Vilhelmina
11 °C
28 °C

A fiatalokat célozza az új lakásprogram

2004.09.09. 08:22
Az eddigi, általánosabb célokat megfogalmazó lakáskoncepcióval szemben kifejezetten az első lakásukat megszerezni kívánó, dolgozó, alacsony keresetű, gyermeket vállaló fiatalokat célozták meg - jelentette ki Csabai Lászlóné, lakásügyi kormánymegbízott.
Állami garanciaalap létesítése, a félszocpol kiterjesztése használt lakásokra, lízingkonstrukció kialakítása, lakbértámogatás bevezetése, illetékkedvezmények növelése - ez az öt legfontosabb eleme a végső stádiumába került lakáspolitikai koncepciónak - erősítette meg a Világgazdaságnak Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott. Minderről már egyeztettek is az MSZP lakáspolitikusai Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölttel. A most már deklaráltan a "fészekrakók" gondjainak megoldását segítő elképzelések vélhetően részét képezik az új kormányprogramnak.

Alacsonyabb sajáterő a cél

Az eddigi, általánosabb célokat megfogalmazó lakáskoncepcióval szemben kifejezetten az első lakásukat megszerezni kívánó, dolgozó, alacsony keresetű, gyermeket vállaló fiatalokat célozták meg - jelentette ki Csabai Lászlóné, hozzátéve: ha az öt felsorolt elem közül két vagy három sikerrel veszi a Pénzügyminisztériummal folytatott egyeztetések buktatóit, máris elérték, amit akartak. Azaz: a megcélzott réteg a lehető legkisebb saját erő felmutatása mellett lesz képes lakást vásárolni. Így ezek a fiatalok már nem kényszerülnek arra, hogy 4-5 évet albérletben éljenek le.

A kormánymegbízott azt is fontosnak tartja, hogy a jövőben is folytatódik - bár kissé más formában - a panelprogram. Az idén 1,4 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre az ilyen célú felújítások finanszírozására. Azt szeretnék ösztönözni, hogy ne csak az ablakokat cseréltessék ki a lakók - mert többnyire ez a jellemző -, hanem átfogóbb, hatékonyabb felújításra is vállalkozzanak.

Folytatódik a településrehabilitáció

Ugyancsak a lakáskoncepció része a város- és településrehabilitációs program folytatása, ami most új lendületet kaphat, mivel európai uniós pályázati forrásból mintegy 27 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Ha az önkormányzatok is hozzátesznek némi saját erőt, akár 30-35 milliárd forint értékben köthetők szerződések a jövő év első felében - mondta Csabainé. További csaknem 4 milliárd forintnyi SAPARD-támogatás jön a faluközponti rehabilitációs programra - jelezte -, erre az összegre még az idén megkötik a szerződéseket, a munkák 2006-ra készülnek el. A következő két évben pedig avop pályázati forrásból 3,1 milliárd forinthoz juthatnak a falvak és a kisvárosok, hogy központjukat megújíthassák.

Önálló minisztérium kellene

A főképp ellenzéki kritikákra reagálva a politikus elmondta: bármennyire ellentmondásosnak, akadozónak tűnik a lakásprogram alakítása, az biztos, hogy a lakástámogatásra szánt állami eszközök jelentősen nőttek: míg 2001-ben 102 milliárdot fordítottak erre a célra, addig az idén 214 milliárd forint szerepel a költségvetésben. Kérdésünkre Csabai Lászlóné leszögezte: fontosnak tartaná - egyetértve a szakma képviselőivel -, hogy önálló minisztérium jöjjön létre a területfejlesztés, a vidékfejlesztés, az építésügy és a lakáspolitika képviseletére.