Bernadett
-2 °C
4 °C

Nehéz eladni a lakásokat

2006.01.25. 13:54
Tovább lassult a magyarországi ingatlanpiac növekedésének dinamikája 2005-ben - mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója. Átalakult a kínálati piac, az ingatlanberuházók egyre inkább az iroda-beruházások, illetve a kereskedelmi ingatlanok piacára koncentrálják erőiket.
Az ingatlanpiac résztvevőinek véleményét tükröző Ecostat Ingatlanbarométer 2005-ben 47,4 százalék volt, 3 százalékponttal maradt el a 2004-es értéktől és 6,1 százalékponttal volt alacsonyabb, mint a 2003-ban mért eddigi legmagasabb érték. "Az ingatlanpiac bővülése a jelenlegi jövedelmi viszonyok között elérte felső határát" - jelentette ki Belyó Pál, az Ecostat igazgatója. A jelenlegi feltételek mellett alig fokozható az új létesítmények iránti igény, illetve a meglévő állomány cserélődése.

Ezt támasztja alá, hogy az Ecostat Ingatlanbarométer indexe 2005 negyedik negyedévében 48 százalék volt, ami ugyan 2,5 százalékponttal magasabb az előző negyedévinél, de lényegében megegyezik az azt megelőző két negyedévi értékkel. Az Ecostat Ingatlan Barométerének jelzése szerint a lakosság 2006 első felében az ingatlanforgalom csökkenését valószínűsíti, a családok lakáscélú hitelfelvételi szándékai nem növekednek jelentősen, és kevesebben kívánnak házat vagy lakást venni, mint az előző két évben, ugyanakkor a lakosság az ingatlanárak inflációt meghaladó árnövekedést várja.

Telített piac

Ingatlan rovat
Mindent megtudhat a lakás- és ingatlanpiaci helyzetrol az Index új ingatlan rovatában.

Így van ez az ingatlanpiac többi szereplőjének esetében is: a legnagyobb mértékű áremelkedésre nem is a telekáraknál, hanem a munkaerőköltségeknél számítanak. Várakozásaik szerint a telek- és az építőanyagárak 6,2 százalékkal, az építési-szerelési tevékenységek árai 6,1, a tervezési díjak és a munkaerő-költségek pedig 6,6 százalékkal haladják majd meg a 2005. évit.

Jelenleg több mint 10 ezer eladatlan lakás áll az ingatlanpiacon, és várhatóan egyre hosszabb időt fog igénybe venni a lakások értékesítése - mondta Belyó Pál. Egyedül a luxuslakások iránti kereslet változatlan, az egymillió vagy a fölötti négyzetméteráron árusított lakásoknál 10-15 százalékos árnövekedés várható 2006-ban. A használt lakások iránti kereslet szinten marad, a lakóparkok lakásai iránti kereslet viszont csökken.

Az ingatlanberuházók közül a kisebb cégek, amelyek nem tudják értékesíteni nagy összegű bankhitellel felépített házaikat, sokan csődbe mennek vagy átalakítják tevékenységüket, és más piacokon jelennek meg. Az Ecostat becslése szerint a 2004. évi 43 ezer új lakás építését követően tavaly mintegy 40 ezer új lakás készült el, s az előrejelzés szerint az idén 38-40 ezer új lakás felépítésére lehet számítani.