesz a közjegyzői irodában szerződni, mint a pénzintézetben. A közjegyzői díjakat módosító igazságügy-miniszteri rendelet egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá tenné az idevágó tarifákat.
A tervek szerint januártól megváltozik az államilag támogatott lakáshitelezéssel kapcsolatos közjegyzői díjszabás. A kereskedelmi bankok hitelei esetében előreláthatólag a jelenlegi kiadások felénél is kevesebbet kell majd fizetni. Egyúttal csökkennek a jelzáloghitel-intézetekkel kötött szerződések közjegyzői költségei is, amelyek ma - figyelemmel az ezekben az esetekben kötelező közokiratba foglalással - az eredeti díjszabás negyedét teszik ki - tudta meg a Világgazdaság. Juhász Edit, az igazságügyi tárca főosztályvezető-helyettese közölte: az okirat elkészítésével járó munka legkevesebb tízezer, maximum 28 ezer forintba kerülne. A kiadmányokért és egyéb közjegyzői készkiadásokért 15 ezer forint járna. Magasabb azonban a fizetség, ha a szerződést nem a közjegyzői irodában, hanem a bankban kötik meg. Ott az okiratkészítés díja 15 ezertől 35 ezer forintig terjedne, a kiadmányok tarifája pedig 20 ezer forint lenne.

Külföldön a bank állja

Az utóbbi időben, mint ismeretes, különösen sok bírálat érte a magas közjegyzői díjakat, jóllehet a lakáshitel-szerződés megkötése több egyéb költséggel is jár. Fizetni kell például az elbírálásért, a folyósításért, az ingatlanbecslésért. Az sem feledhető: a hitelszerződések közokiratba foglalása nem a leendő adós, hanem a bank és az állam érdekét szolgálja. Ezt a procedúrát - a jelzáloghitel-intézetek zálogszerződései, valamint az ingó vagyont terhelő zálogszerződések kivételével - nem írja elő jogszabály. Az ügyfél egyszerű magánokirat alapján is felvehetné a kölcsönt. A pénzintézet a maga, illetve hitelezői biztosítására ragaszkodik a közokirat-készítéshez, hiszen annak birtokában közvetlen végrehajtást kezdeményezhet. A banknak tehát a közokirat pénzre váltható előnnyel jár. Sokan igazságtalannak is tartják, hogy a hitelező az ügyfélre hárítja a közjegyzői díjat. Kétségtelen: külföldön gyakori, olykor itthon is megesik, hogy a bank állja a közjegyzői költségeket. Ez azonban nyilvánvalóan még jó ideig nem válik általános gyakorlattá.

A lakáshoz juttatást, a gyors, szakszerű és olcsó hitelezés kialakítását az igazságügyi kormányzat különösen fontosnak tartja. Ezért igyekszik a díjszabást a közjegyzők által is elfogadható módon csökkenteni. A rendelettervezet közigazgatási egyeztetése most folyik. Áttekinthetőbbé, kiszámíthatóbbá teszi a tarifákat, melyek kizárólag az államilag támogatott lakáshitelezés körében lesznek kedvezőbbek - hangsúlyozta Juhász Edit. Hozzátette: az érintettek terheit - a rendeletmódosításon túlmenően - eleve csökkenti, hogy mint minden hatósági jogalkalmazó, a közjegyzők áfaalanyisága is megszűnik január elsejétől. A díjak ismét mentesek lesznek tehát a 25 százalékos forgalmi adótól.