Géza
-11 °C
-4 °C

Drasztikus visszaesés a lakáshitelezésben

2004.02.02. 08:27
Drasztikusan, 70-90 százalékkal visszaesett a lakáshitel-igénylés januárban 2003 januárjához és tavaly decemberhez képest - derült ki a Napi Gazdaság körkérdése nyomán.
Hegedűs Éva, az OTP Bank lakossági üzletágának igazgatója megjegyezte, hogy 2004. január első három hetében az újonnan befogadott hitelkérelmek a tavaly januárinak csak a 15 százalékát érik el, míg ez igényelt hitelösszegben (állományérték) csak a bázis 14 százalékát teszik ki. Hegedűs Éva szerint ez várható volt, hiszen decemberben a lakáshitel-támogatásról szóló rendelet újabb módosítása miatt aki csak tehette, előrehozta a hitelfelvételét. Így az akkori eufória kihat az év első negyedére.

Az FHB-nál Csuka László, a bank partnerbankokért felelős igazgatója ennél valamivel kisebb visszaesésről adott tájékoztatást. A bank a saját hitelezésében 70-75 százalékos csökkenést tapasztalt az újonnan befogadott hitelkérelmek darabszámát illetően, míg az igényelt hitelösszeg (állományérték) 75-80 százalékkal lett kisebb. Az állományérték azért csökkent, mert a decemberi módosítás során a kormány 15 millióról 5 millióra csökkentette a használt lakásra felvehető hitel összegét. Budapesten az átlaghitel nagysága hétmillió forint körül volt. Az FHB kereskedelmi banki partnereinél a visszaesés az igényelt értékbecslések szerint mintegy 70 százalékra tehető.

Tíz százalék feletti kamatok

A HVB Jelzálogbanknál Nagy Gyula vezérigazgató ugyancsak csökkenésről tájékoztatott. Januárban a bankoknál összességében 900-1000 igénylő megközelítőleg ötmilliárd forint hitelt igényelhetett, ez jelentősen elmarad a decemberi mintegy százmilliárd mögött. Februárra nehéz lenne megjósolni, milyen változások lesznek az új hitelkérelmek esetében, hiszen több bank - a kormányrendeletben foglaltak szerint - tovább drágította az állami kamattámogatású hiteleinek kamatait.

A kamatok azért nőttek, mert a rendelet mindig az elmúlt három hónap állampapír-aukcióin kialakult átlaghozamhoz igazítja a maximális ügyfélkamatot és az állami támogatást, és az október-november-decemberi átlagnál a november-december-januári átlag magasabb lett. Várható, hogy a hitelkamatok márciusban tetőznek. Mint a Napi Gazdaság már decemberben rávilágított a lakáshitelkamatok magasabbak lesznek, mint a kormányzati retorikában szereplő adatok. Azok bőven 10-11 százalék fölé kerülhetnek az első negyedévben, míg az új lakások hiteleinek ára megközelítheti a 8-9 százalékot a legfrissebb adatok szerint.

Áprilistól - hacsak nem jön újabb krízis - fokozatos kamatcsökkenés várható, amit erősíthet, ha az MNB az év során fokozatosan mérsékli az alapkamatot. Ha viszont a JP Morgannak igaza lesz, s újabb jegybanki kamatemelés következik, akkor bizony a hitelkamatok az első fél évben a 2001-es magasságokba szöknek és ott is maradnak hosszú hónapokig.