Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az átlagnál több lakáshitel fogyott

2003.12.23. 08:41
Kapcsolódók (1)
Zűrzavart okozott tegnap, hogy a bankok és a Pénzügyminisztérium eltérően értelmezték a lakáshitel-támogatásról szóló kormányrendelet hatálybalépését.
A bankok szerint tegnaptól már csak az új rendelet szerint lehetett felvenni állami támogatásos lakáshitelt, ezzel szemben a PM hétfőn délelőtt kiadott közleményében tudatta, hogy a tárca és az Igazságügyi Minisztérium közös állásfoglalása szerint a bankok a tegnap benyújtott lakáshitel-kérelmeket még a régi feltételekkel fogadhatják be.

Tolongás

Erről tegnap egyeztettek a legnagyobb bankokkal (a Napi Gazdaság úgy tudja, hogy ez az OTP, a HVB és az FHB volt). A PM váltig állítja, hogy ezt eddig is így kommunikálták, a bankok ugyanakkor napközben arra kényszerültek, hogy körlevélben értesítsék kirendeltségeiket arról, hogy a hétfői napon még a régi feltételekkel fogadhatnak be hitelkérelmeket.

Az utóbbi tíz napban a nyári tolongástól elmaradó, de legalább másfél, legfeljebb háromszoros ügyfélforgalmat érzékelt a legtöbb bank - derült ki körkérdésünk nyomán. Az OTP megközelítőleg hétezer hitelkérelmet fogadott be, mintegy 45 milliárd forint értékben - tudatta a bank. Az átlagos hitelkérelem 6,5 millió forint volt, ami nagyobb a korábbi átlagnál. A hitelek kétharmadát használt lakás vásárlására kérték, harmadát új lakásra.

Az érdeklődés elmaradt a nyári rohamtól, de az átlagosat meghaladta. Orosz Tamás, a HVB főosztályvezetője szerint azok léptek a legkönnyebben ez alatt a rövid idő alatt, akik új lakást vettek, a HVB-nél ezen a területen volt a nagyobb az érdeklődés.

A K&H banknál a december 12. és 22. között befogadott hitelkérelmek száma elérte az ötszázat. Az FHB-nál és a partnereinél naponta 150-400 között volt a befogadott hitelkérelmek száma.

Új hitelkamatok

A bankok már kidolgozták az új hitelkamatokat is. A HVB Banknál az új lakásra szóló, évente változó kamatozású, jelzáloglevél-támogatású hitelek kamata és kezelési költsége 7,49 százalék, az öt évig fix kamatozású hitel díja 7 százalék lesz, az FHB-nál ez 8, illetve 7,5 százalék, a Postabanknál pedig 8,2 és 7,56 százalék. A HVB használt lakás vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére szóló, évente változó kamatozású hitelének díja 9,25 százalékra, az öt évig fixé 8,49 százalékra nő, a Postabanknál 9,87 és 8,99 százalékra, az FHB-nél 9,85 és 8,99 százalékra.

Törlesztőrészletben kifejezve az FHB-nél egy használt lakásra kért, öt évig fix kamatú, átlagos, ötmilliós hitel havi részlete 18 százalékkal drágul. Vagyis ezért a kölcsönért havi 44,5 ezer helyett 52,5 ezer forintot kell fizetni ezután. Az OTP Bank használt lakásra szóló hitelének kamata tízszázalékra nő. Az OTP Bank kiegészítő kamattámogatású, évente változó kamatozású hitelének a díja 8 százalék lett, míg ugyanez az FHB-nél 8,6 százalék.

Átáraztak

A bankok sorban átárazzák a korábban felvett, évente változó kamatozású hiteleiket. A HVB szakértői még most gondolkodnak az átértékelés mikéntjén. Az OTP már közreadta, hogy a korábban felvett hitelek közül drágul az új lakásra szóló, kiegészítő kamattámogatású hitel kamata és kezelési költsége, mégpedig hat százalékra, a forrásoldali kamattámogatású - használt lakás vásárlására, bővítésére, felújítására felvett - hitelek kamata pedig tíz százalékra nő, ha azt az ügyfél évente változó kamatozással vette fel.

Mindez azonban januárban még nem jár a havi törlesztés növekedésével. A január 6-tól életbe lépő változások a korábban hitelt felvevő ügyfeleknek csak hitelük évfordulója után jelentenek majd magasabb törlesztést - tájékoztatott Hegedűs Éva, az OTP Bank Rt. ügyvezető igazgatója. Mindez viszont azt jelenti, hogy a havonta esedékes törlesztőrészleteknél a pénzintézet a kamatforduló napjáig annyival csökkenti a tőketörlesztés esedékes összegét, amennyivel a magasabb kamatszint miatt nő a kamattörlesztési kötelezettség. Így viszont az évfordulókor magasabb lesz a hátralékos tőkerész, amihez hozzárendelődik a megemelt kamat.