Auguszta
-7 °C
0 °C

Kétszer annyi pénz kellene lakástámogatásra

2002.11.21. 09:52
A jövő évinél kétszer nagyobb - 250-280 milliárd forint - állami támogatásra lenne szükség a Nemzeti Lakásprogramhoz - állítja a Társaság a Lakásépítésért Szervezet elnöke. Szakértők szerint idén a lakosság 300 milliárd forint hitelt vesz fel használt, 150 milliárdot új lakásra. A TLSZ szerint lakásügyi minisztérium, bérlakásokról és közhasznú lakásépítőkről szóló törvény kell.
Mintegy 250-280 milliárd forint állami támogatás, azaz a 2003-as előirányzat mintegy duplája szükséges a Nemzeti Lakásprogram (NLP) megvalósításához - véli a Társaság a Lakásépítésért Szervezet (TLSZ) elnöke, Földi Tamás. A TLSZ évente 40 ezer lakás építését szorgalmazza, ezen belül 10 ezer bérlakást építenének. A bérlakások a hazai lakásállomány mintegy 8 százalékát teszik ki, ennek öt százalékpontos növelése a cél (az Európai Unió átlaga 35 százalék).

Földi szerint szükség van egy lakásügyi minisztérium létrehozására, illetve a bérlakásról és a közhasznú lakásépítő szervezetekről szóló törvény megalkotására. Idén a szakértők várakozásai szerint a lakosság használt lakásra és egyéb lakáscélra 300 milliárd, míg új lakás vásárlására és építésére 150 milliárd forint hitelt vesz fel. Mintegy 24 ezer igénylővel számolnak az utóbbi, és 80 ezer igénylővel az előbbi esetben.

Továbbra is magas marad a lakásépítések száma

A prognózisokból az látszik, hogy a további lendület megtörik ugyan, de a lakásépítések száma magas - évente 40-45 ezres - szinten marad; Varga Dénes, a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda képviselője szerint azonban várható, hogy visszaesik a kiadott építési engedélyek száma, így az idei 48 ezer után jövőre 42 ezer, 2004-ben pedig 38 ezer lehet.

Hosszú távon tömeges bontások várhatóak Magyarországon - mondta Varga. Ez a lakásállomány rossz állapotát mutatja. A Napi Gazdaság információi szerint a bontás például a panelházak mintegy 10 százalékát érintheti, ám ezt a lakások műszaki állapota mellett az is indokolhatja, hogy akad olyan panelház, ahol a telek többet ér, mint a rajta lévő ingatlan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!