16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Emeletek épülnek családi házak helyett

2004.08.02. 12:46
Az első félévben 13700 új lakást adtak át Magyarországon, és emelkedett az új építkezésekre kiadott engedélyek száma is. Az új otthonok között egyre kisebb a családi házak aránya.
Az első félévben másfélszer annyi új lakást vettek használatba, és 6%-kal több engedélyt adtak ki új lakás építésére, mint egy évvel ezelőtt. A növekedés az értékesítésre szánt vállalkozói lakásépítések terén a legerőteljesebb - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.

Leáldozóban az önálló építkezések

A kiadott új engedélyek is azt mutatják, hogy ez a tendencia folytatódik; többszintes, többlakásos lakóépületekben kívánnak egyre több lakást felépíteni, ezzel párhuzamosan az egylakásos családi házak jelentősége csökken. A lakásépítések területi egyenlőtlenségei tovább erősödnek: az első félévben használatba vett 13 700 új lakás 36%-a Közép-Magyarországon épült fel, s a kiadott 27 900 új lakásépítési engedély 41%-a szintén e térséget érinti.

A használatba vett lakások számának alakulását elsősorban a vállalkozói lakásépítés határozta meg, mely több mint kétszerese volt az előző évinek. Míg 2003 első felében az új lakások alig egynegyedét (24%-át) építtették gazdasági vállalkozások, ebben a félévben már több mint egyharmadát (35%-át), mialatt a természetes személyek lakásépítésének aránya 69%-ról 60%-ra esett vissza. Feltűnően kevés önkormányzati lakás használatbavételére került sor ebben az időszakban, s éppen így jelentéktelen a bérlakásépítés is.

Csak a fővárosban maradt az építési kedv

A használatba vett lakások száma minden megyében és minden településtípus átlagában nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva, a kiadott új lakásépítési engedélyek adatai már területileg differenciáltabbak. A községekben és az 50 ezer fő alatti városainkban, valamint a megyék több mint egyharmadában visszaesett az építési kedv, a jelentős növekedés csak a fővárosra vonatkozik. A jelenlegi tervek alapján a lakásépítések fele három- és annál több lakásos épületben fog megvalósulni, az egylakásos családi házakban több mint egyharmada (36%-a). Az üdülőépítésben a korábbiakhoz képest némi fellendülés mutatkozik, elsősorban a jövőbeni építkezéseket tekintve. 280 üdülőegység épült ebben a félévben - ez is több, mint az előző időszakban -, ugyanakkor 2003 első félévében 440, 2004-ben 760 új üdülőegység építésére kértek engedélyt.

A lakásmegszűnés hasonlóan alakult, mint 2003 első felében. 1660 lakás szűnt meg, a legtöbb (43%-a) új lakás építése, 40%-a avulás miatt.  • Hírek
  • Hírek