Ödön
1 °C
11 °C

Az induló költségek elengedésével csábítanak a bankok

2008.03.13. 12:41
Tavasszal mindig felpörög a lakáshitelpiac, a januári-februári pangás után ilyenkor megrohamozzák a bankokat a lakásvásárlók. A bankok is tisztában vannak ezzel és új konstrukciókkal, akciókkal készülnek erre az időszakra. Az idei sláger is a kezdeti költségek elengedése. Arra azonban még mindig nem hajlandók a bankok, hogy személyre szabott hiteleket adjanak.

Nem csökken a svájci frank alapú hitelek népszerűsége, általánosságban elmondható, hogy az ügyfelek leginkább ezeket a hiteleket keresik. Az euró alapú és a jelzáloglevél kamattámogatott hitelek iránt gyakorlatilag megszűnt a kereslet – ennek egyértelmű oka, hogy a hitelfelvevők elsősorban azt nézik, hogy mennyi a havi részlet, az esetleges árfolyamkockázatokkal nem törődnek.

Hitel, hitel, hitel

Az év elején mindig visszaesik a hitelfelvételi kedv, ezt tapasztalták az MKB Banknál is, de azt is hozzátették, hogy a csökkenés ellenére több hitelt vettek fel, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Hasonlóan nyilatkoztak az OTP Banknál is, 2008 januárjában az igény elmaradt a tavaly év végi szinthez képest, ami a szezonális ingadozásnak, illetve annak tudható be, hogy ebben az időszakban nem hirdetett akciót a bank. 2007 hasonló időszakához viszonyítva ugyanakkor nem csökkent az igénylések száma és összege és a februárban indult akciónak köszönhetően azóta ismét nőtt a hiteligénylések száma. Összességében megfigyelhető, hogy akciók idején jelentősen javul a hitelfelvételi kedv, évszaktól függetlenül.

Néhány banknál azonban arról számoltak be, hogy az idén az első két hnap is erős volt. Az Erste Banknál például elmaradt a szezonális visszaesés, az Ella Banknál a tavaly év végi hajrá januárra is átnyúlt, februárban azonban alig volt több hitelfelvétel, mint tavaly. A bank szerint a következő néhány hónap dönti el, hogy a lakosság a megszorító csomag második évét valóban megszorításként éli meg vagy hitelekkel – ingatlan alapú hitelekkel is – simítja a fogyasztásait, vásárlásait.

A kezdeti költségeket engedik el

Az ügyfelek túlnyomó többsége a kezdő költségekre a legérzékenyebb, minél kevesebbet akarnak fizetni a hitel felvételekor. Éppen ezért a kedvezmények és akciók nagy része is erre vonatkozik. Hitelfelvételkor sok költség felmerül, meg kell fizetni az értékbecslési díjat, a közjegyzői díjat (ez általában a felvett hitel 0,5-1 százaléka), a hitelbírálati díjat és folyósítási költséget, illetve a felmerülő földhivatali és egyéb illetékeket. Általában a folyósítási költség a legnagyobb kezdő kiadás, mértéke elérheti a felvett összeg akár 2-3 százalékát is. Ugyanakkor ez a legkönnyebben elengedhető költség is, mivel ezt a bank számolja fel, a közjegyzői díjat és az értékbecslési díjat már harmadik félnek fizeti az ügyfél, így ha ezeket engedi el a bank, akkor az nekik jelent költséget.

Az Erste Banknál azok a kedvezmények voltak a legsikeresebbek, amelyeknél az összes kezdeti költséget átvállalta a bank. Emellett a kamatakciók is népszerűek. A K&H Banknál is a kezdeti költségeket engedik el, a legnépszerűbb kedvezmények a havi törlesztőrészlet abszolút nagysága, illetve a kezdeti díjak mértéke, illetve azok esetleges elengedése volt. A banknál azonban azt tapasztalják, hogy a szolgáltatás minősége és a gyorsaság is egyre fontosabb szempont az ügyfelek körében. Az MKB Banknál is hasonlóan nyilatkoztak, a kezdeti díjak mellett az ügyfelek többsége a kamatok alapján dönt a hitel felvétele mellett vagy ellen, de sok esetben döntésbefolyásoló tényező a hitel maximális összege és a hitelnyújtás időigénye is. Nagy sikere volt például a "Lakáshitel két hét alatt" kampánynak. A Budapest Banknál, az OTP Banknál és a Raiffeisen Banknál is a kezdeti költségek csökkentése illetve elengedése, valamint az akciós kamat voltak a legnépszerűbbek. Az UniCredit Banknál az ügyfelek első sorban a kamatban, törlesztőrészletben elérhető kedvezményeket keresik. Az UniCredit Bank az akciók mellett megbecsüli a pontos törlesztést, például törlesztőrészlet jóváírásával.

Akciós konstrukciók

Az Erste Bank "Csak kamat" elnevezésű lakáshitel akciója keretében a bank most átvállalja az értékbecslői díjat, valamint két tulajdoni lap lekérdezésének díját, illetve a folyósítási jutalékból 50 százalék kedvezményt is ad munkabérátutalás és legalább két beszedési megbízás adása esetén. A K&H Banknál a piaci hiteleken belül négy devizanemben (forint, euró, svájci frank és japán jen) kínálnak hiteleket. A banknál arra is van mód, hogy az ügyfél maga válogassa össze, hogy milyen szolgáltatással milyen kedvezményeket akar igénybe venni.

Az MKB Banknál is választhat az ügyfél a kedvezmények közül nem kell megfizetnie a szerződéskötési díjat, vagy alacsonyabb kamatot fizethet a futamidő első évében, vagy egy évig nem kell tőkét törlesztenie, csak a kamat és kezelési költség megfizetésének terhei hárulnak rá. Ezen kívül a törlesztés napját is meghatározhatja. Ezen kívül, aki ötmillió forintot meghaladó hitelt vesz fel, automatikusan kaphat hitelkártyát vagy folyószámla-hitelt. Aktuális akciójuk a Kivételes Lakáshtel konstrukció, itt elengedik a szerződéskötési díjat, az első három hónapban nem kell kamatot fizetni és visszatérítik a közjegyzői díjat.

A Budapest Bankál a kiemelt konstrukció a Maxi Deviza Lakásvásárlási Hitel, melynek segítségével az ügyfelek öt százalékos önerő mellett juthatnak lakáshoz. A hitel felhasználható új vagy használt lakás, családi ház, társasházi lakás, üdülő vagy hétvégi ház megvásárlásához. Ezen kívül a piaci kamatozású lakáshiteleknél valamennyi fedezetül felajánlott ingatlanra vonatkozó értékbecslés és a helyszíni szemle díját, a svájci frank alapú piaci kamatozású lakáshiteleknél pedig a hitelfolyósítási díjat engedik el. (kivéve Maxi Lakáshitelek). Svájci frank alapú Maxi Lakásvásárlási Hitelek és Maxi Relax Lakásvásárlási Hitelek esetén igénybe vehető akciós hitelfolyósítási díj. A svájci frank alapú Maxi Lakásvásárlási Hiteleknél pedig a földhivatalai eljárás díjat vállalja át a bank.

A Raiffeisen Banknál a hitelbírálati díjat engedik el és svájci frank alapú hiteleknél akár önerő nélkül is vehetnek lakást az ügyfelek. Ezen kívül ők is átvállalják az értékbecslési díjat a hárommillió forint feletti igényléseknél. Az OTP Banknál is elengedik az összes induló költséget a március 31-ig igényelt hiteleknél, az UniCredit Banknál pedig a hitelbiztosítási érték megállapításának a díját nem kell kifizetni.

Nem személyre szabható

Bármennyire is erős a verseny a lakáshitelpiacon, itthon még nem hajlandóak a bankok egyénre szabott kedvezményeket adni. Az Erste Banknál, Budapest Banknál, Raiffeisen Banknál, OTP Banknál, CIB Banknál nincs lehetőség személyre szabott hitelekre, az ügyfelek csak a kondíciós listában szereplő ajánlatok közül választhatnak.

Az Ella Banknál azt nyilatkozták, hogy az adótörvények szigorítása nem teszi lehetővé, hogy kivételszerűen kezeljenek egy-egy hitelügyletet, ugyanakkor rendszerszinten pozitív súllyal esik a latba, ha minél többet tudnak az adott ügyfélről, vagyis ha régebbi az üzleti kapcsolat. A K&H Banknál az előbb is említett lehetőséget adják meg az ügyfeleknek, hogy maguk válogathatják össze, milyen kedvezményeket szeretnének igénybe venni.

Az UniCredit Bank régi ügyfeleinek a hiteligénylési minimumfeltételekből ad kedvezményt, például rövidebb idejű munkaviszonyt, vállalkozói múltat kell igazolniuk. Mindazoknak a régi ügyfeleknek, akik korábbi hitelüket pontosan törlesztették, újabb hitelösszeget is felajánlanak külön értékbecslés nélkül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?