Krisztina
18 °C
24 °C

Újra változhat a lakáshitel-rendelet

2004.03.03. 08:14
A fiatalok könnyebben juthatnának az első használt lakáshoz. A jelenlegi 5 millió forintról 8-10 millió forintra növelnék a használt lakásra felvehető hitelösszeg felső határát.
Két ponton is módosulhat a lakáshitelek kamattámogatásáról szóló kormányrendeletet - értesült a Napi Gazdaság. A jelenlegi 5 millió forintról 8-10 millió forintra növelnék a használt lakásra felvehető hitelösszeg felső határát, illetve bővítenék a lakáskorszerűsítés kategóriáját.

Önrész nélkül

A módosítás azért kerülhetett újra szóba, mert a szocpol áprilisi emelése miatt újra "kinyílik" a lakástámogatási rendelet, s ilyenkor számos javaslat kerül napirendre. A napilap úgy tudja, ez is hamarosan a Pénzügyminisztérium asztalára kerülhet. A pénzügyi körökből származó javaslat szerint a hitelhatár emelése kifejezetten a 40 évnél fiatalabb, lakással még nem rendelkező vevőknek szólna, azaz a javasolt módosítás az első - használt - lakáshoz jutást támogatná.

Az emelt összegű hitel odaítélésénél kritérium lenne az életkor, illetve hogy az igénylő nevén nem lehet lakás, míg mások a régi feltétel szerint juthatnának kölcsönhöz. Az igénylők akár önrész nélkül is kaphatnának ilyen támogatott hitelt - pótfedezetként nyilvánvalóan a szülők ingatlanjai jelenthetnek segítséget. Szakértők szerint ez nagyságrendileg nem jelentene problémát a költségvetésnek - a magas hitelkamatok miatt sem kellene hitelfelvételi rohamra számítani -, bár a módosítás széles körben szólítaná meg azokat, akik megfelelő önrész híján csak később tudnának hitelt felvenni.

Új építésű lakást sokan a magas négyzetméterárak miatt nem engedhetnek meg maguknak, hiszen még egy kisebb alapterületű, másfélszobás lakással is könnyű kimeríteni a 15 milliós hitelkeretet. A javaslat szerint a lakáskorszerűsítésre felvehető hitelek közé kellene sorolni a fűtés és a vizesblokk felújítására igényelt kölcsönöket is. Ez ugyancsak széles kört érintene, de mert ez esetben csak kisebb összegű hitelre lehet szükség, költségvetési szempontból ez sem jelentene vállalhatatlan terhet.