Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A fiatalokat célozza az új lakásprogram

2004.09.09. 08:22
Az eddigi, általánosabb célokat megfogalmazó lakáskoncepcióval szemben kifejezetten az első lakásukat megszerezni kívánó, dolgozó, alacsony keresetű, gyermeket vállaló fiatalokat célozták meg - jelentette ki Csabai Lászlóné, lakásügyi kormánymegbízott.
Állami garanciaalap létesítése, a félszocpol kiterjesztése használt lakásokra, lízingkonstrukció kialakítása, lakbértámogatás bevezetése, illetékkedvezmények növelése - ez az öt legfontosabb eleme a végső stádiumába került lakáspolitikai koncepciónak - erősítette meg a Világgazdaságnak Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott. Minderről már egyeztettek is az MSZP lakáspolitikusai Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölttel. A most már deklaráltan a "fészekrakók" gondjainak megoldását segítő elképzelések vélhetően részét képezik az új kormányprogramnak.

Alacsonyabb sajáterő a cél

Az eddigi, általánosabb célokat megfogalmazó lakáskoncepcióval szemben kifejezetten az első lakásukat megszerezni kívánó, dolgozó, alacsony keresetű, gyermeket vállaló fiatalokat célozták meg - jelentette ki Csabai Lászlóné, hozzátéve: ha az öt felsorolt elem közül két vagy három sikerrel veszi a Pénzügyminisztériummal folytatott egyeztetések buktatóit, máris elérték, amit akartak. Azaz: a megcélzott réteg a lehető legkisebb saját erő felmutatása mellett lesz képes lakást vásárolni. Így ezek a fiatalok már nem kényszerülnek arra, hogy 4-5 évet albérletben éljenek le.

A kormánymegbízott azt is fontosnak tartja, hogy a jövőben is folytatódik - bár kissé más formában - a panelprogram. Az idén 1,4 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre az ilyen célú felújítások finanszírozására. Azt szeretnék ösztönözni, hogy ne csak az ablakokat cseréltessék ki a lakók - mert többnyire ez a jellemző -, hanem átfogóbb, hatékonyabb felújításra is vállalkozzanak.

Folytatódik a településrehabilitáció

Ugyancsak a lakáskoncepció része a város- és településrehabilitációs program folytatása, ami most új lendületet kaphat, mivel európai uniós pályázati forrásból mintegy 27 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Ha az önkormányzatok is hozzátesznek némi saját erőt, akár 30-35 milliárd forint értékben köthetők szerződések a jövő év első felében - mondta Csabainé. További csaknem 4 milliárd forintnyi SAPARD-támogatás jön a faluközponti rehabilitációs programra - jelezte -, erre az összegre még az idén megkötik a szerződéseket, a munkák 2006-ra készülnek el. A következő két évben pedig avop pályázati forrásból 3,1 milliárd forinthoz juthatnak a falvak és a kisvárosok, hogy központjukat megújíthassák.

Önálló minisztérium kellene

A főképp ellenzéki kritikákra reagálva a politikus elmondta: bármennyire ellentmondásosnak, akadozónak tűnik a lakásprogram alakítása, az biztos, hogy a lakástámogatásra szánt állami eszközök jelentősen nőttek: míg 2001-ben 102 milliárdot fordítottak erre a célra, addig az idén 214 milliárd forint szerepel a költségvetésben. Kérdésünkre Csabai Lászlóné leszögezte: fontosnak tartaná - egyetértve a szakma képviselőivel -, hogy önálló minisztérium jöjjön létre a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, az építésügy és a lakáspolitika képviseletére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?