István, Vajk
17 °C
34 °C

Az induló költségek elengedésével csábítanak a bankok

2008.03.13. 12:41
Tavasszal mindig felpörög a lakáshitelpiac, a januári-februári pangás után ilyenkor megrohamozzák a bankokat a lakásvásárlók. A bankok is tisztában vannak ezzel és új konstrukciókkal, akciókkal készülnek erre az időszakra. Az idei sláger is a kezdeti költségek elengedése. Arra azonban még mindig nem hajlandók a bankok, hogy személyre szabott hiteleket adjanak.

Nem csökken a svájci frank alapú hitelek népszerűsége, általánosságban elmondható, hogy az ügyfelek leginkább ezeket a hiteleket keresik. Az euró alapú és a jelzáloglevél kamattámogatott hitelek iránt gyakorlatilag megszűnt a kereslet – ennek egyértelmű oka, hogy a hitelfelvevők elsősorban azt nézik, hogy mennyi a havi részlet, az esetleges árfolyamkockázatokkal nem törődnek.

Hitel, hitel, hitel

Az év elején mindig visszaesik a hitelfelvételi kedv, ezt tapasztalták az MKB Banknál is, de azt is hozzátették, hogy a csökkenés ellenére több hitelt vettek fel, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Hasonlóan nyilatkoztak az OTP Banknál is, 2008 januárjában az igény elmaradt a tavaly év végi szinthez képest, ami a szezonális ingadozásnak, illetve annak tudható be, hogy ebben az időszakban nem hirdetett akciót a bank. 2007 hasonló időszakához viszonyítva ugyanakkor nem csökkent az igénylések száma és összege és a februárban indult akciónak köszönhetően azóta ismét nőtt a hiteligénylések száma. Összességében megfigyelhető, hogy akciók idején jelentősen javul a hitelfelvételi kedv, évszaktól függetlenül.

Néhány banknál azonban arról számoltak be, hogy az idén az első két hnap is erős volt. Az Erste Banknál például elmaradt a szezonális visszaesés, az Ella Banknál a tavaly év végi hajrá januárra is átnyúlt, februárban azonban alig volt több hitelfelvétel, mint tavaly. A bank szerint a következő néhány hónap dönti el, hogy a lakosság a megszorító csomag második évét valóban megszorításként éli meg vagy hitelekkel – ingatlan alapú hitelekkel is – simítja a fogyasztásait, vásárlásait.

A kezdeti költségeket engedik el

Az ügyfelek túlnyomó többsége a kezdő költségekre a legérzékenyebb, minél kevesebbet akarnak fizetni a hitel felvételekor. Éppen ezért a kedvezmények és akciók nagy része is erre vonatkozik. Hitelfelvételkor sok költség felmerül, meg kell fizetni az értékbecslési díjat, a közjegyzői díjat (ez általában a felvett hitel 0,5-1 százaléka), a hitelbírálati díjat és folyósítási költséget, illetve a felmerülő földhivatali és egyéb illetékeket. Általában a folyósítási költség a legnagyobb kezdő kiadás, mértéke elérheti a felvett összeg akár 2-3 százalékát is. Ugyanakkor ez a legkönnyebben elengedhető költség is, mivel ezt a bank számolja fel, a közjegyzői díjat és az értékbecslési díjat már harmadik félnek fizeti az ügyfél, így ha ezeket engedi el a bank, akkor az nekik jelent költséget.

Az Erste Banknál azok a kedvezmények voltak a legsikeresebbek, amelyeknél az összes kezdeti költséget átvállalta a bank. Emellett a kamatakciók is népszerűek. A K&H Banknál is a kezdeti költségeket engedik el, a legnépszerűbb kedvezmények a havi törlesztőrészlet abszolút nagysága, illetve a kezdeti díjak mértéke, illetve azok esetleges elengedése volt. A banknál azonban azt tapasztalják, hogy a szolgáltatás minősége és a gyorsaság is egyre fontosabb szempont az ügyfelek körében. Az MKB Banknál is hasonlóan nyilatkoztak, a kezdeti díjak mellett az ügyfelek többsége a kamatok alapján dönt a hitel felvétele mellett vagy ellen, de sok esetben döntésbefolyásoló tényező a hitel maximális összege és a hitelnyújtás időigénye is. Nagy sikere volt például a "Lakáshitel két hét alatt" kampánynak. A Budapest Banknál, az OTP Banknál és a Raiffeisen Banknál is a kezdeti költségek csökkentése illetve elengedése, valamint az akciós kamat voltak a legnépszerűbbek. Az UniCredit Banknál az ügyfelek első sorban a kamatban, törlesztőrészletben elérhető kedvezményeket keresik. Az UniCredit Bank az akciók mellett megbecsüli a pontos törlesztést, például törlesztőrészlet jóváírásával.

Akciós konstrukciók

Az Erste Bank "Csak kamat" elnevezésű lakáshitel akciója keretében a bank most átvállalja az értékbecslői díjat, valamint két tulajdoni lap lekérdezésének díját, illetve a folyósítási jutalékból 50 százalék kedvezményt is ad munkabérátutalás és legalább két beszedési megbízás adása esetén. A K&H Banknál a piaci hiteleken belül négy devizanemben (forint, euró, svájci frank és japán jen) kínálnak hiteleket. A banknál arra is van mód, hogy az ügyfél maga válogassa össze, hogy milyen szolgáltatással milyen kedvezményeket akar igénybe venni.

Az MKB Banknál is választhat az ügyfél a kedvezmények közül nem kell megfizetnie a szerződéskötési díjat, vagy alacsonyabb kamatot fizethet a futamidő első évében, vagy egy évig nem kell tőkét törlesztenie, csak a kamat és kezelési költség megfizetésének terhei hárulnak rá. Ezen kívül a törlesztés napját is meghatározhatja. Ezen kívül, aki ötmillió forintot meghaladó hitelt vesz fel, automatikusan kaphat hitelkártyát vagy folyószámla-hitelt. Aktuális akciójuk a Kivételes Lakáshtel konstrukció, itt elengedik a szerződéskötési díjat, az első három hónapban nem kell kamatot fizetni és visszatérítik a közjegyzői díjat.

A Budapest Bankál a kiemelt konstrukció a Maxi Deviza Lakásvásárlási Hitel, melynek segítségével az ügyfelek öt százalékos önerő mellett juthatnak lakáshoz. A hitel felhasználható új vagy használt lakás, családi ház, társasházi lakás, üdülő vagy hétvégi ház megvásárlásához. Ezen kívül a piaci kamatozású lakáshiteleknél valamennyi fedezetül felajánlott ingatlanra vonatkozó értékbecslés és a helyszíni szemle díját, a svájci frank alapú piaci kamatozású lakáshiteleknél pedig a hitelfolyósítási díjat engedik el. (kivéve Maxi Lakáshitelek). Svájci frank alapú Maxi Lakásvásárlási Hitelek és Maxi Relax Lakásvásárlási Hitelek esetén igénybe vehető akciós hitelfolyósítási díj. A svájci frank alapú Maxi Lakásvásárlási Hiteleknél pedig a földhivatalai eljárás díjat vállalja át a bank.

A Raiffeisen Banknál a hitelbírálati díjat engedik el és svájci frank alapú hiteleknél akár önerő nélkül is vehetnek lakást az ügyfelek. Ezen kívül ők is átvállalják az értékbecslési díjat a hárommillió forint feletti igényléseknél. Az OTP Banknál is elengedik az összes induló költséget a március 31-ig igényelt hiteleknél, az UniCredit Banknál pedig a hitelbiztosítási érték megállapításának a díját nem kell kifizetni.

Nem személyre szabható

Bármennyire is erős a verseny a lakáshitelpiacon, itthon még nem hajlandóak a bankok egyénre szabott kedvezményeket adni. Az Erste Banknál, Budapest Banknál, Raiffeisen Banknál, OTP Banknál, CIB Banknál nincs lehetőség személyre szabott hitelekre, az ügyfelek csak a kondíciós listában szereplő ajánlatok közül választhatnak.

Az Ella Banknál azt nyilatkozták, hogy az adótörvények szigorítása nem teszi lehetővé, hogy kivételszerűen kezeljenek egy-egy hitelügyletet, ugyanakkor rendszerszinten pozitív súllyal esik a latba, ha minél többet tudnak az adott ügyfélről, vagyis ha régebbi az üzleti kapcsolat. A K&H Banknál az előbb is említett lehetőséget adják meg az ügyfeleknek, hogy maguk válogathatják össze, milyen kedvezményeket szeretnének igénybe venni.

Az UniCredit Bank régi ügyfeleinek a hiteligénylési minimumfeltételekből ad kedvezményt, például rövidebb idejű munkaviszonyt, vállalkozói múltat kell igazolniuk. Mindazoknak a régi ügyfeleknek, akik korábbi hitelüket pontosan törlesztették, újabb hitelösszeget is felajánlanak külön értékbecslés nélkül.