Judit
2 °C
7 °C

Ötezer forint a 72 centis színes tévéért

2007.02.21. 11:37
Majdnem az össze biztosítható lakásra kötöttek lakásbiztosítást, probléma azonban, hogy a valóságosná jóval kisebb értékre. A verseny miatt a biztosítók újdonságokkal, kedvezményekket küzdenek az ügyfelekért.

A magyarországi lakásállomány jelentős részére, mintegy kétharmadára kötöttek biztosítást, ami főként annak fényében jó arány, hogy a fennmaradó állomány jelentős része nem is biztosítható (például árvízveszélyes terület vagy rossz műszaki állapot miatt). Ezen a területen tehát jóval kevésbé érvényesül a más ágakban megmutatkozó lemaradásunk a nyugat-európai országokhoz képest (80 százalékos arány) - derül ki a CLB Független Biztosítási Alkusz körképéből. Jellemző probléma, hogy a biztosítások meghatározó hányada a valóságosnál alacsonyabb értékre köttetett.

Alulbiztosítva

Az alulbiztosítottságot csak részben magyarázza, hogy egyes ügyfelek az alacsonyabb díjak reményében eleve a valóságosnál kisebb értékű ingatlan és ingó vagyonra kötnek biztosítást. Sok esetben viszont az a probléma, hogy a hosszú évek óta fennálló lakásbiztosítások kötvényeiben nem a reális biztosítási összegek szerepelnek. Az elmúlt évtizedben jelentősen megváltoztak az ingatlanok négyzetméterárai, és az ingóságok értéke is jelentősen megnőtt.

Szemléletes példával élve: a kötvényben szereplő, ötezer forintért megvásárolt fekete-fehér televíziót időközben már felváltotta a 120 ezer forintot érő 72 centiméteres színes. Az értékekben bekövetkező változások követése az ügyfélnek elemi érdeke: ugyanis a biztosítási díjban a módosítás nem okoz jelentős növekedést, ám az ingatlanban keletkezett kárt csak a kötvényben szereplő négyzetméterár arányában fogják kifizetni. Ha pedig a példában szereplő színes televíziót ellopják, a biztosító csupán az ötezer forintos készülék árát fogja megtéríteni.

Összehasonlítás

A lakásbiztosítási piac termékei nehezebben hasonlíthatók össze, mint például a jóval kevesebb paramétert figyelembe vevő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékek. Általános piaci tendenciák azonban megfigyelhetünk ezen a területen is: folyamatos átalakulásnak lehetünk tanúi, amelynek eredményeképpen a biztosítók ma már csomagokat kínálnak az ügyfeleknek. Ezek a az alap elemi (tűz, vihar, hó, villámcsapás, árvíz, földrengés, rádőlés) kockázatokon túl jobbára olyan kiegészítő szolgáltatásokat is tartalmaznak, mint csőtörés, üvegkár-biztosítás, felelősségbiztosítás, betöréses lopás- és rablásbiztosítás.

Kiegészítő biztosításként egyre több biztosító kínál olyan szolgáltatásokat, mint a 24 órás szerviz vagy az ebtartói felelősségbiztosítás, de baleset- és életbiztosítás is köthető a lakásbiztosítás keretein belül. A fejlődés természetes eredményeként Magyarországon is megjelent az úgynevezett all risk típusú lakásbiztosítás, amely abban különleges, hogy nem azokat a kockázatokat sorolja fel tételesen, amelyek esetén a biztosító kifizeti a károkat, hanem csupán azt a néhányat, amelyeket kizár a kockázati körökből. Ezek a hagyományosnál jóval tágabb értelemben vett lakásbiztosítások, igaz, jelenleg még jóval magasabb éves költséggel. A jövőben – a külföldi tapasztalatok ismeretében – e biztosítási forma elterjedésére számíthatunk.

Új konstrukciók, verseny

A piaci verseny miatt a biztosítók változatos módon igyekeznek a biztosítási díjaikat csökkenteni. Egyrészt ezen a területen jól érvényesül a mérethatékonyság elve: a nagyobb ügyfélkör nagyobb kockázatközösséget, vagyis jobb biztosításmatematikai feltételeket biztosít. A közelmúlt fejleménye, hogy a lakásbiztosításban is megjelent az önrész. Mivel a lakáskárok jelentős része néhány tízezer forintnyi összeget tesz ki, viszont a biztosítók összes kárkifizetéseinek meghatározó része az ilyen bagatellkárokhoz kapcsolódik, ezzel a megoldással a díjak érezhetően csökkenthetők. További lehetőség az ügyintézés rugalmasabbá tétele: ma már nem ritka, hogy kisebb kártérítések esetén a biztosítók eltekintenek a helyszíni kárfelméréstől, aminek további hatása az ügyfélelégedettség növekedésében is megmutatkozik.

A legjelentősebb fejlődés az online lakásbiztosítások területén figyelhető meg. Lakásbiztosítási kalkulátor már 2001 óta elérhető hazánkban. Segítségével az érdeklődők több biztosító termékét figyelembe véve számolhatják ki díjaikat. Az elmúlt hat évben jelentős fejlesztések zajlottak, ezek eredményeképpen ma már nem csupán kiszámolhatóak az egyes termékek, deössze is hasonlíthatóak. Emellett számos kiegészítő biztosítás is megismerhető és megrendelhető. Több biztosító is online kedvezményt ad, ha az ügyfél az interneten rendeli meg a biztosítást, a kedvezmény mértéke a 35 százalékot is elérheti.

Extra szolgáltatások

Míg kötelező biztosítás esetében szinte csak és kizárólag az ár számít, a lakásbiztosításoknál fontos szempont a kínált szolgáltatások köre és azok minősége. Mestyán András, a biztosítástipp.hu internetes oldalt működtető CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. igazgatója elmondta: "Bár az internetes értékesítés során jóval egyszerűbb sztenderd csomagokat kínálni, az ügyfelek elégedettségét csak a sokféle opció felajánlásával, igazán testre szabott biztosításokkal érhetjük el."

A szakember hozzátette, az érdeklődők által elvégzett kalkulációk és megrendelések alapján a legtöbb felhasználó új építésű ingatlanok megvásárlását követően veszi igénybe az online szerződéskötést, átlagosan 22 ezer forint körüli éves díjjal. Az online lakásbiztosítás népszerűségét tovább növeli, hogy banki hitel esetén az alkusz a kedvezményezetti igazolást is elintézi, így az ügyfélnek nem kell két kört megtenni (bank, biztosító). Az online termékek iránti fokozódó bizalom egyértelműen megmutatkozik abban is, hogy nagyobb értékű ingatlanok tulajdonosai is online kötnek biztosítást, sokszor nagy értékű képzőművészeti alkotásokat is felsorolva a biztosítási köbe vont ingóságok között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?