Gerzson
-3 °C
2 °C

Újabb változat a lakáshitel adókedvezményére

2003.07.23. 11:32
A lakáshitel adókedvezményének a napokban most kilátásba helyezett megszüntetéséből 35 milliárd forint maradhat az államkasszában. Csabai Lászlóné kormánymegbízott most azt javasolja, hogy az első lakást építők vagy vásárlók néhány évig továbbra is kapják vissza a törlesztőrészlet negyven százalékát, írja a Magyar Hírlap.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény teszi lehetővé, hogy a lakáscélú hitelek törlesztéseként megfizetett összeg negyven százalékát, de legfeljebb évi 240 ezer forintot visszaigényeljenek adójukból a lakásvásárlók (már persze ha van ennyi adójuk).

Csakhogy az adótörvények évente változnak, így ez a lehetőség nem "örökérvényű" azok számára sem, akik annak tudatában vettek lakást, hogy akár havi húszezerrel is csökkenthetik törlesztő részletüket az adókedvezménynek köszönhetően. Ráadásul az állam a lakáshitelkamatok támogatásával is segítséget nyújt a lakásépítőknek és -vásárlóknak, figyelmeztet a Magyar Hírlap.

"Árnyalatnyi kiigazítás"

A legutóbbi választások előtt az MSZP "árnyalatnyi kiigazítást" ígért a Fidesz-kormány által megalkotott támogatási rendszeren. A Magyar Hírlap szerint már ősszel nyilvánvaló volt, hogy a kétféle támogatás (a kamat egy részének átvállalása és az szja-kedvezmény) túl nagy teher az állam számára. Nyilvános fórumon csak ez év tavaszán mondta ki először Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott, hogy a kétféle támogatás együtt hosszú távon tarthatatlan.

A politikusasszony, aki június elején az Index Törzsasztalának vendége volt, akkor úgy fogalmazott: "az alapelvek a következők: akik felvették a hitelüket, azok számára az adókedvezmény igénybevételének idejét meghatározzák, és így kiszámíthatóvá válik. A szakemberek javaslata szerint az adótámogatás jelenlegi összege és felső határának megtartása mellett azt a kamat mértékéig célszerű biztosítani".

Nő a bankok és adósok kockázata

Az szja-kedvezmény várhatóan a jövő év elején szűnik meg. A Pénzügyminisztérium számítása szerint ebből 35 milliárd megtakarítás származik jövőre, írja a napilap. Miután a teljes lakáshitel-állomány túl lesz az ezermilliárd forinton, elmondható: jelenleg is csak a hitelfelvevők töredéke tudja visszaigényelni a törlesztés negyven százalékát az adójából. A Magyar Hírlapnak nyilatkozó banki szakemberek szerint a változással mégis nő az adósok és a bank kockázata is, hiszen többen úgy adósodtak el, hogy hosszabb ideig számoltak az adókedvezmény tehermérséklő szerepével.

Az első lakás megszerzése után marad a kedvezmény?

Csabai Lászlóné lapunknak tegnap úgy nyilatkozott, az adókedvezmény részben megmarad. A miniszterelnök és a pénzügyminiszter is hajlik az ő javaslatára, amely így szól: az első lakást építő, vásárló fiatalok három-öt évig továbbra is igényelhessék vissza a törlesztőrészlet negyven százalékát. Ez a megoldás egybevág azzal a júniustól hatályos szabállyal, amely szerint a szülők adóstársak lehetnek gyermekeik hitelszerződéseiben, így az szja-kedvezmény megilleti a gyermeket.