Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hol érdemes 2006-ban lakást venni?

2006.01.17. 11:38
A következő öt évben nem számíthatunk az inflációt meghaladó áremelkedésre. Elemzésében a Portfolio arra keresi a választ, milyen lakást érdemes venni 2006-ban. A különbségek hatalmasak lehetnek. A portfolio.hu által megkérdezett szakértők szerint még mindig vannak kedvező befektetési lehetőségek a piacon.
Az Ecostat tavaly év végi elemzése szerint az az új építésű lakások és a belváros frekventált területein a használt lakások árnövekedése 2006-ban meghaladja az infláció mértékét; a kedvezőtlen helyen fekvő, valamint a lakótelepi használt lakások árai nem, vagy csak kismértékben emelkednek. Bizonyos ingatlanoknál árcsökkenés várható; a belterületi építési telkek árai az előrejelzések szerint 5-7 százalékkal drágulnak; a külterületi építési telkek árai nem, vagy alig emelkednek. Az általánosságokon túl azonban nagyon sok múlhat a részleteken, hiszen a konkrétumok döntik el, hogy sikeres lesz-e befektetésünk, vagy nem.

Új vagy használt?

A Duna House 2006-os befektetési lehetőségeket és piaci változásokat vizsgáló elemzése szerint a tavalyi évben sokat hallhattuk, hogy az ingatlanpiac nehezen mozdul, pang és nem igazán volt realizálható különösebb áremelkedés. Ugyanakkor éppen ennek köszönhetően meglehetősen sok jó árú ingatlan található a piacon, melyeknél érdemes megfontolni a befektetést.

Ingatlan rovat
Mindent megtudhat a lakás- és ingatlanpiaci helyzetről az Index új ingatlan rovatában.

Ingatlanbefektetésnél érdemes figyelembe venni, hogy olyan ingatlant válasszunk, mely tömegigényt elégít ki, vagyis várhatóan sokan fognak hasonlót keresni. Jelenleg elsősorban az előnyös elhelyezkedésű (Belváros, belső kerületek), legalább egy hálóval és egy nappalival rendelkező lakások vásárlását ajánlja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Lakásnagyság szempontjából a 2,5-3 szobásig érdemes elmenni, az ennél nagyobb ingatlanok kiadása vagy továbbértékesítése lassabb lehet.

Murányi Ákos szerint az ingatlanbefektetés esetén az egyik legfontosabb kérdésként merül fel a lakás elhelyezkedése, mely jelentősen befolyásolja mind a vételi, mind pedig a későbbi eladási árat, vagy kiadási célú vásárlás esetén a kapható bérleti díj nagyságát. A fővárosban jelenleg is léteznek igen keresett, vagy feljövőben lévő területek, ilyen például a belváros, a népszerű XIII. kerület, a budai oldalon a XI. kerület, de igen jó lehetőségeket találhatunk befektetési vásárlásra a VIII. kerület folyamatosan rehabilitálódó területein illetve azok közelében (a 4-es metró megépítése, valamint a Corvin-Szigony projekt realizálódása minden bizonnyal emelni fogja a ma még meglehetősen olcsón kapható lakások értékét).

Sok esetben merül fel kérdésként hogy új vagy használt lakásba fektessünk be? Az új építésű ingatlanok kétségtelen előnyei közé sorolhatóak például a megoldott parkolási lehetőség (különösen a Belvárosban), a kedvezőbb illetékek, az extra szolgáltatások - véli Murányi. A használt lakások piacán is lehet számos jó befektetési lehetőséget találni, egyes kerületekben a nagyobb lakások könnyen ki vagy eladhatók irodák, üzleti vállalkozások számára.

Hol és mekkorát?

A legfontosabb szempont 2006-ban az lehet befektetési célú lakásvásárlásunk szempontjából, hogy milyen területen fekszik. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint magas árnövekedést lehetett tapasztalni azokon a területeken, ahol az egész lakókörnyezet megújult. Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője szerint három olyan terület van, amelyre Budapesten különösen érdemes figyelni. Valkó szerint az idei év fókuszában a Corvin-sétány keretében megújuló Józsefvárosi részek lehetnek. A szakértő szerint a projekt idén jut el abba a fázisba, hogy már látható jelei lesznek a városrész megújulásának. Az első vásárlók még bevezető áron szerezhetnek jó helyen lévő lakásokat. Valkó szerint a projekt területén - főleg a körúthoz közel - érdemes akár használt, akár új lakást vásárolni.

Az újlakásban fektetni vágyóknak a Duna part projektjei lehetnek érdekesek. Ha új lakást befektetésnek veszünk, nem árt arra figyelni, hogy használttá való átminősülése során ne vesszen az értékéből a több évi használtat során. Valkó Dávid szerint ennek kikerülésére alkalmasak lehetnek a Duda-parti projektek (Prestige, Marina, Castrum). Ezek olyan területen helyezkednek el, ahol korlátozottak a fejlesztési lehetőségek, így a korán ébredők akár már az építés alatt is profitálhatnak az emelkedésből. Az ilyen jellegű kész projektekre jó példa a kedvező helyen lévő Riverside, ahol most is jó kereslet van a használt lakások iránt. Valkó szerint egy jó helyen lévő fejlődő projektnél 1-2 év alatt 20 százalékos értéknövekedést is lehet érni.

A főváros 3. érdekes befektetési terepe lehet a belső VI. és VII. kerület, a Király utca környéke. Itt már egy egészen más szintről indulnak a lakásárak, és a befektetők is leginkább a külföldiek köréből kerülnek ki. Itt a befektetői koncepció az, hogy idővel a megújuló belvárosi részek árszintje közeledni fog a Nyugat-Európában megszokott szintekhez.

Befektetési szempontból nemcsak a hely, hanem a méret is irányadó, főleg mivel az utóbbi hónapokban a kislakások (garzonok) népszerűsége csökkent. Valkó Dávid szerint nem szabad elfelejteni a kisebb lakásokat sem, de ezeket egyetemek környékén érdemes venni. Főleg azok az egyetemek érdekesek, ahol sok külföldi diák tanul.